Infofinanciar > Info > Un posibil cutremur puternic va prinde România nepregătită. Nicușor Dan avertizează că Bucureștiul se află în pericol
Info

Un posibil cutremur puternic va prinde România nepregătită. Nicușor Dan avertizează că Bucureștiul se află în pericol

Cutremur în România Sursa foto: dreamstime.com
sursa foto: dreamstime.com

Un posibil cutremur ar putea fi devastator pentru capitală. Un seism de magnitudini mari ar putea zgudui țara. România nu este pregătita de un posibil seism. Populația nu este informată, iar o situație de urgență ar putea crea panică și haos în rândul cetățenilor. În țara noastră, nu se pune accent pe educația optimă în caz de situații de urgență. Majoritatea românilor afirmă că nu știu ce ar trebui să facă pentru a-și salva propria viață, sau pe a altora, în cazul unei situații în care un cutremur semnificativ ar lovi țara.

Noi îngrijorări legate de un posibil seism au apărut în mintea cetățenilor, în contextul mediatizării tragediei din Turcia și Siria. Oamenii se întreabă dacă România este cât de cât pregătită de un eveniment grav. De asemenea, nu știm încă dacă frumoasele clădiri istorice ar rezista unui cutremur de proporții.

Un cutremur ar putea devasta capitala în momentul de față

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit despre acest subiect în cadrul unei emisiuni. Acesta a semnalat faptul că nu suntem în stadiul în care putem rezista unei astfel de lovituri. Acesta a declarat că în momentul de față, Primăria nu are o evidență a clădirilor care necesită consolidare, pentru a fi mai sigure în caz de cutremur.

Totuși, acesta a mai povestit că există un proiect la nivelul Ministerului Dezvoltării, prin care se poate face o inspecţie preliminară a clădirilor. Acesta a anunțat că în 2023 ar putea începe consolidarea a 20 de clădiri din București. Acestea vor fi finanțate prin PNRR sau de la Fondul Naţional pentru Consolidare.

„Din păcate, noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat. Există un proiect foarte interesant al Ministerului Dezvoltării – aşa-numita inspecţie vizuală (…), pe baza unui chestionar relativ simplu, să avem imagini de ansamblu ale Bucureştiului. Deci, la sfârşitul anului, eu sper să avem această imagine. La un nivel de aproximaţie o să fie”, a explicat Nicuşor Dan

 380 de clădiri din București, grad întâi de risc seismic 

Totodată, există o listă oficială care ne poate da mai multe detalii în legătură cu acele clădiri care se încadrează la un risc seismic ridicat. Pe lista respectivă sunt ”vreo 380 de clădiri, grad întâi de risc seismic şi mai sunt vreo 440 care sunt gradul doi de risc seismic”. Totodată, mai există o listă cu 200 de clădiri vechi, care au fost încadrate după vechile normative la clădiri ”de urgenţă”, un echivalent al celor încadrate în risc seismic I, a explicat primarul.

Oficialii nu au un calcul estimativ cu privire la numărul victimelor care s-ar putea produce în cazul unui cutremur. Primarul explică faptul că trebuie să fim pregătiți „să consolidăm”, în cazul unei calamități.

”Nu există tipul ăsta de calcule, bineînţeles (…) există strategii post-calamitate, unde să duci oamenii şi toate evaluările astea. Ce trebuie noi să facem este, pe de-o parte, să fim pregătiţi cu aceste mecanisme în caz că se produce şi, mai ales, să consolidăm în ritm alert. Acum există o schimbare de optică şi la nivelul statului, la nivelul Guvernului (…) statul plăteşte tot”, a explicat Nicușor Dan, conform News ro.