Infofinanciar > Info > Un nou pericol pe rețelele de socializare! Utilizatorii Instagram din România riscă să rămână fără conturi sau datele personale
Info

Un nou pericol pe rețelele de socializare! Utilizatorii Instagram din România riscă să rămână fără conturi sau datele personale

Instagram sursa foto Mobilissimo
FOTO: mobilissimo.ro

O nouă înșelătorie informatică îi vizează pe utilizatorii Instagram. Aceștia pot rămâne fără datele personale sau pot pierde contul de socializare. După ce au epuizat metoda SMS-ului, hackerii folosesc conturile false cu ajutorul cărora livrează utilizatorilor de Instagram link-uri suspecte, care, odată accesate îi pot lăsa pe cei care le-au deschis fără contul de pe rețeaua de socializarea sau mai grav fără datele cu caracter personal.

”Am nevoie de ajutorul tău, sunt într-un concurs, poți vota pentru mine?” este forma unui mesaj primit pe Instagram de un utilizator anonim.

Hackerii devin tot mai inventivi

Odată accesat link-ul respectiv se generează un al doilea mesaj sub următoarea formă „ Vă trimit link-ul de vot, tot ce trebuie să faceți este să-l copiați și să-l trimiteți ca să pot aproba logarea pentru vot”, a explicat Elena Predoiu, reporter Antena 3 CNN, vorbind despre această problemă.

Specialiștii lansează un avertisment prin care precizează că aceste atacuri pot duce inclusiv la preluarea controlului total asupra dispozitivului utilizat. Mai grav este faptul că în urma atacurilor, utilizatorii au toate șansele să rămână fără datele personale. Este nevoie doar ca 1% din 100.000 de utilizatori să acceseze linkul respectiv pentru ca atacul să-și atingă ținta.

Analiștii din cadrul Directoratului Național de Securitatea Cibernetică (DNSC) atrag atenția asupra faptului că se derulează o întreagă campanie creată de hackeri pentru a le face rău utilizatorilor: ”Textul poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de rețeaua socială. Cu toate acestea, Instagram nu folosește această metodă pentru resetarea parolei şi nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru.

Recomandările specialiștilor

Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicație. Accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteţi autentificat în aplicaţia de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola”, spune reprezentantul DNSC, potrivit spynews.ro.

Sunt câteva aspecte care trebuie avute în vedere pentru a nu deveni una din țintele hackerilor, în primul rând nu accesați link-urile trimise de necunoscuți, asigurați-vă că este activată funcția de autentificare cu doi factori (2FA) și trebuie să aveți în mod constant o soluție de securitate instalată pe dispozitive.

Totuși, dacă ați picat în capcana hackerilor trebuie să luați legătura cu Centrul de Ajutor al Instagram, pentru a vă recupera contul. Departamentul Național de Securitate Cibernetică recomandă utilizatorilor Instagram să acceseze site-ul sigurantaonline.ro, un portal care vă pune la dispoziție toate datele necesare pentru a evita asemenea înșelăciuni.