Infofinanciar > Info > Un nou cutremur s-a produs în România. Unde s-a resimțit cel mai tare și ce orașe au fost zdruncinate de seism
Info

Un nou cutremur s-a produs în România. Unde s-a resimțit cel mai tare și ce orașe au fost zdruncinate de seism

cutremur-romania
FOTO: știridinsurse

În cursul zilei de astăzi țara noastră a fost zdruncinată de un seism de 4 grade pe scara Richter, potrivit informațiilor oferite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul cu magnitudinea 4 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineața la ora 10:36 în județul Buzău din zona seismică Vrancea la o adâncime de 141 de kilometri.

Cutremurul a avut 4 grade pe scara Richter

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53 km N de Ploiești, 55 km SE de Brașov, 55 km NV de Buzău, 61 km SE de Sfântu-Gheorghe, 80 km NE de Târgoviște și 81 km SV de Focșani”, potrivit România TV.

Ultimul cutremur care a rămas în mentalul colectiv al societății a fost cel din 4 martie 1977 și a avut o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter. Întreaga țară a fost devastată iar zeci de mii de clădiri au devenit una cu pământul. În cazul în care s-ar repeta scenariul din 1977 România nu ar fi pregătită să facă față, cel puțin din punct de vedere al infrastructurii.

De exemplu, la nivelul Capitalei, la ora actuală nu există nicio evidență a clădirilor care necesită lucrări de consolidare. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei a declarat că există un proiect la nivelul Ministerului Dezvoltării prin care se poate efectua o inspecție preliminară a clădirilor, totodată Dan a mai precizat că anul acest este posibil ca 20 de clădiri din București să intre în reparații de consolidare. Lucrările ar urma să fie finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență sau de la Fondul pentru consolidare, potrivit România TV.

 Bucureștiul stă să cadă la primul seism mai mare

„Din păcate, noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat. Există un proiect foarte interesant al Ministerului Dezvoltării – aşa-numita inspecţie vizuală (…), pe baza unui chestionar relativ simplu, să avem imagini de ansamblu ale Bucureştiului. Deci, la sfârşitul anului, eu sper să avem această imagine. La un nivel de aproximaţie o să fie”, a declarat edilul Capitalei la Prima Tv.

În privința numărului total de clădiri care necesită reparații capitale, Nicușor Dan a ezitat să înainteze cifra exactă, însă primarul general a făcut referire la „ o listă oficială” unde sunt trecute „ vreo 380 de clădiri, grad întâi de risc seismic și mai sunt vreo 440 care sunt gradul doi de risc seismic”.

De asemenea, mai există o altă listă în care sunt trecute clădirile vechi, unde 200 de imobile sunt încadrate după criteriile vechi la ”clădiri de urgență”, echivalentul celor încadrate în risc seismic I.