Infofinanciar > Lumea la zi > Patru cutremure în nici patru ore! Unde s-au produs seismele
Lumea la zi

Patru cutremure în nici patru ore! Unde s-au produs seismele

cutremur-romania
Sursă foto: StiridinSurse

Patru seisme cu magnitudinea de de 3,3, 3,4, 4 și 3 grade pe scara Richter s-au succedat miercuri dimineață în Turcia.

Primul cutremur, cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter, s-a produs la ora 03:17 dimineața, la 6 kilometri de orașul turcesc Ekinözü, provincia Kahramanmaraş.

Al doilea seism, care a avut magnitudinea de 3,4 grade, a avut loc la ora 06:24, la granița dintre Turcia și Siria.

Un al treilea cutremur cu magnitudinea de 4,0 grade pe scara Richter a avut loc câteva minute mai târziu, în partea centrală a Turciei, la 17 kilometri de orașul Gölbaşı.

Al patrulea cutremur a fost raportat la 07:04 dimineața, tot la granița dintre Turcia și Siria. Seismul a avut o magnitudine de 3 grade, conform realitatea.net.

Și sâmbătă s-a produs un cutremur de peste 4 grade

Sâmbătă după-amiază, 6 mai, un alt cutremur s-a produs în centrul Turciei. Seismul a avut loc la 40 de kilometri de Kahramanmaraş, la o adâncime de zece kilometri, și a înregistrat o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter.

Cu o zi înainte, Turcia a fost lovită de mai multe cutremure. Cel mai puternic, cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, s-a produs în centrul Turciei, la 70 de kilometri de Kahramanmaraş, la o adâncime de cinci kilometri. Anterior au avut loc șase seisme mai mici, cu magnitudini cuprinse între 3 și 3,7 grade pe Richter.

Un nou seism major este posibil

Luna trecută, o echipă internațională de specialiști în seismologie, de la centre de cercetare din SUA, China, Israel, Italia și Turcia, a avertizat că un cutremur devastator este posibil să se repete în Turcia.

Autorii studiului susțin că plăcile tectonice din zona Anatoliei și a provinciei Kahramanmaraş, cea în care s-a înregistrat epicentrul cutremurului de 7,8 grade pe scala Richter din 6 februarie, anul acesta, nu au eliberat toată tensiunea. Asta se traduce prin iminența a unui nou seism cu magnitutinea de cel puțin 6,8 grade pe scala Richer. Este însă imposibil de oferit un răspuns cu privire la momentul în care se va produce acesta.

Specialiștii avertizează populația și autoritățile din Turcia să fie pregătite pentru un nou cutremur de proporții. Mai mult, încearcă încă să afle date despre modul în care s-a manifestat ultimul, având în vedere că unele clădiri nu s-au prăbușit ca un castel de cărți de joc ci, pur și simplu, betonul s-a dezintegrat. Iar asta se traduce prin faptul că modul de manifestare al seismului a fost mult mai violent decât se anticipase anterior.

Cutremurele se țin lanț în Turcia

Pe 6 februarie, la ora 4 dimineața, un cutremur de 7,8 grade a lovit sudul și centrul Turciei și nordul și vestul Siriei. Epicentrul a fost amplasat la 32 km la vest-nord-vest de Gaziantep. Cutremurul a avut o intensitate maximă Mercalli de XI și a fost urmat de un cutremur de 7,7 grade la ora 13:24. Acest cutremur a fost centrat la 95 km la nord-nord-est de primul, în provincia Kahramanmaraș. Cele două seisme au generat pagube pe scară largă și zeci de mii de victime.

La sfârșitul lunii februarie un alt cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs în Turcia, în provicia Hatay, care a fost deja devastată de seria de seisme majore din 6 februarie şi a fost simţit şi în Siria, Egipt şi Liban. La scurt timp a urmat o replică de 5,8.