Infofinanciar > Lumea la zi > Un nou atac al Occidentului asupra Rusiei? Se anunță sfârșitul războiului datorită rachetelor germane cu rază lungă de acțiune
Lumea la zi

Un nou atac al Occidentului asupra Rusiei? Se anunță sfârșitul războiului datorită rachetelor germane cu rază lungă de acțiune

Racheta Taurus KEPD 350E Sursa foto MBDA
Sursa foto MBDA

După ce Marea Britanie și Franța au decis să înarmeze Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow/SCALP EG, un deputat german a îndemnat țara să se alăture grupului și să furnizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus KEPD 350 Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU).

Într-un interviu acordat la 23 mai postului de știri german RND, deputatul Uniunii Creștin-Democrate din opoziția germană și colonelul în retragere Roderich Kiesewetter a îndemnat Bundeswehr să transfere rachetele de croazieră germane cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina.

„Partenerii Ucrainei ar trebui acum să își asume un risc și să furnizeze țării tot ceea ce poate utiliza pentru o utilizare multidomeniu și interrelaționată a diferitelor tipuri de armament în limitele dreptului internațional”, a declarat el pentru RND, subliniind totodată necesitatea consolidarea capacităților de atac cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei.

Rachetele nemților, un real avantaj pentru Ucraina în război

Făcând o pledoarie pentru livrarea acestor rachete cu rază lungă de acțiune, Kiesewetter a declarat că Germania are un număr mic de aceste rachete ghidate de înaltă precizie, dar că acestea ar aduce o valoare adăugată calitativă masivă Ucrainei și ar permite lovituri împotriva infrastructurii militare rusești cu mult în spatele liniilor de front.

„În urmă cu 10 ani, au fost achiziționate aproximativ 600 de astfel de rachete de croazieră pentru Bundeswehr, dar doar aproximativ 150 dintre ele sunt încă operaționale”, a declarat el presei.

În același interviu, Fabian Hoffmann, expert în rachete la Universitatea din Oslo, a declarat că presupune că producătorul european de armament MBDA ar putea relua producția de Taurus dacă guvernul federal decide să le livreze Ucrainei. El a spus că dacă se va face o comandă, MBDA ar putea, de asemenea, să readucă rapid în stare de funcționare o parte din rachetele de croazieră Taurus, în prezent inutilizabile.

Cazul rachetei germane cu rază lungă de acțiune Taurus prinde contur datorită livrării rachetelor britanice Storm Shadow către Ucraina, care i-au oferit capacitatea de a lovi poziții rusești cu mult în spatele liniei frontului.

Încurajată de performanțele de luptă ale acestora, Franța a călcat și ea pe urmele Marii Britanii, angajându-se să livreze propriile rachete SCALP-EG, după cum a relatat EurAsian Times. Deși Rusia a afirmat că a interceptat rachetele Storm Shadow pe care le lansează Ucraina, experții militari spun că aceasta este o altă armă la care rușii vor trebui să se adapteze după „HIMARS”, care a schimbat jocul și care a fost introdus pe câmpul de luptă anul trecut.

Cum vor impacta rachetele cursul războiului?

Unii experți în război consideră că rachetele cu rază lungă de acțiune prezintă provocări logistice masive pentru trupele rusești.

„Va avea un efect teribil asupra moralului forțelor rusești, precum și al ofițerilor și comandanților care vor opera în Ucraina”, a declarat pentru Insider George Barros, analist pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington.

Până acum, SUA și aliații săi din NATO au fost în general reticenți în a furniza Kievului rachete și muniții cu rază lungă de acțiune. Acest lucru s-a reflectat și în ultima declarație a ministrului german al apărării privind transferul de rachete Taurus către Ucraina.

La 23 mai, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, și-a exprimat îndoielile cu privire la ideea de a oferi Taurus Ucrainei. Când a fost întrebat dacă o astfel de livrare ar fi posibilă, Pistorius a afirmat că nu dorește să intre în detalii despre fiecare sistem de armament și să ofere un răspuns ipotetic la o întrebare ipotetică.

„Cred că s-a dovedit că nu facem acest lucru tot timpul și nici nu tragem linii roșii sau albe”, a spus Pistorius. Ucraina ar trebui să primească un sprijin semnificativ și să fie tratată cu responsabilitate. În același timp, Pistorius a declarat că „crede că ar trebui să sprijinim Ucraina cu toate sistemele permise de dreptul internațional de care este nevoie pentru a câștiga acest război și pe care le putem oferi”.

Despre racheta Taurus KEPD 350

Taurus KEPD 350 este o rachetă de croazieră aer-sol suedezo-germană cu o rază de zbor de peste 500 de kilometri. Sunt destinate a fi folosite în atacuri extrem de precise împotriva unor ținte puternic fortificate și subterane, fără a expune avionul la apărarea aeriană adversă. Spania, Coreea de Sud și Germania folosesc rachete Taurus.

Racheta ghidată de înaltă precizie, de tip stand-off, poate străpunge sistemele dense de apărare aeriană și poate distruge ținte militare staționare și semi-staționare care sunt greu și adânc îngropate în pământ. Atacurile cu rachete vizează poduri, nave în porturi, piste de aterizare, centre de comandă, control și comunicații, buncăre, instalații portuare și clădiri ale bazelor aeriene.

Racheta este construită din piese modulare care pot fi asamblate în diferite moduri, în funcție de misiune. Racheta Taurus poate fi lansată pe orice vreme și la orice oră din zi. Pentru supraviețuire, aceasta are proprietăți de observabilitate redusă și de mascare a terenului în plus, fiabilitatea și designul modular reduc costurile ciclului de viață al sistemului, conform eurasiantimes.com.

Racheta are un sistem de focos inert penetrant multi-efect cu două trepte MEPHISTO (avansat și optimizat pentru ținte), inert și cu efecte multiple, care cântărește aproximativ 481 de kilograme. Puterile de explozie și fragmentare elimină daunele colaterale asupra infrastructurii civile din apropiere. Siguranța maximă pentru aeronavă și echipaj este garantată de capacitățile de distanțare și precizie ale rachetei și de raza sa de acțiune de peste 350 de kilometri.

Aceasta integrează informații provenite de la senzorii utilizați pentru navigația de referință în teren, navigația bazată pe imagini cu vizor în infraroșu, sistemul de navigație inerțială și MIL-GPS. Navigarea pe distanțe lungi este posibilă și pentru racheta fără GPS. Pentru a-și alege traiectoria de zbor, aceasta dispune de un sistem integrat de planificare a misiunii.