Info

Un kilogram de făină de greieri, cât rata la casă! La ce preț se vinde controversatul produs

Faina de greiere sursa foto freepik
sursa foto freepik

Făina de greieri este creată din insecte mari fără aripi, conform descrierii. Deoarece insectele nu au exoschelet, sunt mai ușor de digerat. Făina proteică de greieri are o aromă subtilă de nucă umami și este puternică în proteine, potrivit comercianților acestui produs.

Făina de greieri este lipsită de aditivi, substanțe chimice și conservanți, precum și de antibiotice. „Spre deosebire de creșterea animalelor, insectele nu oferă niciun risc pentru germeni”, spune producătorul.

Pe lângă faptul că are mai mulți acizi grași omega-3 și omega-6 decât somonul (20% acizi grași), făina fabricată în întregime din greieri are același grad de proteine ca și carnea de vită (70% proteine).

1kg de făină de greieri costă 960 de lei

Deoarece oamenii sunt „genetic diferiți de greieri și nu există nicio șansă de a obține vreo boală de la ei”, comercianții se grăbesc să sublinieze că prin consum nu ne poate provoca contractarea COVID, a gripei porcine sau a altor boli provenite de la animale.

Comerciantul susține că, pentru a maximiza toate calitățile benefice ale insectei comestibile, greierii sunt mai întâi curățați corespunzător înainte de a fi tratați termic și uscați ușor pentru a produce făină de greieri. Abia apoi aceasta este transformată într-o făină de greieri bogată în proteine.

Făina de greieri poate fi folosită singură sau împreună cu alte tipuri de făină în diferite feluri de mâncare.

„Pudra proteică ​​​​de greieri se poate adaugă la orice retetă pentru un plus de proteine, vitamina B12 și fier. Poți încerca cu: smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc”, scrie comerciantul, al cărui sediu este în Baia Mare. Potrivit acestuia 100 de grame de făină de greieri (Acheta domesticus) costă 96,25 de lei, adică 962,5 lei/kg, scrie Realitatea.

Ministrul Agriculturii nu este de acord cu consumul acestui produs

Greierele de casă, sau Acheta domesticus, este al treilea gândac care primește autorizația de consum, după larva deshidratată de Tenebrio molitor în iulie și Locusta migratoria în noiembrie. Comisia Europeană a autorizat vânzarea greierilor domestici ca nou aliment în Uniunea Europeană în luna februarie. Greierele domestic poate fi cumpărat întreg, congelat, uscat sau sub formă de pulbere.

Petre Daea, ministrul român al Agriculturii, și-a rugat vara trecută conaționalii să nu consume acest produs, mai ales având în vedere delicioasa bucătărie tradițională a țării.

„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort.Iar noi trebuie să fim consecvenți și în același timp stăruitori în a ne păstra tradițiile și consecvenți în a face ce trebuie. ”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.