Infofinanciar > Lumea la zi > Un exemplu de urmat! Casa Regală a Marii Britanii renunță la venituri de 1 miliard de lire sterline pentru „binele public”
Lumea la zi

Un exemplu de urmat! Casa Regală a Marii Britanii renunță la venituri de 1 miliard de lire sterline pentru „binele public”

Regele Marii Britanii, sursă foto cnbcnews.com
FOTO:cnbcnews.ro

Monarhul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regele Charles al III-lea a cerut ca veniturile obținute de Crown Estate (Domeniul Coroanei) estimate la 1 miliard de lire sterline să fie direcționate sectorului public, în loc să fie utilizate de familia regală, potrivit BBC.

Aproximativ 25% din veniturile totale ale Casei Regale provin din profiturile obținute de Crown Estate, format din șase ferme eoliene. Monarhul și-a propus să reducă suma respectivă pentru ca sume mai mari de bani să rămână în visteria Trezoreriei.

Regele Charles al III-lea a amintit în discursul său de Crăciun despre presiunile generate de costul tot mai ridicat al traiului zilnic. În aceste condiții, regele încearcă să evite o situație stânjenitoare marcată de creșterea averii Casei Regale în vremuri de criză pentru restul cetățenilor britanici.

Regele Charles al III-lea renunță la o parte din profit în favoarea poporului

Profitul înregistrat în urma administrării domeniului Crown Estate ajunge în trezoreria Marii Britanii, reprezentând de altfel un etalon pentru stabilirea nivelului de finanțare publică alocată Familiei Regale, (Sovereign Grant). Anul trecut suma s-a ridicat la 86,3 milioane de lire sterline.

Datorită contractelor recente pentru dezvoltarea celor șase noi ferme eoliene offshore, profitul Casei Regale ar urma să crească anual cu aproximativ 1 miliard de lire sterline, în următorii trei ani. Încasările vor proveni din taxele suportat de companiile care au achiziționat drepturile de a construi ferme eoliene în siturile deținute de Crown Estate. Biroul de presă al Buckingham Palace a anunțat că Regele Charles va renunța la o parte din profit.

Grantul Suveran este utilizat pentru acoperirea cheltuielilor Casei Regale

La ora actuală, Sovereign Grant se bazează pe 25% din câștigurile obținute de Crown Estate, fiind vorba de o majorare temporară față de procentul uzual de 15%, în timp ce o finanțare suplimentară este alocată pentru reparații și renovări la Palatul Buckingham.

”Grantul Suveran” este utilizat pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de membri casei regale, dar și pentru călătoriile diplomatice și pentru întreținerea domeniilor regale.

BBC relatează că la momentul actual revizuirea procentului din profiturile Crown Estate este analizată de specialiștii de la Trezorerie și de specialiștii Casei Regale, în acest sens se așteaptă o decizie în lunile următoare.

Jumătate dintre noile ferme eoliene offshore se află în largul coastelor din comitatele North Wales, Cumbria și Lancashire, alte trei sunt situate în Marea Nordului.

Odată finalizate, administratorii speră ca aceste domenii eoliene să asigure o cantitate de energie necesară pentru alimentarea a 7 milioane de locuințe. Casa Regală mai deține 36 de ferme eoliene offshore ăn largul coastelor Angliei, Țării galilor și Irlandei de Nord, potrivit digi24.ro.