Lumea la zi

Se împart averile Casei Regale din Marea Britanie. Ce sumă a moștenit prințul William

William și Harry sursa foto reuters.com
sursa foto reuters.com

După moartea reginei Elisabeta a II-a, averea deținută de familia regală va trece în numele noului monarh, Charles, și a moștenitorului său, prințul William.

Familia regală deține o avere de aproximativ 18 miliarde de lire sterline (21 miliarde de dolari) sub formă de proprietăți, investiții, active și bunuri. Conform CNN, regina Elisabeta II, cel mai longeviv monarh din istorie, deținea anul trecut o avere de aproximativ 500 de milioane de dolari, incluzând castelul Balmoral din Scoția, reședința favorită a reginei, și Casa Sandringham din Norfolk, alături de piese de artă, bijuterii și alte bunuri.

Prințul William devine Ducele de Cornwall

Averile acesteia sunt acum transferate direct către regele Charles al III-lea și, implicit, parte din averile sale vor ajunge la moștenitorul său, prințul William. Acesta din urmă a moștenit de la tatăl său Ducatul de Cornwall, în valoare de aproximativ un miliard de lire.

Veniturile obținute de Ducatul de Cornwall sunt utilizate în scopuri caritabile și pentru a finanța activități publice, dar și private ale ducelui de Cornwall, funcție care este acum deținută de prințul moștenitor. Implicit, soția sa, Kate Middleton, va ocupa acum funcția de Ducesă de Cornwall.

Toate ducatele deținute de membrii familiei regale sunt proprietăți private și pot fi scutite de plata impozitelor. Cu toate acestea, monarhia a decis în mod voluntar plata impozitului pe venit, sub presiunea opiniei publice legată de sumele din bugetul statului pe care casa regală le-a alocat pentru reparația castelului Windsor.

Casa Regală deține o parte din centrul Londrei

De asemenea, Charles a moștenit și Crown Estate,  multitudine de proprietăți, terenuri și imobile din centrul Londrei, Wales și Irlanda de Nord deținute de casa regală, în valoare de 16,5 miliarde de lire sterline. Crown Estate nu este o proprietate privată, ci funcționează ca o companie, casa regală fiind obligată să transmită profiturile obținute către guvern, în schimbul unei cote parte, numită Grant Suveran. 

 În ultimul an financiar, a generat un profit net de aproape 313 milioane de lire sterline (361 de milioane de dolari). Din această sumă, Trezoreria Marii Britanii i-a plătit reginei un grant suveran de 86 de milioane de lire sterline (100 de milioane de dolari), conform HotNews.

Majoritatea acestor bani sunt cheltuiți pentru întreținerea proprietăților familiei regale și pentru plata personalului acestora. Grantul suveran este de obicei echivalent cu 15% din profituri, dar în 2017 plata a fost majorată cu 25% pentru următorul deceniu pentru a ajuta la lucrările de renovare de la Palatul Buckingham.