Infofinanciar > Info > Un comisar european ne dă mari speranțe. Vom intra curând în Schengen, împreună cu Bulgaria
Info

Un comisar european ne dă mari speranțe. Vom intra curând în Schengen, împreună cu Bulgaria

Schengen România și Bulgaria
Foto: evz.ro

Povestea intratului în Schengen deja ne-a enervat pe toți, odată cu refuzul ferm al cancelarului austriac Nehammer care tot visează ziduri chinezești pe la frontiere.

Dar iată că există și personalități care recunosc că sunt pregătiți pentru Eurozonă, și noi, și prietenii bulgari.

Este vorba despre comisarului european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson care a declarat în clar că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile UE pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen.

Curând, dar cât de curând?

Din nefericire, oficialul de la Bruxelles a declarat numai  că se va ajunge „destul de curând” la o decizie privind aderarea României şi Bulgariei. Tare bine ne-ar fi prins o data calendaristică și mai ales, o explicație la cum se va proceda pentru a-l convinge pe Nehammer că ni se cuvine această integrare.

”Bulgaria şi România nu mai au nimic de făcut pentru a putea intra în spaţiul Schengen”, a afirmat Ylva Johansson.

Totuși, comisarul a ținut să precizeze că este îngrijorată de situaţia în care 75%, respectiv 90% dintre imigranții ilegali ajunși în Austria și Ţările de Jos nu au fost înregistrați înainte de a intra în aceste țări.

Și, iată, din nou auzim ceva care ar putea spune că nu ne facem treaba bine pe la granițe. Nici noi, nici bulgarii.

Cine nu-i notează pe ăștia?

„Dar, din alte motive, care nu au legătură cu aceasta, trebuie, desigur, să avem un spaţiu Schengen care să funcţioneze bine şi, de exemplu, sunt îngrijorată de situaţia în care, în Austria, de exemplu, 75% dintre cei care sosesc ilegal nu au fost înregistraţi înainte de a ajunge în această ţară. În Ţările de Jos, 90% dintre imigranţii ilegali care ajung acolo nu au fost înregistraţi înainte şi, desigur, face parte din acquis-ul Schengen şi faptul de a avea o bună funcţionare a înregistrării persoanelor care intră”, a declarat Ylva Johansson.

Aurescu luptă în continuare

România continuă dialogul cu Austria ca să obțină susținerea Vienei pentru aderarea la zona Schengen, a afirmat ministrul de externe Bogdan Aurescu, după alegerile regionale de duminică din Austria Inferioară, în urma cărora partidul cancelarului Nehammer a pierdut majoritatea parlamentară în acest stat.

„Aceste rezultate sunt foarte clare, se poate trage ușor concluzia privind impactul sau lipsa impactului folosirii temei Schengen în acest context electoral. De aici înainte este important să continuăm dialogul constructiv pe care l-am declanșat cu Austria și să continuăm toate demersurile făcute”, a afirmat Aurescu.

„Noi am făcut toate gesturile de deschidere pentru dialog constructiv. Am arătat foarte clar că poziția României este una de susținere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale UE, care să combată migrația ilegală și să facă frontierele mai sigure, chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, în special migrația ilegală din Austria, și extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria”, a precizat oficialul.