Lumea la zi

Un atac rusesc devastator a lăsat în urmă 21 de victime! Volodimir Zelenski cere arme pentru oprirea terorii

Zelenski, Sursă foto: Time.com
Sursă foto: Time.com

Rusia a declanșat sâmbătă un nou val de atacuri majore asupra Ucrainei, lovind infrastructura energetică din întreaga țară și ucigând cel puțin 12 persoane într-un atac cu rachete asupra unui bloc de nouă etaje din orașul Dnipro, au declarat oficiali. Duminică, numărul de victime a crescut la 21.

Echipele de salvare s-au străduit toată noaptea la temperaturi scăzute în urma atacului de la Dnipro, în centrul-estul Ucrainei, iar oficialii locali au declarat că mai sunt oameni în viață sub mormanul masiv de resturi.

„Continuă să trimită SMS-uri”, a declarat Mihailo Lysenko, viceprimarul orașului Dnipro, într-un videoclip pe rețelele de socializare. „Ne oprim din când în când din lucru pentru a păstra liniștea ca să auzim oameni țipând de sub dărâmături”.

Numărul victimelor blocului lovit este de 21 de persoane

Loviturile rusești au lovit, de asemenea, infrastructura critică din Kiev, iar ministrul ucrainean al energiei a declarat că următoarele zile vor fi „dificile”, cu amenințări la adresa furnizării de electricitate, apă curentă și încălzire centrală în plină iarnă.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că numărul celor uciși în atacul asupra apartamentului din Dnipro este posibil să crească, lucru care s-a adeverit. De la o zi la alta, numărul de victime a crescut de la 12 la 21. Acesta a lansat un nou apel către aliații săi occidentali pentru furnizarea mai multor arme pentru a pune capăt „terorii rusești” și atacurilor asupra țintelor civile.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, și ceilalți aliați ai Kievului au condamnat atacurile rusești de sâmbătă. „Mai multă asistență de securitate va veni pentru în sprijinul Ucrainei pentru apărare”, a declarat Brink pe Twitter, calificând atacul asupra Dnipro drept „oribil”.

73 de persoane rănite și 35 dispărute

Mykola Lukașuk, șeful consiliului regional, a declarat că 38 de persoane au fost salvate până duminică dimineață, inclusiv șase copii.

Comandamentul militar suprem al Ucrainei a declarat duminică că Rusia a lansat sâmbătă trei atacuri aeriene, 57 de atacuri cu rachete și a efectuat 69 de atacuri cu sisteme de salve de rachete cu armament greu. Forțele ucrainene au doborât doar 26 de rachete.

Cel puțin 35 de persoane sunt încă dispărute și 73 au fost rănite, a scris Mykola Lukașuk, șeful consiliului regional, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Ardeți în iad, criminali ruși”, a scris acesta.

Imagini postate pe contul de Telegram al primarului din Dnipro, Borys Filatov, au arătat locuitori fără echipament scoțând cu disperare ceea ce a mai rămas dintr-o mașină distrusă și scotocind printre dărâmături, pe fundalul unei grămezi mari de metal și beton. Răniții au fost transportați pe targă.

„Obișnuiați să veniți în orașul nostru! Vă tratam ca pe niște oameni normali, ca pe niște rude. Ce i-ați făcut fiului meu?”, a strigat o femeie, imobilizată de salvatori, într-o înregistrare video de la fața locului.

O altă persoană a fost ucisă și una rănită în orașul siderurgic Kryviy Rih, unde șase case au fost avariate în orașul natal al lui Zelenski, a declarat primarul Oleksandr Vilkul.

Zelenski cere mai multe arme

În discursul său video nocturn, Zelenski a făcut apel la Occident să furnizeze mai multe arme și a repetat poziția Kievului că singura modalitate de a pune capăt războiului este pe câmpul de luptă.

„De ce este nevoie pentru asta? Genul de arme pe care partenerii noștri le au în stocuri și pe care războinicii noștri au ajuns să le aștepte. Întreaga lume știe cum să-i oprească pe cei care caută distrugere”, a spus el.

Atacul de sâmbătă are loc în contextul în care puterile occidentale iau în considerare trimiterea de tancuri de luptă în Kiev și înaintea unei reuniuni a aliaților Ucrainei care va avea loc vinerea viitoare la Ramstein, în Germania, unde guvernele își vor anunța ultimele promisiuni de sprijin militar.

Rusia, care a invadat Ucraina în februarie anul trecut, a atacat infrastructura energetică a acesteia cu rachete și drone începând din octombrie, provocând pene de curent generalizate și întreruperi ale încălzirii centrale și ale apei curente. 25 dintre cele 38 de rachete rusești de diferite tipuri au fost doborâte sâmbătă de Ucraina, a anunțat Forțele Aeriene.

Rachetele au lovit infrastructura din Harkov, în est, și Lviv, în vest, au declarat oficialii. Zelenski a declarat că regiunile Kiev și Harkov au suferit cele mai grave întreruperi de energie electrică.

Moldova a primit rămășițele de rachete

Președinta Maia Sandu a Republicii Moldova a criticat loviturile, care au lăsat resturi de rachete împrăștiate chiar în interiorul graniței țării de peste Prut.

„Condamnăm cu fermitate atacurile intensificate de astăzi ale Rusiei & suntem alături de cei care au pierdut persoane dragi în Dnipro & în întreaga Ucraină”, a declarat Sandu, puternic susținută de națiunile occidentale, pe Twitter. „Pacea trebuie să prevaleze”.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a numit Rusia un „stat terorist” care aduce distrugere, moarte și suferință.

„Atrocitățile, crimele în masă, atacurile asupra clădirilor rezidențiale, ca astăzi în Dnipro, nu vor fi niciodată iertate și uitate”, a declarat Nausėda pe Twitter. „Va veni timpul pentru responsabilitate”, citează Reuters.