Lumea la zi

Alertă de raid aerian în Odesa și Dnipro! Rusia a lansat peste 90 de noi rachete asupra Ucrainei

Război Ucraina, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Potrivit presei ucrainene, autoritățile au declanșat joi dimineață o alertă de raid aerian asupra întregului teritoriul din Ucraina, după ce armata rusă a lansat peste 90 de rachete asupra orașelor Odesa și Dnipro. Ambasadorul SUA și ONU a susținut că aceste atacuri fac parte dintr-o „tactică deliberată”, care maschează o încercare a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a face administrațai de la Kiev să se supună.

„Această tragedie nu s-ar fi produs niciodată dacă nu ar fi existat invazia inutilă a Rusiei în Ucraina și recentele sale atacuri cu rachete împotriva infrastructurii civile a Ucrainei. Se pare că a decis că, dacă nu poate cuceri Ucraina prin forță, va încerca să înghețe țara până la supunere”, a susținut ambasadorul.

De altfel, șeful administrației militare regionale din Nikolaev, Vitali Kim, a precizat că primele rachete rusești au fost lansate în jurul orei 8 dimineața.

„Trei rachete au fost lansate deasupra regiunii Harkov. Au fost observate și în regiunea Poltava”; „Apărarea antiaeriană a fost activată atât în ​​Harkov, cât și în regiunea Cherkasy”, mai scriu cei de la publicația UNIAN.

„Există informații despre posibile atacuri cu rachete inamice asupra regiunii noastre”, a precizat Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale Harkov, într-o postare pe Telegram.

O explozie puternică a avut loc în Odesa înainte de a se auzi alarma. Însă, jurnaliștii de la UNIAN au scris despre explozii repetate. „Există rapoarte că sunt probleme cu energia electrică într-o zonă a orașului”, a precizat agenția.

Explozii și în Crimeea

Autoritățile au mai raportat explozii în orașul ocupat Dzhankoi din Crimeea. În cadrul acestor atacuri un aerodrom rusesc a fost lovit.

Armata rusă a lansat nu mai puțin de 100 de rachete balistice la începutul acestei săptămâni asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Însă, potrivit armatei ucrainene, acestea au fost, în marea lor majoritate, doborâte de apărarea aeriană. De cealaltă parte, rușii au transmis că rachete sale și-au atins țintele, cu preponderență din infrastructura militară, scriu cei de la Digi24.

Au căzut la pace în privința cerealelor

Potrivit publicației The Guardian, „acordul cerealelor”, care îi permite Ucrainei să transporte grâne prin Marea Neagră, a fost prelungit cu încă 120 de zile.

„Acordul va rămâne în vigoare în termenii actuali timp de patru luni”, a susținut un oficial turc.

De asemenea, ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a susținut că acordul a fost convenit între secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Oficialul a mai continuat spunând că Ucraina așteaptă un răspuns la propunerea de a prelungi inițiativa pentru cel puțin un an și de a adăuga la aceasta portul Nikolaev.

De la 1 august, atunci când s-a semnat prima oară „acordul cerealelor”, Ucraina a exportat peste 11 milioane de tone de produse agricole în 38 de țări prin Marea Neagră.