Infofinanciar > Lumea la zi > Un asasin rus periculos a fost prins de serviciile secrete ucrainene! Avea să primească între 100.000 și 150.000 euro pentru fiecare țintă
Lumea la zi

Un asasin rus periculos a fost prins de serviciile secrete ucrainene! Avea să primească între 100.000 și 150.000 euro pentru fiecare țintă

Soldat rus, Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

O persoană a fost găsită vinovată pentru complotul de asasinare a șefului serviciilor de informații Kyrylo Budanov, a ministrului apărării Oleksii Reznikov și a unui activist ucrainean popular, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Acuzatul este din Luhanskul ocupat și avea asupra sa un pașaport rusesc, potrivit serviciilor secrete ucrainene. De asemenea, el a luat parte la acțiuni militare împotriva forțelor ucrainene în estul Ucrainei.

Potrivit SBU, el a fost recrutat de serviciile de informații militare rusești după începerea invaziei la scară largă. Suspectului i s-a promis o „recompensă” între 100.000 și 150.000 de dolari pentru uciderea fiecărui individ, a relatat SBU.

SBU ia acum „măsuri cuprinzătoare” pentru a-i aduce în fața justiției pe complicii ruși ai acuzatului care se află în Federația Rusă, informează The Kyiv Independent.

Și Zelenski a fost printre cei vânați de asasini

În prima săptămână de război, când rușii au atacat Kievul cu scopul de a face guvernul să se predea și să transforme Ucraina într-un stat marionetă, presa locală anunța că au avut loc mai mult de 10 tentative de asasinat la adresa președintelui Volodimir Zelenski.

Chris Whipple, autor de cărți despre administrațiile diferiților președinți americani, descrie această informație în cartea sa „The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House”.

William Burns a mers la Kiev înainte de începerea războiului la scară largă pentru a-l informa pe Zelenski despre un plan rusesc de a-l asasina și pentru a-i „da [lui [Zelenski – n.r.] o verificare a realității”, deoarece președintele ucrainean a ignorat în mod public avertismentele oficialilor americani.

Americanii au contribuit la salvarea lui Zelenski

Chris Whipple a declarat că Biden l-a însărcinat pe directorul CIA – fost ambasador al SUA în Rusia – să îi furnizeze lui Zelenski „detalii precise despre comploturile rusești”: „Acest lucru i-a atras imediat atenția lui Zelensi; el a fost luat prin surprindere, a fost înmărmurit de această veste”, relatează un cotidianul ucrainean Pravda.

Se notează cu referire la „oficialii ucraineni” că Zelenski a supraviețuit la mai mult de 12 tentative separate de asasinat de către forțele rusești de când a început războiul la scară largă în februarie 2022.

Whipple a declarat că cel puțin două dintre aceste reușite s-au datorat informațiilor americane împărtășite de Burns în timpul acelei vizite la Kiev: „Informațiile erau atât de detaliate încât ar fi ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să zădărnicească două încercări separate ale rușilor de a-l ucide”.

În 2022 martie, The Times a relatat că președintele Volodimir Zelenski a supraviețuit la cel puțin trei tentative de asasinat de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

În același timp, Mykhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui, a declarat la 9 martie că au existat mai mult de o duzină de astfel de tentative de asasinat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.