Info

Un aliat neașteptat! Suedia ne sprijină pentru aderarea în Schengen

Romania_Suedie capital.ro
sursă foto: capital.ro

Suedia își exprimă din nou susținerea pentru aderarea țării noastre la spațiul economic european Schengen pe urma unei convorbiri telefonice pe care a avut-o miercuri, 11 ianuarie, Tobias Billström, ministrul de Externe cu omologul de la București, Bogdan Aurescu. Suedia a preluat de la 1 ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene și asigură în continuare sprijinul aderării României la Schengen.

Ministrul de Externe din partea Guvernului României, Bogdan Aurescu, salută preluarea conducerii instituției europene de către reprezentanții Suediei și și-a afirmat sprijinul țării pe care o reprezintă pentru realizarea unei bune gestionări a punctelor de pe agenda acestui prim trimestru al anului 2023. Cu toate acestea, subiectul principal abordat de cei doi, Aurescu și Billström, a fost aderarea României la spațiul economic european.

„Ministrul suedez de externe a reconfirmat ministrului Bogdan Aurescu sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a subliniat că Președinția suedeză este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluții concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părțile implicate, precum și să sprijine eforturile României în direcția finalizării aderării. Ministrul suedez de externe a exprimat, totodată, speranța în înregistrarea de progrese în acest dosar și în identificarea unei soluții pozitive, subliniind legitimitatea demersurilor și așteptărilor României”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul de Externe.

Suedia, alături de România

Nu este prima dată când oficialii suedezi ne susțin pentru a face parte din Spațiul Schengen, căci această părere a mai fost exprimată inclusiv în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022, zi în care reprezentanții Austriei și-au exprimat refuzul în timpul votului. Chiar și așa, oficialii din Suedia au anunțat că nu vor iniția în Consiliul Uniunii Europene un vot pentru primirea Bulgariei și României în spațiul economic european.

„Aceasta, desigur, include cele două țări în cauză, precum și țările care au indicat că au o problemă cu acest proces. De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau de probleme care sunt în prerogativele președinției”, a afirmat reprezentantul permanent al Suediei la UE în ziua de marți, 10 ianuarie.

Suedia și NATO

Cei doi oficiali, Bogdan Aurescu și Tobias Billström, au mai avut și discuții despre aderarea Suediei la Alianța Militară Nord-Atlantică, conversație în care ministrul român de Externe a specificat faptul că țara noastră este alături de reprezentanții suedezi în demersul acestora de aderare. „Cei doi demnitari au mai avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile în procesul de aderare a Suediei la NATO, context în care ministrul suedez de externe a mulțumit omologului român pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii NATO în vederea finalizării procesului de ratificare a Protocolului de aderare”, se notează în comunicatul de presă.