Lumea la zi

Efectele strategiei „spațiul Schengen”. Partidul lui Karl Nehammer a coborât pe locul al treilea în topul preferințelor austriecilor

Karl Nehammer, Sursă foto: Pressalert
Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Sursă foto: Pressalert

Partidul ÖVP, condus de cancelarul Austriei Karl Nehammer, a coborât pe locul al treilea în topul preferințelor austriecilor, potrivit mai multor sondaje de opinie din această țară. Scăderea vine după ce acum o lună, liderul austriac a respins aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Astfel, în urma acestei decizii, FPÖ, partidul de opoziție, a devenit cea mai populară formațiune politică din Austria.

Cele mai recente sondaje de luna trecută au arătat că este prima opțiune a aproximativ 28% dintre alegători, în creștere de la 11% la mijlocul anului 2020.

Aceste date se compară cu cei 25% primiți de social-democrații și 21% pentru Partidul Popular de centru-dreapta (ÖVP), condus de Karl Nehammer, care guvernează în coaliție cu Partidul Verde. Verzii au primit o susținere de 10%.

„Mesajul de bază FPÖ, care se rezumă la „noi aici jos versus el acolo sus”, era în cenușă în urmă cu doar câțiva ani”; „Dar Partidul Libertății a reînviat, iar acum are o mare parte din alegători în favoarea sa.”, a declarat Thomas Hofer, analist politic austriac.

La 8 decembrie, guvernul austriac a blocat aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, o măsură controversată care a fost condamnată de multe întreprinderi și politicieni liberali, precum și de aliații europeni. Decizia s-a datorat aproape în întregime fricii ÖVP de reapariția FPÖ, au declarat pentru Financial Times persoane din interiorul Partidului Popular și responsabili politici guvernamentali.

Între timp, social-democrații au aprobat decizia, în ciuda faptului că liderul partidului, Pamela Rendi-Wagner, și-a petrecut vara insistând asupra faptului că noțiunea de criză a migrației este un mit, scrie Financial Times.

Partidul lui Karl Nehammer, în cădere liberă

FPÖ va înregistra și mai multe câștiguri concrete în această lună: se așteaptă ca ÖVP, odată dominant, să piardă controlul guvernului landului Austria Inferioară în cadrul unor alegeri regionale de referință. Pierderea acestei regiuni, care include Sankt Pölten, ar dăuna ÖVP, deoarece Austria Inferioară este inima politică a liderului partidului, cancelarul austriac Karl Nehammer.

Au trecut cinci ani de când FPÖ a fost ultima dată la guvernare ca partener de coaliție junior alături de ÖVP. Experimentul s-a încheiat 18 luni mai târziu, când liderul FPÖ de atunci și fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost surprins într-un video în timp ce încerca să solicite bani rușilor în schimbul unor favoruri politice.

Fostul cancelar Sebastian Kurz, liderul de atunci al partidului ÖVP, nu și-a revenit niciodată pe deplin după acest scandal și, după ce o anchetă a procurorilor de stat s-a extins pentru a pune sub semnul întrebării activitățile propriilor săi apropiați, a demisionat.

Revenirea FPÖ, pe spatele greșelilor ÖVP

Între timp, FPÖ, o prezență de lungă durată în politica austriacă, cu 66 de ani de experiență și cinci stagii în guvernul național, și-a reconstruit discret sprijinul. Următoarele alegeri generale din Austria trebuie să aibă loc până la sfârșitul anului viitor.

O opoziție riscantă din punct de vedere electoral față de restricțiile împotriva pandemiei Covid-19 a evoluat treptat într-o platformă politică mai largă împotriva sistemului care a reenergizat partidul.

Criza inflației și a energiei din această iarnă (Austria era în trecut puternic dependentă de gazul rusesc) a sporit și mai mult popularitatea sa în rândul alegătorilor nemulțumiți. Cu o imigrație din nou în creștere, unii institutori de sondaje cred că este pregătit terenul pentru o revenire mai durabilă a FPÖ în fruntea politicii austriece.

„O mare parte din electorat este foarte, foarte prost dispus în acest moment”, a declarat Marcus How, șeful departamentului de cercetare al firmei de consultanță în domeniul riscului politic VE Insight. „Peisajul este copt pentru ca populiștii să profite de el”, a adăugat aceasta.

Un sondaj anual, realizat de institutul de cercetare socială Sora la sfârșitul lunii noiembrie, a arătat că încrederea austriecilor în sistemul lor democratic a scăzut vertiginos. În 2018, sondajul a arătat că două treimi dintre austrieci erau mulțumiți de sistemul politic și de instituțiile țării lor. Sondajul din 2022 a arătat că două treimi sunt acum nemulțumite de acestea.

Eșecul politic al partidului lui Nehammer

Potrivit lui How, situația este mai puțin rezultatul succesului FPÖ, cât al eșecului centrului politic al ÖVP. „FPÖ este aproape pe primul loc în mod implicit”, a spus el, aducând în discuție corupția, dar și lipsa de talent ministerial oferite din partea Partidului Popular de centru-dreapta.

Cu toate acestea, încercările curentului politic majoritar de a recâștiga credibilitatea electorală prin copierea strategiei FPÖ și respingerea unor cereri de aderare la spațiul Schengen sunt susceptibile de a fi contraproductive, a adăugat el.

„Atunci când atât social-democrații, cât și Partidul Popular copiază FPÖ, propunând soluții populiste pentru probleme complexe, de ce ar alege alegătorii pe cei care copiază și nu pe cei adevărați?”, a spus el.