Lumea la zi

Ultimele informații de la Kremlin! Cine a împiedicat negocierile de pace din Ucraina

Serghei Lavrov - sursa foto - realitatea.net
FOTO:realitatea.net

Serghei Lavrov a declarat în cursul zilei de astăzi că Federația Rusă convenise cu Ucraina să înceapă negocierile de pace, însă, intervenția Occidentului a împiedicat acest lucru. Potrivit Associated Press, Rusia a fost dispusă să negocieze cu Ucraina încă din primele zile ale războiului însă, Statele Unite și alte țări occidentale l-ai sfătut pe Zelenski să nu poarte discuții.

”Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale, şi până la sfârşitul lunii martie, cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict”, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, aflat într-o vizită în Africa de Sud.

Potrivit diplomatului rus, britanicii în frunte cu oficialii americani au îndemnat Ucraina să nu participe la negocieri invocând faptul că ar fi fost mult prea devreme.

Washingtonul și alte state occidentale au pus la îndoială onestitatea Rusiei

”Este binecunoscut şi absolut public şi faptul că ai noştri colegi americani, britanici şi unii colegi europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul, care fusese aproape convenit, nu a mai fost niciodată aprobat de regimul de la Kiev” a subliniat șeful diplomației ruse.

Washingtonul și alte state occidentale au pus la îndoială onestitatea Rusiei în ceea ce privește dorința de a pune capăt ”Operațiunii Speciale de Eliberare” începută la 24 februarie. Moscova a respins în repetate rânduri cererile Kievului și a statelor occidentale de a se retrage din complet din teritoriul Ucrainei ca o condiție pentru orice negocieri.

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a indicat la rândul său că Statele Unite ar fi dispuse să poarte negocieri cu Vladimir Putin dacă liderul rus ar demonstra că dorește în mod serios să pună capăt invaziei.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov se află într-o vizită în capitala Africii de Sud, Pretoria, pentru a discuta cu omologul său Naledi Pandor. Moscova urmărește consolidarea relațiilor diplomatice cu cea mai dezvoltată țară africani, un aliat istoric, în contextul conflictului actual din Ucraina.

Africa de Sud a menținut relațiile diplomatice cu Federația Rusă după ce Uniunea Sovietică a sprijinit actualul partid de guvernământ, Congresul Național African, încă de pe vremea când acesta era o mișcare de eliberare pentru a pune capăt sistemului de apartheid al țării.

Lavrov este la a doua sa vizită în Africa în decursul a șase luni

Pe fondul acestor relații de prietenie, Africa de Sud s-a abținut de la votul din ONU de condamnarea a acțiunilor Federației Ruse în Ucraina, deși, în fața clădirii în care Lavrov și Pandor au purtat discuții un mic grup de persoane au manifestat.

Africa de Sud este statul cel mai semnificativ din țările africane care au adoptat o poziție neutră față de acțiunile expansioniste a Rusiei, spre dezamăgirea Statelor Unite și altor aliați occidentali care, la rândul lor, consideră statul african ca fiind esențial pentru dezvoltarea relațiilor diplomatice pe continentul african.

Lavrov în cadrul turneului său din Africa va vizita mai multe state, este deja a doua vizită a ministrului rus pe continentul african în decurs a șase luni, în contextul în care Kremlinul urmărește să câștige influență într-un teritoriu în care și ale puteri globale precum China sau SUA caută să-și sporească influența, potrivit romaniatv.net.