Infofinanciar > Info > UE și România au ajutat la scăderea inflației din Republica Moldova
Info

UE și România au ajutat la scăderea inflației din Republica Moldova

Drapel Republica Moldova
sursă foto: arhiva companiei

Inflația din Republica Moldova a înregistrat o scădere considerabilă datorită ajutorului financiar care a venit din partea UE. Și România a ajutat țara prin intermediul noilor livrări de energie. Aceste ajutoare au dus la scăderea inflației din această țară. Astfel, inflația a ajuns anul trecut la 4,2%. De la peste 30% cât a fost în anul 2022.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Anca Dragu, a transmis că această veste este una bună în contextul în care țara s-a confruntat cu o inflație mare. Acest lucru s-a întâmplat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

„Cazul Moldovei este o poveste de succes pentru Uniunea Europeană. Și arată impactul pe care l-ar putea avea şi asupra altor naţiuni”, a declarat Anca Dragu. De asemenea, ea a mai transmis că trebuie recuperate o parte din fondurile pierdute în urma unui scandal de fraudă bancară. Fondurile ajung la suma de 1 miliard de dolari.

„Frauda rămâne o traumă nevindecată pentru Moldova şi trebuie să începem să recuperăm aceste fonduri ca o modalitate de a reconstrui încrederea oamenilor în sectorul bancar şi în instituţiile-cheie”, scrie Stiripesurse.ro