Infofinanciar > Lumea la zi > UE se confruntă cu dificultăți în atingerea obiectivelor climatice. Cetățenii sunt sătui de inflație
Lumea la zi

UE se confruntă cu dificultăți în atingerea obiectivelor climatice. Cetățenii sunt sătui de inflație

UE se confruntă cu dificultăți în atingerea obiectivelor climatice
Sursa foto: reuters.com

Uniunea Europeană este recunoscută pentru avansarea legislației ecologice la nivel global, dar se confruntă cu dificultăți în atingerea obiectivelor climatice stabilite. Aceste dificultăți sunt alimentate de inflație, tensiuni comerciale și o oarecare obosiță a cetățenilor în privința acestor probleme.

În ciuda eforturilor  depuse în ultimele decenii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, se pare că obiectivul de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030. Față de nivelurile din 1990, nu va fi atins.

UE se confruntă cu dificultăți în atingerea obiectivelor climatice

Comisarul UE pentru Afaceri Climatice, Wopke Hoekstra, a subliniat că statele membre ale UE se angajează să reducă emisiile cu 51% până în 2030. Ceea ce reprezintă un pas în direcția corectă, dar nu este suficient pentru a atinge obiectivul mai ambițios. Astfel, este evident că există presiuni și obstacole multiple care împiedică Uniunea Europeană să își atingă pe deplin obiectivele climatice stabilite.

,,Eu sunt încrezător că, pe baza conversațiilor pe care le avem. Vom atinge nivelul de 55%. Mulți dintre cei prezenți aici au teme mai multe de făcut acasă”, a afirmat Wopke Hoekstra cu ocazia unei reuniuni cu miniștrii de profil din statele membre UE.

Până în luna iunie, guvernele statelor membre UE trebuie să prezinte planurile lor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Calculele optimiste ale comisarului Hoekstra sunt bazate pe proiectele deja propuse. Par să nu fie în concordanță cu realitatea. Agenția Europeană a Mediului a făcut estimări care sugerează că reducerea emisiilor poluante cu 48%.

Diferențele sunt cruciale, pe măsură ce temperatura globală se apropie treptat de un increment de 1,5 grade Celsius. O cifră limită stabilită în cadrul Acordului Climatic de la Paris. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, temperaturile din Europa înregistrează o creștere de două ori mai rapidă decât media mondială. Comisia Europeană a indicat că ritmul de reducere a poluării ar trebui să crească de aproape trei ori în comparație cu media scăderilor înregistrate în ultimul deceniu.

Emisiile poluante sunt în scădere

,,Dar, în condițiile intensificării cursei globale pentru tehnologii ecologice, Uniunea Europeană depune eforturi de a fi în competiție și a prezenta agenda ambițioasă unui sector industrial ajuns la o stare de saturație din cauza inflației mari, a tensiunilor comerciale și a intensificării reglementărilor”, notează Alice Hancock, editorialist al cotidianului Financial Times.

,,Am decis acțiunile politice, avem instrumentele necesare, trebuie să implementăm măsurile. În pofida eforturilor mari de zi cu zi, politicile climatice funcționează. Emisiile poluante sunt în scădere. Am atins obiectivele? Am făcut tot ce trebuie? Sigur că nu”, a admis ministrul austriac al Afacerilor Climatice, Leonore Gewessler.

Conform datelor furnizate de Institutul Bruegel din Bruxelles, Europa întâmpină dificultăți în implementarea tehnologiilor esențiale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și este în urma unor competitori globali în acest sens. În special, există probleme în sectorul panourilor solare, parțial din cauza dependenței de furnizorii chinezi.

Se ridică îngrijorări cu privire la posibilitatea ca unele companii europene să fie atrasă în Statele Unite. Acolo unde a fost implementată Legea Reducerii Inflației. Oferă un program de subvenții în valoare totală de 369 de miliarde de dolari. Probleme sociale au apărut. Germania a fost nevoită să-și atenueze planurile de reducere a poluării din cauza nemulțumirilor legate de interzicerea centralelor termice pe gaz.

,,În contextul apropierii scrutinului europarlamentar din iunie. Politicienii se tem că tehnologiile ecologice ar putea deveni un instrument de contestare utilizat de forțele de extremă-dreapta. Fermierii protestează constant față de birocrație. O lege de protejare a naturii riscă să fie respinsă din cauza opoziției Ungariei și Olandei”, constată editorialistul Financial Times, conform gandul.ro.