Infofinanciar > Lumea la zi > PE a adoptat noua legislație privind reducerea emisiilor poluante. Deocamdată de la vehiculele grele
Lumea la zi

PE a adoptat noua legislație privind reducerea emisiilor poluante. Deocamdată de la vehiculele grele

Tractor, Sursă foto: Economica.net
Foto: facebook.com

Parlamentul European a adoptat noua legislație privind reducerea emisiilor poluante care provin de la vehicule grele, categorie în care intră și mijloacele de transport în comun din orașe.

Ţintele sunt ambițioase, astfel că până în 2040 trebuie să fie reduse emisiile cu 90%, în cazul autobuzelor, chiar mai devreme.

O nouă legislație

Actul adoptat de Parlamentul European vizează toate vehiculele grele, cum ar fi camioanele, autobuzele, autocarele sau vehiculele utilitare.

Emisiile produse de acestea ar trebui să fie reduse cu 45% până în 2030, cu 70% până în 2035 și cu 90% până în 2040 pentru a face posibilă eliminarea emisiilor în 2050.

Conform raportorului dosarului, europarlamentarul Bas Eickhout, Europa avea nevoie de această țintă mai ambițioasă. Asta pentru că sectorul vehiculelor grele este cel mai ușor de decarbonizat față de transportul maritim sau cel aerian. Și, totuși, el reprezintă un sfert din poluarea din transportul comunitar.

Excepțiile

Pentru autobuzele din transportul urban, ținta e coborâtă chiar mai mult. Din 2030 ar trebui să existe doar autobuze electrice, cu excepția celor cu biometan, care vor fi permise până în 2035.

Bas Eickhout spune că deja comenzile pentru autobuze electrice au depășit cererea pentru cele cu alte tipuri de combustibil. În legislația adoptată există însă și excepții. Este vorba de vehiculele importante pentru securitatea publică, spre exemplu, ambulanțe sau mașini de pompieri, precum și anumite vehicule agricole.