Infofinanciar > Lumea la zi > UE aprobă primele reguli globale privind criptomonedele! Consiliul adoptă norme care vor face trasabile transferurile
Lumea la zi

UE aprobă primele reguli globale privind criptomonedele! Consiliul adoptă norme care vor face trasabile transferurile

Piata cripto - Sursă foto: afaceri.news
Sursă foto: afaceri.news

Statele Uniunii Europene au dat marți acordul final pentru primul set complet de norme din lume pentru reglementarea criptomonedelor, punând presiune asupra unor țări precum Marea Britanie și Statele Unite pentru a recupera decalajul. 

O reuniune a miniștrilor de finanțe din UE, desfășurată la Bruxelles, a aprobat normele care au fost discutate cu Parlamentul European, care și-a dat aprobarea în aprilie.

Reglementarea criptomonedelor a devenit mai urgentă pentru autoritățile de reglementare după prăbușirea bursei de criptomonede FTX. 

Se așteaptă ca normele să fie implementate începând cu 2024 

„Evenimentele recente au confirmat necesitatea urgentă de a impune norme care să îi protejeze mai bine pe europenii care au investit în aceste active și să prevină utilizarea abuzivă a industriei cripto în scopul spălării de bani și al finanțării terorismului”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, care deține președinția UE. 

Normele prevăd că firmele care doresc să emită, să tranzacționeze și să protejeze criptoactive, active simbolizate și stablecoins în blocul de 27 de țări trebuie să obțină o licență. 

Miniștrii au luat măsuri de combatere a evaziunii fiscale și a utilizării transferurilor de criptomonede pentru spălarea banilor prin facilitarea urmăririi tranzacțiilor. 

Aceștia au convenit asupra cerinței ca, începând cu ianuarie 2026, furnizorii de servicii să obțină numele expeditorilor și beneficiarilor în criptomonede, indiferent de suma transferată. 

De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la modificarea normelor privind modul în care țările membre cooperează între ele în materie de impozitare pentru a acoperi tranzacțiile cu criptoactive și cu privire la schimbul de informații privind deciziile fiscale anticipate pentru cele mai bogate persoane fizice. 

Firmele de criptomonede spun că își doresc certitudine în reglementare, punând presiune asupra țărilor să copieze normele UE și asupra autorităților de reglementare să vină cu norme globale pentru o activitate transfrontalieră. 

Marea Britanie a conturat o abordare pe etape 

Începând cu stablecoins și extinzându-se ulterior la criptoactive fără suport, dar nu există un calendar ferm. 

Statele Unite s-au axat pe utilizarea normelor existente în materie de valori mobiliare pentru acțiunile de aplicare a legii în acest sector, în timp ce decid dacă vor introduce noi norme pe măsură și cine le va aplica. 

Hester Peirce, unul dintre comisarii de la autoritatea americană de reglementare a instrumentelor derivate CFTC, a declarat săptămâna trecută că o serie de autorități federale și statale încearcă să își dea seama ce rol de supraveghere ar putea juca în sectorul cripto. 

„Rătăcim puțin în deșert”, a declarat Peirce la o conferință. 

Comisia Europeană a prezentat propunerea MiCA la 24 septembrie 2020. Aceasta face parte din pachetul mai amplu privind finanțarea digitală, care vizează dezvoltarea unei abordări europene care să încurajeze dezvoltarea tehnologică și să asigure stabilitatea financiară și protecția consumatorilor. Pe lângă propunerea MiCA, pachetul conține o strategie privind finanțarea digitală, o lege privind reziliența operațională digitală, care acoperă și furnizorii de servicii de cripto-active, precum și o propunere privind regimul pilot pentru tehnologia registrul distribuit pentru utilizări cu ridicata. 

Acest pachet acoperă o lacună din legislația UE existentă, asigurându-se că actualul cadru juridic nu ridică obstacole în calea utilizării noilor instrumente financiare digitale și, în același timp, garantează că aceste noi tehnologii și produse intră în domeniul de aplicare al reglementărilor financiare și al mecanismelor de gestionare a riscului operațional ale firmelor active în UE. Astfel, pachetul vizează sprijinirea inovării și a adoptării noilor tehnologii financiare, asigurând în același timp un nivel adecvat de protecție a consumatorilor și a investitorilor, potrivit Rueters.

Consiliul a adoptat mandatul de negociere privind MiCA la 24 noiembrie 2021. Trilogiile dintre co-legislatori au început la 31 martie 2022 și s-au încheiat cu un acord provizoriu la care s-a ajuns la 30 iunie 2022. Adoptarea formală de astăzi a regulamentului reprezintă etapa finală a procesului legislativ.