Infofinanciar > Lumea la zi > Ucrainenii nu se mai tem de război, numărul de refugiați a scăzut considerabil! Se vorbește despre reînceperea școlii, din septembrie
Lumea la zi

Ucrainenii nu se mai tem de război, numărul de refugiați a scăzut considerabil! Se vorbește despre reînceperea școlii, din septembrie

refugiati-Ucraina
sursa cursdeguvernare.ro

Fluxul de ucraineni care intră în UE a revenit la nivelul de dinaintea războiului. Aproximativ jumătate dintre ucrainenii care au fugit în UE s-au întors acasă, iar un înalt oficial a declarat că reluarea școlii în septembrie ar putea determina multe alte familii să ia o decizie.

Conform DW, numărul ucrainenilor care intră în Uniunea Europeană a revenit la nivelurile de dinaintea invaziei, a declarat luni dimineață un înalt oficial UE. Aceasta înseamnă că un număr similar de cetățeni ucraineni traversează frontiera în ambele direcții pentru prima dată de la începutul lunii februarie.

„În ceea ce privește fluxurile de refugiați, situația este acum stabilă”, a declarat de la Praga comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

„Trecerile între UE și Ucraina, cifrele sunt la nivelul de dinainte de război, de dinainte de COVID, așa că am revenit la un număr de persoane care traversează ca și cum ar fi normal.” Johansson s-a aflat la Praga pentru a se întâlni cu miniștrii de interne naționali pentru a discuta mai multe probleme, inclusiv migrația. Politico relatează că ministrul de interne al Ucrainei. Republica Cehă, unde a avut loc întâlnirea, are cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor, urmată de Polonia, statele baltice și Bulgaria.

Refugiații se întorc acasă

Dar aproximativ jumătate din cei 6 milioane de refugiați ucraineni care au fugit din februarie de război, s-au întors deja acasă, potrivit datelor Frontex. Cu toate acestea, ministrul ceh de interne Vit Rakusan a avertizat în continuare: „Cu toții sperăm că situația se va îmbunătăți, dar nu vedem încă sfârșitul războiului”.

Johansson a declarat că reluarea școlii la 1 septembrie va fi un factor decisiv pentru mulți dintre refugiații ucraineni aflați în prezent în UE. Potrivit UNHCR, aproximativ 90% dintre refugiații ucraineni sunt femei și copii. Președintele Volodimir Zelenskiy a interzis anterior bărbaților de vârstă de recrutare (între 18 și 60 de ani) să părăsească țara. „Prevăd că o mulțime de ucraineni din UE vor lua o decizie înainte de începerea școlii – unde să înceapă școala, într-un stat membru al UE sau să se întoarcă în Ucraina pentru a începe școala acolo”, a declarat Johansson. „Cred că în luna următoare, mulți vor lua o decizie dacă se vor întoarce acum sau dacă vor rămâne mai departe aici”.