Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina, un sprijin pentru Europa după atacurile rusești. Statul va exporta energie electrică
Lumea la zi

Ucraina, un sprijin pentru Europa după atacurile rusești. Statul va exporta energie electrică

energie electrică ucraina
sursă foto: europefm.ro

Ucraina este pregătită să exporte electricitate pentru prima dată în ultimele șase luni, în timp ce infrastructura sa energetică se reface după luni de atacuri repetate ale Rusiei, care și-a început asaltul îndelungat și deliberat asupra acesteia în octombrie anul trecut.

Atacurile au dus la întreruperi de energie electrică și pene de curent programate, lăsând orașele și localitățile în întuneric în timpul iernii. Ucraina a fost nevoită să oprească exporturile de energie electrică, însă acum va putea să-și vândă din nou surplusul de energie.

Iarna dificilă a trecut

Ministrul Energiei ucrainean, German Galuşcenko, a semnat un ordin executiv care autorizează exporturile, deși clienții locali rămân prioritari. Acesta a declarat că sistemul a produs capacitate suplimentară timp de aproape două luni și că ucrainenii nu se confruntă cu restricții.

„Cea mai dificilă iarnă a trecut”, a declarat vineri Galușcenko. „Următorul pas este să începem să exportăm energie electrică, ceea ce ne va permite să atragem resurse financiare suplimentare pentru reconstrucția necesară a infrastructurii energetice distruse și deteriorate.”

De asemenea, ministrul a lăudat „munca titanică” depusă de ingineri și de partenerii internaționali pentru a restabili sistemul. Luna trecută, locuitorii din Ucraina au declarat pentru BBC că alimentarea cu energie electrică a devenit mai fiabilă. „Orașul s-a transformat”, a declarat Inna Ștanko, o tânără mamă din Dnipro. „În sfârșit, luminile stradale au revenit și nu mai este înfricoșător să mergi pe străzile orașului”.

1.200 de rachete lansate asupra infrastructurii energetice

Cu toate acestea, operatorul rețelei de electricitate a țării, Ukrenergo, a avertizat că Ucraina nu poate conta pe oprirea atacurilor rusești. Ukrenergo a declarat sâmbătă că Rusia a lansat peste 1.200 de rachete și drone asupra instalațiilor sale energetice până acum în timpul războiului. Compania a descris asaltul ca fiind cea mai mare încercare de a distruge sistemul energetic al unei țări europene.

În orașele din Ucraina, în această iarnă, unii civili au fost nevoiți să folosească hub-uri cunoscute sub numele de „centre de rezistență” pentru a se încălzi în timpul întreruperilor de energie electrică și a temperaturilor scăzute. Centrele au furnizat energie electrică și căldură, precum și provizii de bază precum alimente și medicamente.

Fiecare dintre centralele termice și hidroelectrice din Ucraina a fost avariată de când Rusia a început să vizeze infrastructura energetică. De asemenea, Kievul a pierdut controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea de la Zaporojie, care se află acum în mâinile armatei ruse.

În iunie 2022, Ucraina declarase că speră să obțină până la sfârșitul anului 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE, principala sa piață de export de energie de la începutul războiului, potrivit BBC.

„În prezent, există planuri care vizează creşterea traficului transfrontalier între Ucraina şi Polonia, ceea ce va conduce la majorarea exporturilor”, a mai transmis Galuşcenko.