Infofinanciar > Lumea la zi > Ce lecții a învățat Occidentul pe urma războiului din Ucraina? Inteligența artificială și dronele au devenit vitale în orice conflict
Lumea la zi

Ce lecții a învățat Occidentul pe urma războiului din Ucraina? Inteligența artificială și dronele au devenit vitale în orice conflict

Drone iraniene, Sursă foto: Observator
Sursă foto: Observator

Tancurile, artileria și războiul de tranșee din Ucraina pot părea de modă veche, dar experții americani spun că acest conflict a oferit noi perspective strategice pentru viitoarele conflicte posibile, din Orientul Mijlociu până în Taiwan.

Conflictul din Ucraina a servit ca teren de testare pentru „fuziunea senzorilor”, o tehnologie avansată de triangulare care agregă și corelează date diverse surse de informații pentru a crea o imagine cât mai completă a câmpului de luptă, a explicat Stephen Biddle, expert în apărare de la Universitatea Columbia. De exemplu, firma americană Palantir a pus la dispoziția Kievului instrumente bazate pe inteligență artificială, care colectează și sortează gigabyte de date pentru a-i ajuta pe comandanți să aibă o imagine asupra frontului în timp real, care să includă mișcările trupelor rusești, pozițiile acestora și țintele.

Un alt domeniu în care s-au efectuat teste masive a fost cel al dronelor autonome. Războiul cu drone a ajuns la maturitate în Ucraina, în prezent ambele părți combatante fiind aproximativ egale în ceea ce privește capacitățile de luptă. Armatele din întreaga lume recuperează puternic din urmă decalajele în acest domeniu. Analiștii militari estimează că umătorul pas în evoluția dronelor autonome este ca acestea să fie programate să atace singure, fără ca un om să ia deciziile finale. Astfel de „roboți ucigași” au stârnit temeri că armele de acest tip ar putea scăpa de sub control, generând un numă uriaș de victime. Dar, într-o oarecare măsură, acel viitor este deja aici: ucrainenii folosesc drona Switchblade, fabricată în SUA, care are capacitatea de „recunoaștere a obiectelor” pentru alegerea țintelor.

Orice tip de informație poate fi utilă în război

Informațiile din surse deschise, sau OSINT, sunt considerate acum esențiale. Serviciile de informații din ambele tabere au exploatat pozele și comentariile postate pe grupurile de pe Telegram, fotografiile comerciale din satelit, sistemele de cartografiere publice pentru monitorizarea vremii și a incendiilor de pădure, videoclipurile postat pe TikTok etc. pentru a obține informații despre locurile în care se desfășoară luptele, țintele potențiale și mișcările de trupe din culise.

De exemplu, serviciile secrete ucrainene au reușit să intercepteze conversațiile soldaților ruși cu familiile și prietenii, obținând date despre locație și detalii despre poziționarea unităților inamice.

Mai multe rachete antiaeriene, mai multă muniție

Cu toți banii investiți în avioane de luptă și bombardiere de tip Stealth, aeronavele cu echipaj umanau au avut un impact relativ scăzut în Ucraina, iar rachetele mai mari au avut un impact limitat. Motivul este eficiența crescută a apărării aeriane, mai exact, capacitatea crescută a rachetelor terestre de a doborî atacurile din aer. Războiul din Ucraina a demonstrat că țările au nevoie de mult mai multe baterii de apărare aeriană în stoc. Aceasta este o adevărată provocare, în condițiile în care mult-râvnitele baterii americane Patriot se vând cu peste 1 miliard de dolari.

Analistul american citat a declarat că armatele vor avea nevoie de „arme scumpe pentru a doborî avioane scumpe și arme ieftine pentru a doborî avioane ieftine”.

Cea mai importantă lecție a conflictului din Ucraina, spun experții, este aceea că războiul consumă toate munițiile atât de rapid încât reaprovizionarea devine extrem de dificilă. Stocurile occidentale de armament de aproape orice tip sunt în scădere – de la muniție mică până la muniții de precizie de vârf și apărare antiaeriană – iar aliații Ucrainei se străduiesc din greu să ajungă din urmă cererea.

Nu în ultimul rând, practicile de comandă flexibile și descentralizate ale Ucrainei s-au dovedit a fi un avantaj puternic față de ruși pe câmpul de luptă. „Comanda și controlul rigide, centralizate, în stil rusesc, au fost o idee proastă pentru o lungă perioadă de timp”, a explicat expertul în apărare de la Universitatea Columbia Stephen Biddle, citat de France24.