Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina face presiuni asupra UE pentru deschiderea negocierilor de aderare. Ungaria continuă să se opună
Lumea la zi

Ucraina face presiuni asupra UE pentru deschiderea negocierilor de aderare. Ungaria continuă să se opună

Ucraina și UE - sursa foto - agrointel.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Ucraina a sporit presiunea asupra UE pentru a deschide negocierile de aderare la un summit crucial din această săptămână. Cel mai important consilier al lui Volodimir Zelenski a avertizat că fără țara sa „puzzle-ul Europei nu poate fi pus cap la cap”.

După recomandarea Comisiei Europene de luna trecută de a începe negocierile oficiale de aderare, cei 27 de șefi de guvern din UE urmează să discute propunerea în cadrul unei reuniuni care va avea loc joi și vineri, 14 și 15 decembrie, la Bruxelles.

Îngrijorări pentru Ucraina

Însă la Kiev există o îngrijorare tot mai mare că amenințările repetate ale premierului ungar Viktor Orbán de a se opune prin veto aderării Ucrainei ar putea duce la amânarea deciziei.

Acum, într-un nou apel către liderii statelor membre, șeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a îndemnat țările UE să recunoască faptul că Ucraina are „multe de oferit” blocului.

„Din punct de vedere valoric și ideologic, Ucraina este o parte incontestabilă a Europei. Și tocmai de aceea Rusia ne-a atacat. Dorim să facem parte din UE. Aderarea este una dintre prioritățile cheie ale politicii noastre de stat. Cu toate acestea, suntem conștienți de faptul că doar voința nu este suficientă”, este declarația făcută de Yermak.

„Ucraina a demonstrat capacitatea de a trece printr-o transformare rapidă… Suntem orientați spre un dialog extrem de constructiv în ceea ce privește aderarea. Și contăm pe o abordare similară din partea țărilor noastre partenere. Fără Ucraina, puzzle-ul „Europa” nu se poate închega”, a mai adăugat acesta.

Aderarea la Uniunea Europeană

După ce a fost criticată pentru că a fost prea autoritară în cererile sale de aderare la NATO la summitul alianței din această vară de la Vilnius, Ucraina încearcă să își prezinte cererea de aderare la UE cu respect. Dar cu un sentiment de urgență.

În privat, unii oficiali ucraineni devin tot mai disperați. Aceștia se tem că respingerea sau amânarea ar fi o lovitură puternică pentru moralul ucrainean, care s-ar resimți în întreaga țară. Asta în timp ce se luptă să respingă ofensiva tot mai mare a Rusiei.

„Cazul Ucrainei iese în evidență. Este vorba despre securitatea și stabilitatea întregii Europe. Nici o problemă bilaterală nu poate fi comparată cu perspectiva unei comunități de democrații care privesc cum dispare un stat independent suveran în secolul XXI”, este declarația făcută de un oficial.

Impactul respingerii

Într-o conversație telefonică, în timp ce se afla în Argentina, Zelenski a abordat această problemă cu președintele francez, Emmanuel Macron. Acesta l-a avertizat cu privire la impactul unei respingeri asupra moralului ucrainean. La inaugurarea lui Milei, eveniment pentru care a fost prezent președintele ucrainean, Zelenski l-a confruntat direct pe Orbán într-un schimb de replici scurt. Dar aparent intens.

Macron a devenit la începutul acestui an un campion surpriză al extinderii UE. Dar Ucraina se teme că Macron simte că Orbán este de neclintit. Macron s-a întâlnit cu Orbán la Paris săptămâna trecută pentru a evalua cererile Ungariei. Și este văzut ca fiind esențial pentru a încerca să convingă Budapesta să dea dovadă de flexibilitate. Dar eforturile diplomatice ale lui Macron par să fi fost respinse atunci când, a doua zi, Orbán a numit Ucraina „o glumă” și „una dintre cele mai corupte țări din lume” într-un interviu.

Deblocarea fondurilor

În următoarele zile se așteaptă ca Comisia Europeană să anunțe că va debloca 10 miliarde de euro din fondurile ungare reținute. Argumentul va fi că Budapesta a îndeplinit cererile Bruxelles-ului de a adera la statul de drept în ceea ce privește independența sistemului său judiciar. Însă puțini se așteaptă ca acest lucru să fie suficient pentru a-l descuraja pe Orbán.

Marți, 12 decembrie, Balázs Orbán, directorul politic al premierului ungar, a sugerat că Budapesta ar fi pregătită să își ridice opoziția față de o altă propunere care urmează să fie discutată în cadrul summitului. Un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Kiev. Asta dacă Bruxelles-ul ar elibera 30 de miliarde de euro din fondurile blocate, informează theguardian.com