Lumea la zi

Ucraina nu are încredere în declarațiile de pace ale Rusiei! Ce condiții a impus Zelenski

Volodimir Zelenski - sursa foto - idevice.ro
sursa foto: idevice.ro

Atacul rachetelor de astăzi asupra Ucrainei a reprezentat marcarea aniversării Memorandumului de la Budapesta. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat cu această ocazie că semnarea unui simplu document cu Rusia nu va desemna automat pacea. 

„Cu ocazia atacului cu rachete de astăzi, Rusia a marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta. Soarta pe care a avut-o acest document oferă răspunsuri la multe întrebări actuale despre Rusia. Simpla semnare a ceva cu acești teroriști nu va aduce pacea. Ei vor încălca cu siguranță orice acord încheiat. Să renunți la orice fel de element de securitate în favoarea Rusiei înseamnă un nou război”, a declarat președintele ucrainean. 

Zelenski a subliniat că, prin urmare, este necesară o continuare principială a politicii existente a statelor lumii: numai dezmembrarea capacităților teroriste rusești, eliberarea teritoriilor ucrainene și tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. 

Teroarea rușilor afectează Moldova 

În plus, președintele a remarcat că teroarea rusă afectează din nou statele vecine, iar Moldova a avut de suferit. Bucăți de rachete rusești au căzut în Moldova și au cauzat noi întreruperi de energie electrică. 

„Acest lucru dovedește din nou capacitatea Rusiei de a efectua astfel de atacuri teroriste masive reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga noastră regiune. Atunci când un terorist destabilizează viețile tuturor, oprirea terorii este o sarcină comună”, a declarat Zelenski. 

Ce reprezintă Memorandumul de la Budapesta 

Memorandumul de la Budapesta ce privește Garanțiile de Securitate în Conexiune cu aderarea Ucrainei la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare este un acord internațional încheiat la 5 decembrie 1994 între Ucraina, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii privind garanțiile acordate Ucrainei în legătură cu dobândirea de către aceasta a statutului de stat non-nuclear. În aceeași zi, Ucraina a aderat la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare. 

Belarus și Kazahstan au semnat memorandumuri similare. Acestea aderaseră la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare cu puțin timp în urmă față de Ucraina. 

Zelenski și premierul Muntenegrului au semnat Declarația comună privind integrarea euro-atlantică a Ucrainei 

Potrivit serviciului de presă al președintelui, președintele Zelenski a discutat cu prim-ministrul Dritan Abazović prin videoconferință. În mod special, Zelenski a povestit despre loviturile rachetelor rusești de astăzi asupra Ucrainei, care au dovedit încă o dată că liderii politico-militari ruși nu au nicio intenție de a-și opri acțiunile agresive. 

„Sunt sigur că societățile din întreaga lume vor înțelege că este imposibil să echilibrezi binele și răul, că răul trebuie pus la locul lui. Sunt sigur că o vom face cu siguranță împreună cu întreaga lume. Ne vom asigura că Rusia respectă dreptul internațional și suveranitatea oricărui stat”, a declarat Zelenski. 

Acesta a încurajat Parlamentul din Muntenegru să se alăture parlamentelor altor țări în recunoașterea Rusiei ca stat sponsor al terorismului. 

Zelenski a mulțumit, de asemenea, Muntenegrului pentru sprijinul politic puternic și pentru asistența practică semnificativă oferită Ucrainei. Acesta i-a transmis că a apreciat foarte mult aprobarea consecventă de către Muntenegru a tuturor pachetelor de sancțiuni adoptate de Uniunea Europeană împotriva Federației Ruse. 

Ucraina poate conta pe Muntenegru 

La rândul său, Dritan Abazović l-a asigurat pe președintele ucrainean că Ucraina poate conta pe sprijinul deplin al Muntenegrului. 

„Nu vă apărați doar integritatea teritorială și suveranitatea, ci apărați valori universale: dreptul oamenilor de a-și alege viitorul, viitorul țării lor. Suntem pregătiți să lucrăm pe deplin la sancțiuni, oferim asistență refugiaților, precum și asistență financiară și militară”, a spus el. 

O atenție deosebită a fost acordată implementării de către Ucraina a strategiei de integrare euro-atlantică. Zelenski a subliniat că Ucraina continuă implementarea consecventă a cursului strategic de integrare euro-atlantică și contează pe utilizarea experienței importante a Muntenegrului, care și-a finalizat deja drumul spre aderarea la Alianță. 

În urma negocierilor, liderii au semnat Declarația comună, care definește domeniile prioritare de cooperare între Ucraina și Muntenegru în cadrul cursului strategic al Ucrainei pentru dobândirea calității de membru cu drepturi depline al NATO, conform Ukrinform.