Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina cere americanilor arme interzise! Răspunsul Casei Albe
Lumea la zi

Ucraina cere americanilor arme interzise! Răspunsul Casei Albe

Ucraina Sursa foto Journal of Democracy
Sursa foto Journal of Democracy

Ucraina trimis către SUA o cerere de bombe cu dispersie, o armă controversată. Kievul  vrea să lanseze bombele cu dispersie din drone antirachetă asupra forțelor rusești, potrivit a doi legislatori americani.

Kievul i-a îndemnat pe membrii Congresului să facă presiuni asupra Casei Albe pentru a aproba trimiterea armelor, dar nu este deloc sigur că administrația președintelui Joe Biden va semna în acest sens. Munițiile cu dispersie, interzise de peste 120 de țări, eliberează, în mod normal, un număr mare de bombe mai mici care pot ucide pe o suprafață mare, amenințând civilii.

Ucraina caută MK-20, o bombă cu dispersie în aer, pentru a-și elibera explozibilii individuali din drone, au declarat reprezentanții americani Jason Crow și Adam Smith, care fac parte din Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților. Aceasta se adaugă la obuzele cu dispersie de artilerie de 155 mm pe care Ucraina le-a solicitat deja, au spus ei.

Aceștia au precizat că oficialii ucraineni i-au îndemnat pe legislatorii americani la Conferința de securitate de luna trecută de la Munchen să facă presiuni pentru aprobarea Casei Albe.

Ucraina speră că munițiile cu dispersie îi vor oferi un avantaj în lupta crâncenă împotriva forțelor rusești din estul Ucrainei.

Guvernul ucrainean a declarat public că dorește muniții cu dispersie americane. Solicitarea pentru MK-20, cunoscute și sub numele de CBU-100, nu a fost raportată anterior. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat că, deși Ucraina și Casa Albă „se coordonează îndeaproape” în ceea ce privește ajutorul militar, ea nu are „noi capacități de anunțat”.

Combaterea „Valului uman”

Ucraina dorește ca proiectilele de artilerie, muniții convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare (DPICM), să oprească tipurile de atacuri ale „valului uman” pe care Rusia le-a organizat în campania sa de luni de zile pentru a prelua orașul Bakhmut, aflat în ruină în estul țării, au declarat legislatorii.

Fiecare obuz dispersează 88 de fragmente de tip șrapnel. MK-20 este livrat cu ajutorul unei aeronave. Acesta se deschide în plin zbor, eliberând peste 240 de fragmente explozive asemănătoare unor proiectile de mici dimensiuni.

Armata ucraineană consideră că aceste fragmente „au o capacitate mai bună de perforare a blindajelor” decât armele pe care le-a lansat din drone, a declarat Smith, cel mai înalt membru democrat din Comisia pentru servicii armate.

Ucraina, care se luptă cu un inamic cu mai mulți oameni și armament, a folosit mult dronele pentru supraveghere și pentru a lansa explozibili asupra forțelor rusești.

Crow, un democrat și veteran al armatei americane, a declarat că ar putea susține acordarea MK-20 cu asigurarea că ucrainenii vor îndepărta bombele și „le vor folosi într-o utilizare care să nu fie de tip cluster”.

Textron Systems Corporation a încetat să mai producă MK-20 în 2016, după ce Statele Unite au oprit vânzările către Arabia Saudită, dar un consilier al Congresului a declarat că există mai mult de 1 milion de astfel de bombe în stocurile militare americane.

Senatorul republican Lindsey Graham, care a participat, de asemenea, la conferința de luna trecută, a confirmat că oficialii ucraineni de la Munchen i-au îndemnat pe legislatorii americani să facă presiuni asupra Casei Albe pentru a furniza Kievului muniții cu dispersie. El a spus că va face acest lucru în această săptămână.

Consilierul din Congres, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că oficialii ucraineni au făcut, de asemenea, în privat, presiuni asupra legislatorilor din Washington pentru a solicita aprobarea Casei Albe. „Asta nu se va întâmpla”, a spus Smith, referindu-se la acordul administrației Biden.

Arme controversate

De la începutul conflictului, Ucraina a cerut, și a primit în mare part, arme pe care SUA le-au refuzat inițial, inclusiv lansatoare de rachete HIMARS, baterii de apărare antiaeriană Patriot și tancuri Abrams. Dar munițiile cu dispersie ar putea fi un pas prea departe pentru administrație și pentru unii membri ai Congresului.

Opozanții susțin că atunci când bombele se împrăștie, acestea pot mutila și ucide civili și au o rată mare de eșec, ratarea acestora reprezentând un pericol pentru ani de zile după încheierea unui conflict.

Un pact din 2008 care interzice producția, utilizarea și stocarea de muniții cu dispersie a fost adoptat de 123 de țări, inclusiv de majoritatea celor 28 de membri NATO. Statele Unite, Rusia și Ucraina au refuzat să adere.

Acordarea către ucraineni a „unei arme interzise le-ar submina autoritatea morală într-un mod pe care (președintele rus Vladimir) Putin l-ar exploata”, a declarat Tom Malinowski, un fost membru al Congresului care a fost cel mai înalt oficial al Departamentului de Stat pentru drepturile omului.

Dar există un anumit sprijin în Congres. Consilierul congresmenilor a declarat că majoritatea republicanilor „sunt destul de receptivi” la solicitările Ucrainei.

„Acesta este un război în care (ucrainenii) sunt în inferioritate numerică”, a declarat Graham pentru Reuters. „Iar munițiile cu dispersie sunt într-adevăr destul de letale pentru formațiunile de masă, precum și pentru blindate. În zonele în care vor folosi aceste lucruri nu există civili”, scrie Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.