Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina afirmă că a doborât 36 de rachete și drone! Trupele rusești vor să deraieze pregătirea contraofensivei
Lumea la zi

Ucraina afirmă că a doborât 36 de rachete și drone! Trupele rusești vor să deraieze pregătirea contraofensivei

Iran-kamikaze-drones-power Sursă foto: evz.ro
Sursă foto: evz.ro

Forțele ucrainene de la Kiev au declarat vineri că au doborât 36 de rachete și drone rusești în capitală și în jurul acesteia în cursul nopții, iar două persoane au fost rănite de resturi căzute, înainte ca autoritățile să ridice alertele de raid aerian în cea mai mare parte a țării. Rusia a lansat aproximativ 20 de atacuri cu rachete și drone asupra Kievului de la începutul lunii mai, o creștere a numărului de lovituri care, potrivit guvernului, pare să aibă ca scop deraierea pregătirilor Ucrainei pentru o contraofensivă majoră. 

O declarație a Forțelor Aeriene a precizat că apărarea a doborât 15 rachete de croazieră și 21 de drone. Acesta a precizat că un val de drone a fost lansat joi târziu, urmat de o salvă de rachete de croazieră în timp ce oamenii dormeau, în jurul orei locale 03:00. 

Rușii nu se lasă 

Autoritățile militare din capitală, scriind pe Telegram, au lăudat apărarea aeriană a orașului și au declarat că nu au fost raportate pagube sau victime. „Ocupanții nu se opresc din încercările lor de a teroriza capitala ucraineană cu drone de atac și rachete”, a declarat acesta. 

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, care a raportat anterior două valuri separate de atacuri, a scris pe Telegram că nu au existat apeluri la serviciile de salvare. 

În regiunea din afara Kievului, autoritățile au declarat că două persoane au fost rănite în urma căderii de moloz, inclusiv un copil. „În plus, căderea de moloz a avariat cinci case private”, a precizat administrația de stat pe serviciul de mesagerie Telegram. 

Ucraina spune că distruge majoritatea rachetelor și a dronelor pe care forțele rusești le folosesc în atacuri, dar o fetiță de nouă ani s-a aflat printre cele trei persoane ucise joi într-un atac cu rachete asupra Kievului, după ce adăpostul în care s-au grăbit să se deschidă nu s-a deschis. 

Ucraina nu e la prima acțiune de acest gen 

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă oficialii locali nu au fost în măsură să ofere protecție, aceștia ar putea fi urmăriți penal. 

Oficialii ruși au raportat vineri mai multe bombardamente transfrontaliere dinspre Ucraina și au declarat că două drone cu rază lungă de acțiune au atacat infrastructura de combustibil și energie mai la nord de Rusia, dar că nu au fost raportate incendii acolo și nu au fost raportate răniți. 

Ucraina a mai declarat și la sfârșitul lunii mai că a doborât toate cele 36 de drone de fabricație iraniană lansate de Rusia în atacurile din timpul nopții, despre care a spus că au vizat probabil infrastructuri critice și instalații militare. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a fost o „noapte neliniștitoare”, dar a lăudat activitatea apărării aeriene, potrivit Reuters.

„Continuând să terorizeze Ucraina, inamicul a folosit 36 de Shahed (drone). Niciuna dintre ele nu și-a atins ținta. Mulțumim forțelor noastre de apărare aeriană pentru rezultatul de 100%”, a scris el pe aplicația de mesagerie Telegram.