Infofinanciar > Info > Tutunul, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României. Zeci de miliarde de euro virați de BAT
Info

Tutunul, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României. Zeci de miliarde de euro virați de BAT

BAT - sursa foto - profit.ro
Sursa foto - profit.ro

BAT este cel mai mare nume de pe piața de tutun din România și a creat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economie în primii 25 de ani de când sunt prezenți în piața locală. Din această sumă, în jur de 24 de miliarde de euro (aproape un miliard pe an) reprezintă contribuția lor directă la bugetul de stat, materializându-se în: salarii, taxe locale, accize și taxe.

În anul 2020, această companie a devenit cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al țării noastre, deja ocupând primul loc în industria tutunului. Cota de piață a companiei BAT este de peste 50%.

BAT România a preluat, în anul 2018, coordonarea operațiunilor acestui grup în alte 6 piețe din zona Europa Centrală și de Sud.

Fred Monteiro, Directorul Ariei Europa Centrală și de Sud din Cadrul BAT spune, conform unui comunicat de presă, că : „Impactul de 125 de miliarde de euro în economia românească este rezultatul investițiilor noastre continue în această țară. Din 1996, când prima cărămidă a fost așezată pentru construcția fabricii noastre de la Ploiești, am investit peste 500 de milioane de euro în dezvoltarea unui dintre cele mai mari și avansate centre de producție a grupului din întreaga lume. Din 2018, fabrica din România este unul dintre principalii furnizori de consumabile pentru glo, produsul nostru cu risc redus, ceea ce demonstrează angajamentul nostru pentru construirea unui viitor mai bun pentru reducerea impactului afacerii noastre asupra sănătății.”.

Ce reprezintă BAT pentru România

BAT reprezintă și un angajator important pe piața din țara noastră, având peste 3.000 de locuri unde salariile sunt bune. Tot Fred Monteiro, în cadrul acestui comunicat spune că, în ultimii cinci ani, compania a creat 1.000 de locuri noi de muncă. De asemenea, pe lanțul de dsitribuție, BAT generează 30.000 de locuri de muncă.

Activitatea BAT în România a fost una extrem de bună, mai ales pentru economia statului. În anul 2021, compania a reușit să își mențină poziția de cel mai mare contribuabil la bugetul de stat pe care a obținut-o în 2020, plătind în acest scop aproximativ 11 miliarde de lei. Acest lucru vine după ce, în urmă cu 2 ani, a plătit peste 9.6 miliarde de lei sub formă de accize și taxe.

În plus, în anul 2018, BAT a lansat în România Glo, un dispozitiv care doar încălzește tutunul. Scopul lui este, desigur, de a limita efectele negative pe care fumatul le are asupra sănătății.

BAT este o companie importantă care se ocupă cu producerea bunurilor de larg consum și care vrea, în mod declarat, să construiască un viitor mai bun prin reducerea daunelor asupra sănătății. Acest lucru presupune faptul că firma își ia angajamentul de a oferi clienților o selecție bogată de produse cu risc redus.

În total, BAT are peste 53.000 de angajați în 180 de țări și a generat venituri în valoare de 25,68 de miliarde de lire sterline în anul 2021, având un profit din operațiuni de 10.2 miliarde de lire sterline.