Infofinanciar > Lumea la zi > Turiștii vor plăti o taxă în 2023. Pentru ce destinație se aplică
Lumea la zi

Turiștii vor plăti o taxă în 2023. Pentru ce destinație se aplică

taxă (sursă foto: capital.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

Oficialii din Veneția au oferit recent mai multe detalii referitoare la taxa turistică în valoare de 5 euro pe care o vor achita turiștii. Mai exact, taxa va fi achitată de turiștii care sosesc în acest oraș, dar care nu vor rămâne peste noapte.

Reprezentanții Veneției au transmis o serie de informații cu privire la faptul că turiștii vor achita o taxă. Cu toate acestea, nu toți turiștii vor achita aceste sume, ci numai cei care nu au cazare peste noapte.

Taxă de 5 euro

Taxa va fi achitată de persoanele care vor călători într-o anumită perioadă. Mai exact, este vorba despre intervalul de timp cuprins între data de 25 aprilie și 5 mai. Cu toate acestea, mai sunt și alte zile în care această taxă va fi achitată. Concret, aceasta se va mai achita și în zilele de weekend din lunile mai și iunie, dar și în primele două weekenduri din luna iulie. Nu toți turiștii vor achita această sumă, ci numai cei care sosesc în intervalul de timp 8:30 și 16:00.

Modalitatea prin care turiștii vor achita această taxă este prin intermediul unei platforme online. Data la care aceasta va fi lansată este 16 ianuarie a anului viitor. După ce taxa se va achita, turiștii vor primi un cod QR pe care îl vor scana la principalele puncte de acces din Veneția.

Înregistrarea pe platformă

Pe platformă trebuie să se înregistreze toți turiștii. Aici se încadrează și cei care au cazare peste noapte și cei care nu au. Începând din toamna acestui an oficialii Veneției au fost de acord să îi taxeze pe turiștii care vin numai pentru o zi. Taxa se va aplica din 2024. În acest fel, reprezentanții încearcă să gestioneze mai bine fluxul abundent de turiști, care sunt atrași de canalele istorice.

În 2024 această taxă va fi una experimentală. Taxa se va aplica pentru o perioadă de 30 de zile, în mode experimental, la începutul anului care urmează. În special aceasta se va aplica pe parcursul zilelor de sărbători, dar și pe parcursul weekend-urilor. Suma va fi achitată de toți vizitatorii a căror vârstă a trecut de 14 ani.

Se încearcă stabilirea „unui nou echilibru între drepturile celor care locuiesc, studiază sau lucrează în Veneția și cele ale vizitatorilor orașului”, este declarația făcută de Simone Venturini, consilierul pentru turism al Veneției.

De asemenea, conform informațiilor transmise de acesta, motivul pentru care se va adopta această taxă nu este pentru atragerea de fonduri la bugetul statului. El a declarat faptul că banii nu ar fi suficienți decât pentru a acoperi costurile de administrare a sistemului, informează dailybusiness.ro