Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia va începe exploatarea gazelor nou-descoperite din Marea Neagră! Erdogan anunță acum ce avantaje le aduce
Lumea la zi

Turcia va începe exploatarea gazelor nou-descoperite din Marea Neagră! Erdogan anunță acum ce avantaje le aduce

turcia gaz erdogan (sursă foto: dailysabah.com)
sursă foto: dailysabah.com

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat miercuri seară, 5 aprilie, în cadrul unui interviu televizat, faptul că țara sa este acum pregătită să pună în utilizare gazele naturale pe care le-a descoperit recent în Marea Neagră. Exploatarea va începe chiar la sfârșitul acestei luni, la data de 20 aprilie.

Erdoğan a declarat faptul că spus că Turcia va „începe să își folosească propriul gaz natural”. În luna decembrie a anului trecut, președintele a anunțat că nava de foraj Fatih a descoperit 58 de miliarde de metri cubi de rezerve de gaze naturale la 3.023 de metri în zona Çaycuma 1 din Marea Neagră. El a precizat că aceste zăcăminte este estimată la o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari (18.750 de miliarde de lire turcești).

Turcia, în căutare de zăcăminte

În 2022, țara a forat 94 de sonde de explorare și 56 de sonde de producție. În 2023, conform declarațiilor anterioare ale ministrului Energiei, Guvernul de la Ankara va avea 207 sonde cu 134 de centre de explorare și 73 de centre de producție. În faza inițială se așteaptă să fie transferate aproximativ 10 milioane de metri cubi de gaz din Marea Neagră pe zi, în timp ce infrastructura a fost creată pentru a permite ca această cifră să atingă un vârf de 40 mc până în 2026.

În prezent, Turcia importă aproape toate necesitățile sale energetice și dispune de o infrastructură extinsă de import de gaze și gaze naturale lichefiate (GNL). Cu toate acestea, s-a confruntat cu o întârziere de până la o lună din cauza cutremurelor catastrofale care au devastat regiunea de sud-est luna trecută.

Întârzierea a survenit în condițiile în care mii de angajați care lucrează la proiectul de aducere a gazului pe teren uscat au fost nevoiți să plece pentru a-și îngriji rudele afectate de cutremurele din 6 februarie și de replicile puternice care au ucis mii de oameni, informează dailysabah.com.

Turcia, la braț cu Rusia?

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, au anunțat că vor avea curând o întrevedere în care vor discuta despre conflictul din Ucraina, cooperarea în domeniul energiei și acordul privind cerealele din Marea Neagră. Turcia s-a poziționat ca un potențial intermediar între Kiev și Moscova în conflictul ce durează de mai bine de 13 luni, intermediind singurul progres diplomatic semnificativ de până acum sub forma unui acord care facilitează exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, în ciuda blocadei rusești.

Ministerul rus de Externe a declarat miercuri, 5 aprilie, că Lavrov și Cavusoglu se vor folosi de această vizită pentru a se consulta cu privire la o gamă largă de probleme regionale și internaționale. „Miniștrii vor face un schimb de opinii cu privire la starea actuală a crizei ucrainene, vor discuta principiile și mijloacele de soluționare pașnică a conflictului, ceea ce este posibil doar dacă Kievul ține cont de interesele și preocupările Rusiei”, a precizat ministerul de la Moscova.

Autoritățile rusești au declarat că sunt deschise la negocieri, doar că Kievul trebuie acum să recunoască „noile realități” ale conflictului și anume anexarea unilaterală de către Rusia a patru regiuni ucrainene anul trecut și a Crimeei în 2014.