Infofinanciar > Info > Facturile la energie și gaze cresc luna aceasta. Care sunt românii ce le vor putea plăti în rate
Info

Facturile la energie și gaze cresc luna aceasta. Care sunt românii ce le vor putea plăti în rate

facturi la curent - sursa foto - playtech.ro
sursa foto - playtech.ro

Din data de 1 aprilie, costul gazelor naturale și al energiei electrice va crește din nou. Cu toate acestea, în cazul energiei electrice, guvernul va compensa creșterea de preț, dar în cazul gazelor naturale va trebui să plătim mai mult.

Începând cu 1 aprilie 2023, veți putea plăti facturile pentru gazele naturale în rate, la fel ca și cele pentru energie electrică. În cazul în care furnizorii întârzie trimiterea facturilor timp de trei sau șase luni, ei vor fi obligați să accepte solicitările clienților români de a plăti în rate, într-un număr de trei sau șase tranșe.

De ce cresc facturile

De asemenea, tot de la 1 aprilie, facturile pe care le veți primi pentru gazele naturale vor avea un aspect diferit și vor fi mai ușor de verificat în ceea ce privește informațiile esențiale. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a explicat sâmbătă, la postul de televiziune Antena 3, de ce prețul gazelor naturale va crește din nou.

„În conformitate cu legea 357 pe 2022, cea care a stabilit plafonarea și compensarea prețurilor la gaze și energie electrică, ANRE-ul are obligația ca, începând cu 1 aprilie 2023 să accepte majorarea de tarife cu acele costuri care nu au fost recunoscute în tarifele din anul 2021-2022.”, a explicat Chisăliță.

În mod practic, spune președintele AEI, vorbim despre efectul legii care prevede creșterea prețului la gazele naturale începând cu 1 aprilie 2023. În ceea ce privește tarifele la energia electrică, în anul 2022 am asistat la o creștere semnificativă a prețului la energia electrică utilizată de operatorii de transport și distribuție în procesele tehnologice.

„Această creștere a fost interzisă a li se aplica prin legea 357 pe 2022 și practic tot acea lege spunea că, chiar dacă un an de zile se suspendă posibilitatea ca acești operatori să-și recupereze costurile cu tot ceea ce a însemnat scumpirile din anul 2022, după 1 aprilie 2023 ei au dreptul să-și recupereze aceste costuri”, a declarat Chisăliță.

Dumitru Chisăliță a explicat că operatorii de energie electrică au făcut demersurile necesare la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), iar după verificarea faptului că facturile sunt corecte și solicitările sunt justificate, instituția a aprobat creșterea tarifelor la energia electrică.

Cum să își plătești facturile în rate

Conform legii, dacă furnizorii de gaze naturale întârzie trimiterea facturilor, la fel ca și în cazul facturilor de energie electrică, clienții români care întâmpină dificultăți în a plăti aceste facturi pot solicita eșalonarea plăților.

„Așa cum spune ordinul ANRE, e nevoie ca un consumator care constată că a primit o factură cu o întârziere de câteva luni să solicite – fie prin intermediul unor aplicații online, fie prin deplasarea la centrele de informare cu clienții – un anumit mod de eșalonare a acestei facturi, astfel încât el să aibă un timp similar de plată cu timpul în care a fost întârziat venirea facturii. Este o procedură corectă și echitabilă, dar această procedură nu se desfășoară de la sine. E nevoie să se facă o cerere în acest sens”, a precizat Chisăliță.

Potrivit lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, simpla amânare a plății nu echivalează cu eșalonarea la plată a facturii. Este necesar să se parcurgă acest proces birocratic prin care clienții pot solicita eșalonarea plăților, iar furnizorii sunt obligați să confirme acest lucru.

Conform declarațiilor vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, peste 150.000 de clienți vor primi facturi de regularizare cu sold negativ la energie electrică, deoarece au redus consumul de electricitate în 2022. Mai mult decât atât, numărul clienților români cu facturi cu sold negativ la energia electrică ar putea crește și ar putea ajunge chiar la 200.000.

„Am finalizat și acele machete, regularizări, care se fac în baza OUG pentru clienții care și-au redus consumul în 2022 față de 2021. Este un număr considerabil de clienți, peste 150.000, potrivit datelor furnizorilor. Probabil vom depăși 200.000. Este o dovadă că clienții casnici s-au preocupat să-și reducă din consum”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

Cum îți primești banii înapoi

Conform legislației adoptate anul trecut privind plafonarea prețurilor pentru clienții finali, în februarie 2023, clienții care au avut în 2022 un consum mediu real mai mic decât cel înregistrat în 2021 și se încadrează în consumul pentru care beneficiază de preț plafonat vor fi reîncadrați.

Clienții care au consumat mai puțin de electricitate în 2022 față de anul precedent și s-au încadrat astfel în plafoanele maxime de preț vor primi facturi de regularizare cu sume negative. Aceste sume vor fi scăzute din următoarea factură, cu excepția cazului în care clientul solicită expres să primească banii înapoi prin intermediul unei cereri adresate furnizorului.

Furnizorul va anula facturile emise anterior la preț neplafonat și va emite altele cu prețul mai mic, plafonat, astfel încât suma rezultată va fi una negativă. Acești bani vor fi scăzuți din următoarea factură a clientului, cu excepția cazului în care clientul solicită expres plata în contul său, cerere pe care trebuie să o adreseze furnizorului, relatează RomâniaTV.