Infofinanciar > Lumea la zi > Turcia sfidează teoriile economice clasice! Reduce rata dobânzilor în plină criză inflaționistă
Lumea la zi

Turcia sfidează teoriile economice clasice! Reduce rata dobânzilor în plină criză inflaționistă

Recep Tayyip Erdogan Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Banca centrală turcă, care a sfidat teoria economică convențională prin reducerea ratelor dobânzii pentru a face față creșterii prețurilor, a schimbat cursul și a majorat ratele. Este un pas binevenit către stabilitatea economică. Turcia este singura țară musulmană din NATO și, alături de Brazilia și altele, intră în rândurile țărilor emergente influente.  

Deși se mândrește cu o populație de 85 de milioane de locuitori și un produs intern brut de 900 de miliarde de dolari, Turcia este din ce în ce mai dependentă de sprijinul Rusiei și al statelor arabe. Instabilitatea sa economică are efecte care se extind dincolo de regiune. 

La 22 iunie, banca centrală a țării a majorat dobânda cheie de politică monetară la 15%, de la 8,5%. Majorarea ratei a fost mai mică decât se aștepta, dezamăgind piața și determinând o nouă scădere a lirei în raport cu dolarul. Vor fi necesare alte majorări ale ratei pentru a reduce inflația, care a ajuns la aproximativ 40%. 

Erdogan încearcă să pună pe picioare economia țării 

Rezervele valutare nete ale Turciei au devenit negative în luna mai, deoarece se crede că banca centrală s-a împrumutat de la omologii străini și de la băncile comerciale pentru a interveni pe piață în vederea apărării monedei sale. Deficitul de cont curent în 2022 a fost de aproximativ 5,4% din PIB, umflându-se la cel mai ridicat nivel din 2013. Continuarea relaxării monetare nu era o opțiune. 

Președintele Recep Tayyip Erdogan a câștigat realegerea în scrutinul din mai. Dar candidatul din tabăra opoziției a obținut o performanță puternică, susținut de nemulțumirea generalizată a alegătorilor față de politicile economice ale guvernului.  

După vot, Erdogan l-a numit pe Mehmet Simsek, care se bucură de o încredere puternică din partea pieței, în funcția de ministru de finanțe, și pe Hafize Gaye Erkan, fost director executiv la o instituție financiară americană, ca prima femeie la conducerea băncii centrale. 

Lira turcească trebuie echilibrată 

Turcia își poate exercita pe deplin potențialul dacă moneda și economia sa sunt stabilizate prin normalizarea politicilor economice. Acest lucru va duce la creșterea investițiilor din partea companiilor străine, care vor aduce capital și tehnologie noi, creând la rândul lor locurile de muncă de care țara are nevoie disperată. 

Erdogan nu și-a retras în mod explicit afirmația potrivit căreia ratele dobânzilor sunt neislamice. Și rămâne o neîncredere adânc înrădăcinată pe piață față de președinte, care i-a demis pe guvernatorii băncii centrale cu care nu este de acord și a luat măsuri drastice împotriva analiștilor care îi critică politicile, potrivit Asia Nikkei.

Conducerea Turciei trebuie să clarifice faptul că nu va exista nicio revenire la politici care se rezumă la o lingușeală economică și la o relaxare monetară irațională. Este esențial să se îmbunătățească predictibilitatea pe termen lung a gestionării politicilor sale.