Infofinanciar > Lumea la zi > China impune sancțiuni împotriva emisarului american din Taiwan și a unor instituții SUA. Beijingul joacă dur
Lumea la zi

China impune sancțiuni împotriva emisarului american din Taiwan și a unor instituții SUA. Beijingul joacă dur

china, sursa foto hotnews
sursa foto hotnews

China a impus noi sancțiuni împotriva lui Hsiao Bi-khim, ambasadorul de facto al Taiwanului în Statele Unite, interzicându-i acesteia și membrilor familiei sale să intre în China continentală, Hong Kong și Macao, a anunțat presa de stat. Sancțiunile, anunțate de Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwan, interzic, de asemenea, investitorilor și firmelor legate de Hsiao să coopereze cu organizații și persoane din China continentală.

Acestea vin după întâlnirea președintelui taiwanez, Tsai Ing-wen, cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, în timpul unei escale în Statele Unite săptămâna aceasta. „RPC (Republica Populară Chineză) tocmai m-a sancționat din nou, pentru a doua oară”, a scris Hsiao pe Twitter ca răspuns la anunț.

Ministerul chinez de Externe impune sancțiuni

Ministerul chinez de Externe a anunțat, de asemenea, măsuri împotriva Institutului Hudson și a Bibliotecii Reagan din Statele Unite și a directorilor acestora, afirmând că ambele instituții au oferit o platformă și facilități pentru ceea ce a numit activitățile separatiste ale lui Tsai. Ministerul taiwanez de Externe a reacționat cu furie, spunând că nu are China dreptul să se „amestece” în ceea ce privește călătoriile în străinătate ale lui Tsai și că Beijingul se „amăgește singur” dacă crede că sancțiunile vor avea vreun efect. „Nu numai că adâncește antipatia poporului nostru, dar expune și natura irațională și ridicolă a regimului comunist”, a declarat acesta.

China consideră că Taiwanul este propriul său teritoriu și nu o țară separată. Guvernul Taiwanului contestă pretențiile Chinei. Ministerul chinez de Externe a declarat că a restricționat imediat universitățile, instituțiile, alte organizații și persoane din China să se angajeze și să coopereze cu Institutul Hudson, Biblioteca Reagan și cu liderii acestora. De asemenea, China a interzis liderilor să intre în țară și a înghețat toate proprietățile lor din China.

Sancțiunile chineze vor avea un impact practic redus, deoarece înalții oficiali taiwanezi nu vizitează China, în timp ce instanțele chineze nu au jurisdicție în Taiwan. China a impus sancțiuni similare Fundației Prospect, condusă de un fost ministru de externe taiwanez, și Consiliului Liberalilor și Democraților din Asia, o alianță multinațională pe care Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la putere în Taiwan, a co-fondat-o în 1993.

China, împotriva ideii de independență a Taiwan-ului

Biroul chinez pentru afaceri din Taiwan a acuzat instituțiile de promovarea ideii de „independență a Taiwanului” la nivel internațional. Fundația Prospect și-a exprimat „regretul profund” față de această decizie, afirmând într-o declarație că „va susține în continuare spiritul de independență academică și principiul apărării suveranității Taiwanului”.

În august anul trecut, după ce Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților a SUA, a vizitat Taiwanul, China a impus sancțiuni, inclusiv o interdicție de intrare pe teritoriul Taiwanului, împotriva a șapte oficiali și legislatori taiwanezi, printre care Hsiao, pe care i-a acuzat că sunt „adepți ai independenței”, ceea ce a atras condamnarea din partea insulei guvernate democratic.

Pe lista de sancțiuni din august se mai află ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, Wellington Koo, secretarul general al Consiliului de Securitate Națională din Taiwan, și politicieni DPP. Chao Tien-lin, deputat DPP, a declarat reporterilor din parlament că sancțiunile împotriva lui Hsiao sunt „absurde”. „Acest lucru nu va avea niciun impact asupra ambasadoarei”, a declarat acesta, conform Reuters .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.