Infofinanciar > Lumea la zi > Trump refuză să fie încătușat! Fostul președinte ar putea avea parte de un tratament special
Lumea la zi

Trump refuză să fie încătușat! Fostul președinte ar putea avea parte de un tratament special

Donald Trump Sursa foto Vox
Sursa foto: Vox

Fostul președinte Donald Trump nu va fi încătușat atunci când se va preda săptămâna viitoare la New York pentru a răspunde unor acuzații penale, a declarat vineri avocatul său apărător, Joe Tacopina. Susan Necheles, un alt avocat al lui Trump, a declarat că fostul președinte va pleda nevinovat.

Tacopina a spus că, deși nu se așteaptă ca Trump să fie încătușat, probabil că i se vor lua amprentele și va fi supus altor protocoale de rutină atunci când se va prezenta marți la tribunal pentru a răspunde acuzațiilor din rechizitoriul întocmit de un mare juriu care investighează plata unor sume de bani pentru tăcere către starul de filme pentru adulți, Stormy Daniels, în timpul campaniei prezidențiale a lui Trump din 2016.

Cum se va desfășura procesul

„Nu știu cum va decurge totul”, a avertizat Tacopina într-un interviu. „Nu există un manual pentru a vedea cum pui sub acuzare un fost președinte al Statelor Unite în instanță penală”. Necheles a refuzat să comenteze detaliile predării. Biroul procurorului districtual din Manhattan nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Tacopina a declarat că Trump și echipa sa de apărare au fost surprinși de vestea punerii sub acuzare. „Inițial am fost cu toții șocați. Nu am crezut că vor merge cu adevărat până la capăt cu acest lucru, deoarece nu există nicio infracțiune aici”, a spus Tacopina, potrivit reuters.com.

Cum s-a ajuns aici

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a tribunalului, oficiali ai tribunalului din New York au spus că fostul președinte al statelor Unite este programat să se prezinte în ziua de marți, 4 aprilie, la ora 14:15, în vederea punerii sale sub acuzare.

Joi, marele juriu din Manhattan care a cercetat rolul lui Trump în aceste plăți a decis să-l pună sub acuzare, făcându-l primul fost președinte din istoria SUA care se confruntă cu acuzații penale. În ciuda faptului că nu se cunosc detaliile specifice ale actului de acuzare, numeroase rapoarte indică faptul că Trump este acuzat de peste 30 de capete de acuzare de fraudă comercială.

Odată intrat, lui Trump i se vor lua amprentele digitale și i se va face o poză de identitate, ca tuturor inculpaților din cazurile penale. De asemenea, i se vor citi drepturile „Miranda”, reamintindu-i-se dreptul său protejat de Constituție de a avea un avocat și de a refuza să vorbească cu poliția. Inculpații acuzați de o infracțiune sunt de obicei încătușați temporar, deși avocații dlui Trump vor încerca să evite acest lucru pentru clientul lor. Pe tot parcursul procesului de înregistrare, el va fi însoțit de agenți ai Serviciilor Secrete.

Trump va aștepta apoi într-o zonă de detenție sau într-o celulă până la înfățișarea sa în fața unui judecător. Acuzarea, momentul în care un acuzat își prezintă pledoaria în fața unui judecător, este deschisă publicului. Odată ce dosarul este înregistrat și este selectat un judecător, alte detalii se vor pune la punct, cum ar fi data procesului și eventualele restricții de călătorie și cerințe de cauțiune pentru acuzat, potrivit informațiilor furnizate de bbc.com.