Infofinanciar > Info > Epic fail! George Simion, îndepărtat de la protestul profesorilor. Ce i-au reproșat dascălii?
Info

Epic fail! George Simion, îndepărtat de la protestul profesorilor. Ce i-au reproșat dascălii?

George Simion - sursa foto - rfi.ro
Sursa foto - rfi.ro

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion și-a făcut prezența astăzi, 25 mai 2022, împreună cu alți doi parlamentari, la mitingul cadrelor didactice care a avut loc în Piața Victoriei. Totuși, acest lucru nu a mers conform planului gândit de conducătorul AUR.

În momentul în care politicienii Alianței pentru Unirea Românilor, aceștia au venit aproape de liderii de sindicat care aveau portavoci. După puțin timp, șefii de sindicat de la „Spiru Haret”, dar și de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ i-au solicitat lui George Simion să nu se folosească în scoputi politice de acest protest și să părăsească zona.

La câteva minute, George Simion s-a dus în mașină și a plecat din Piata Victoriei. Liderul partidului AUR este recunoscut pentru faptul că se străduiește să nu piardă vreo ocazie de „a se urca” pe nemulțumirile oamenilor, potrivit site-ului Epoch Times România. Totuși, de data aceasta, situația nu s-a desfășurat conform strategiei lui Simion.

Pentru ce a protestat personalul din învățământ

Protestul cadrelor didactice a avut loc în ziua de miercuri, 25 mai, în intervalul orar 11-13. În cadrul acestei manifestații au fost prezente trei federații reprezentative din domeniul învățământului.

Motivul pentru care a avut loc acest protest este legat în mod direct de salarii, mai precis de faptul că remunerația cadrelor didactice și nedidactice este una foarte mică, raportat la criza cu care toată lumea se confruntă.

Cornelia Popa-Stavri, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, declară pentru platforma Edupedu următoarele lucruri: „Nu s-a stabilit nici măcar o întânire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii. Și dacă aplică acum legea inflația a depășit cu mult legea. Aproape peste 15 % este peste ceea ce e trecut în legea salarizării, cumulată din 2020, când trebuia aplicată integral. În 2020 au amânat aplicarea pentru 2021, și iată că acum în 2022 încă nu se aplică legea salarizării.”.

Tot secretarul general spun că banii trebuiau să fie majorați odată cu creșterea inflației, pentru a le menține puterea de cumpărare.

Sindicatele așteaptă un răspuns de la Guvern până când la sfârșitul lunii în curs, până să ia hotârarea de a face sau nu o grevă generală, când examenele naționale urmează să aibă loc în scurt timp.

Există posibilitatea unei greve generale înainte de examenele la nivel național

Legat de posibilitatea unei greve generale, Cornelia Popa-Stravi spune că: „O grevă știm ce ar însemna în acest moment. O destabilizare totală. Numai că primii care ar trebui să se gândească la partea aceasta sunt membrii Guvernului, nu noi. Nu poți cere performanță și schimbare și să nu plătești omul cu un salariu pe care tu cu mâna ta l-ai scris. Din ianuarie până acum au avut suficient timp.”.

Un protest de amploare a avut loc în iarna care a trecut, mai precis a pornit din luna decembrie, dar s-a încehiat din senin în luna ianuarie. Finalul protestului a venit după o întrevedere cu Nicolae Ciucă, dar înainte de această întâlnire, sindicatele au organizat un referendum pentru declanșarea unei greve generale. Mai mult de 65% dintre angajați au votat pentru.