Infofinanciar > Lumea la zi > Trump, lider în cursa dintre Republicani pentru alegerile pentru Casa Albă, din 2024. DeSantis, pe locul doi
Lumea la zi

Trump, lider în cursa dintre Republicani pentru alegerile pentru Casa Albă, din 2024. DeSantis, pe locul doi

Donald Trump, Sursă foto: Reuters
Foto: reuters.com

Fostul președinte american Donald Trump conduce în cursa pentru nominalizarea din partea Republicanilor pentru a candida la alegerile prezidențiale în 2024, în timp ce Nikki Haley se află pe locul al patrulea, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Reuters/Ipsos.

Astfel, Trump a primit sprijinul a 43% dintre republicanii înregistrați în acest sondaj din 6-13 februarie, în timp ce 31% au declarat că îl susțin pe guvernatorul Floridei Ron DeSantis și doar 4% au ales-o pe fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, Nikki Haley, care și-a anunțat marți candidatura la Casa Albă.

DeSantis sau nu?

Este de ateptat ca DeSantis să candideze la cursa pentru președinție, dar acesta nu și-a anunțat încă intenția de a face acest lucru. Fostul vicepreședinte Mike Pence, care, de asemenea, ia în calcul o candidatură la Casa Albă, a obținut 7% din sprijinul republicanilor în sondaj, oarecum la egalitate cu Haley. Haley a fost, în administrația Trump, ambasador al SUA la Națiunile Unite.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost efectuat pe un eșantion de 1.465 de republicani, parte a unui calup mai mare, de peste 4.000 de adulți, la nivel național. Intervalul de eroare acceptat este de aproximativ 3%.

Important despre Trump

Donald Trump a urmat cursurile Academiei Militare din New York (1959-64), și ale Școlii Wharton de Finanțe și Comerț din cadrul Universității din Pennsylvania (1966-68), unde a absolvit cu o diplomă de licență în economie.

În 1968, în timpul Războiului din Vietnam, nu s-a calificat pentru recrutarea militară. După absolvire, Trump a început să lucreze cu normă întreagă pentru afacerea tatălui său, ajutând la gestionarea proprietăților de locuințe de închiriat ale acestuia, estimate atunci între 10.000 și 22.000 de unități.

În 1974 a devenit președintele unui conglomerat de corporații și parteneriate deținute de Trump, pe care ulterior l-a numit Trump Organization.

Showman

Începând de la mijlocul anilor 2000, Trump s-a bucurat de un câștig financiar uriaș datorită succesului înregistrat de The Apprentice, un serial de televiziune de tip reality show în care a jucat și care i-a adus în mod direct aproape 200 de milioane de dolari pe o perioadă de 16 ani. Emisiunea, nominalizată la premiile Emmy, i-a consolidat și mai mult reputația de om de afaceri iscusit.

În 2008, emisiunea a fost reînnoită sub numele de The Celebrity Apprentice, care a avut drept concurenți realizatori de știri și artiști din zona de divertisment.

Spre Casa Albă

În iunie 2015, Trump a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale americane din 2016. Promițând să „facă America măreață din nou”, el a promis să creeze milioane de noi locuri de muncă; să abroge principala realizare legislativă a lui Obama, Affordable Care Act (ACA); să revigoreze industria cărbunelui din SUA; să reducă drastic influența lobbyiștilor din Washington, D. C. („drenarea mlaștinii”); să retragă Statele Unite din Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice; să impună tarife vamale țărilor care ar fi avut practici comerciale neloiale față de Statele Unite; să construiască un zid de-a lungul graniței dintre SUA și  Mexic pentru a împiedica imigrația ilegală din America Latină; și pentru a interzice imigrația musulmanilor.

Trump a scris despre aceste probleme în cartea Crippled America: How to Make America Great Again (2015).