Infofinanciar > Lumea la zi > Trump este așteptat la Kiev! Cum îl ironizează acum Zelenski
Lumea la zi

Trump este așteptat la Kiev! Cum îl ironizează acum Zelenski

donald trump volodimir zelenski (sursă foto: The Daily Beast)
sursă foto: The Daily Beast

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe fostul președinte Donald Trump să viziteze Kievul. În cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC, Zelenski i-a adresat invitația lui Trump ca răspuns la promisiunea actualului lider republican de a pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore dacă va fi reales.

„Îl invit pe Trump la noi. Dacă poate veni aici, voi avea nevoie de 24 de minute pentru a-i explica lui Trump că nu poate gestiona acest război”, a declarat Zelenski. „El nu poate aduce pacea din cauza lui Putin”.

„Este binevenit”, a adăugat liderul de la Kiev. Asta fără a răspunde la întrebarea gazdei Kristen Welker dacă Trump „va avea grijă de Ucraina” dacă va fi reales în 2024. Zelenski a reacționat, de asemenea, la informațiile prezentate de NBC News potrivit cărora Statele Unite și oficialii europeni au început discret discuțiile în jurul negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina.

Trump este așteptat la Kiev

Președintele ucrainean a declarat că nu este pregătit să înceapă acest dialog cu președintele rus Vladimir Putin. Zelenski a remarcat: „Nu putem avea încredere în teroriști, deoarece teroriștii se întorc întotdeauna”. Zelenski a sugerat, de asemenea, că soldații americani ar putea fi în cele din urmă atrași într-un conflict european mai amplu. Asta dacă Statele Unite nu consolidează sprijinul pentru Ucraina, potrivit Reuters.

„Dacă Rusia ne va ucide pe toți, va ataca țările NATO. Iar voi vă veți trimite fiii și fiicele să lupte”, a declarat Zelenski la NBC. Președintele Biden a cerut Congresului să susțină o lege suplimentară de cheltuieli de 106 miliarde de dolari pentru a aloca aproximativ 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. Dar și 14,4 miliarde de dolari pentru Israel. Iar 13,6 miliarde de dolari ar fi destinați protecției frontierei dintre SUA și Mexic și aproximativ 10 miliarde de dolari pentru ajutor umanitar.

Cum îl ironizează acum Zelenski

Însă republicanii din Camera Reprezentanților, sub conducerea noului președinte Mike Johnson, republican din La Haya, au adoptat propria propunere de cheltuieli pentru a accelera acordarea unui ajutor de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel. Dar angajează ajutorul pentru Ucraina ca o chestiune separată. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, refuză să supună proiectul de lege la vot în camera superioară. Biden a declarat că va exercita dreptul de veto.

Întrebat dacă se simte învins, Zelenski a spus că „se simte puternic” și că are multă energie. Dar asta „nu înseamnă că vrem să ne luptăm toată viața. Prețul este mare, așa cum am spus”, a spus el. „Dar nu suntem pregătiți să ne dăm libertatea acestui nenorocit de terorist Putin. Asta e tot. De aceea luptăm”. Zelenski a respins, de asemenea, ideea că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas: „Nu cred că acesta este un impas. Am făcut multe. Am avut de a face cu o situație foarte dificilă. Ei au crezut că ne vor da șah-mat. Dar acest lucru s-a întâmplat”, citează FoxNews.