Infofinanciar > Info > NATO și cercetările în dezvoltarea tehnologică! Cu ce detalii vine acum Mircea Geoană
Info

NATO și cercetările în dezvoltarea tehnologică! Cu ce detalii vine acum Mircea Geoană

Mircea Geoană explică de ce ar fi un președinte bun.
sursă foto: gandul.ro

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, conduce boardul echipei de inovare al Alianței. Anual, această echipă se ocupă cu tehnologiile care sunt menite să transforme societatea, economia și securitatea națională.

Vineri, 3 noiembrie, al doilea om ca ierarhie din NATO a făcut anumite declarații pe acest subiect, prezent la evenimentul Rethink. Mircea Geoană a expus faptul că lucrurile avansează rapid: „Avem un început de operaționalizare a tot ce înseamnă quantum computing. Tot ce înseamnă tehnologie quantum începe să fie utilizabilă comercial. Pe comunicații e deja utilizată. China are prin satelit comunicații deja criptate post-quantum. Noi, la NATO, ne pregătim de comunicații post-quantum”, a spus el.

După spusele lui Mircea Geoană, ceea ce ar urma să facă quantum, în contextul generativelor de Inteligență artificală (IA), „va fi o chestie cum n-am mai întâlnit în istoria umanității”. Secretarul adjunct al NATO spune că „guvernanța, modul în care găsim formule de reglementare care să nu sufoce inovarea, dar să permită utilizarea decentă cu respectarea ființei umane, a decenței, a valorilor democratice, va fi o provocare gigantică”.

NATO și cercetările în dezvoltarea tehnologică

Mircea Geonă a declarat faptul că, din cercetările echipei pe care o coordonează, biotehnologia și biologia sintetică prind în popularitate: „Ne uităm la NATO cu mult interes la această zonă. Dacă vă uitați în zona Boston, care este un fel de Silicon Valley al biotech, vedeți cifrele de capitalizare, finanțare, banii enormi”, a mai spus spus el. „Vă dau un exemplu cu ce se va întâmpla în câțiva ani cu biologia sintetică. Vom putea să reparăm infirmități, să detectăm boli din aer, să reducem emisiile de metan din zootehnie cu peste 80%”, adaugă Mircea Geoană.

Apoi, acesta a expus importanța românilor și contribuția acestora la aceste studii și la dezvoltarea tehnologică: „Transformarea pe care biotehnologia și biologia sintetică o aduc împreună cu AI și cu Quantum sunt absolut fenomenale. Ele transformă ființa umană. Un român, Adrian Bot, din Los Angeles, cel care a descoperit leacul pentru leucemie lucrează acum la o nouă inovație care va fi implementată în scurt timp: nanoboți biodegradabili care se luptă cu cancerul. Îți injectează nanoboți, iar în 24 de ore a fost evacuat, s-a dus, a atacat celula bolnavă. Închipuiți-vă transformarea în medicină”.

Cu ce detalii vine acum Mircea Geoană

În plus, echipa ar lucra pe mai multe paliere, potrivit declarațiilor lui Mircea Geoană. La momentul actual, se pune accent pe inovarea de noi materiale care nu sunt provenite din tabelul lui Mendeleev. „Acest joc de reașezare la nivel internațional va avea în istorie învingători și învinși. Națiunile care îmbrățișează inovarea, nu doar ca element de tehnologie, de cercetare, ci de stare de spririt în societate vor fi câștigătoare nete”, a mai spus Mircea Geoană.

„Statele cu guvernanță slabă vor avea mari dificultăți să facă față acestei transformări. Sper ca biologia sintetică să-mi prelungească speranța de viață. Niciodată în istoria umanității nu am avut simultan o combinație de revoluții tehnologice transformatoare cum trăim astăzi”, adaugă secretarul adjunct al NATO.

De asemenea, securitatea cibernetică va repfrezenta una dintre priorităților marilor jucători din sfera economică: „Va exista în continuare un premium, un bonus pe care companiile și statele le vom da pentru securitate economică. Nu doar securitate militară, nu doar 2% din PIB pentru apărare. Va fi un bonus, un premium, pentru reziliența lanțurilor de aprovizionare, reziliență cibernetică, relativizarea dependenței de materii prime critice, inclusiv pământuri rare”, citează hotnews.ro.