Infofinanciar > Info > Se implică NATO în război? Joe Biden și-a exprimat acordul ca țările membre să livreze avioane F-16 Ucrainei
Info

Se implică NATO în război? Joe Biden și-a exprimat acordul ca țările membre să livreze avioane F-16 Ucrainei

Ucraina si Nato Sursa foto Realitatea.NET
Sursa foto Realitatea.NET

SUA afirmă că le va permite aliaților săi occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă avansate, inclusiv avioane F-16 de producție americană, ceea ce reprezintă un impuls major pentru Kiev. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a declarat că președintele Joe Biden „i-a informat pe omologii săi din G7” despre această decizie la summitul de vineri al blocului din Japonia.

Trupele americane vor antrena, de asemenea, piloții Kievului pentru a utiliza avioanele, a declarat Sullivan. Ucraina a căutat de mult timp avioane avansate, iar președintele Volodymyr Zelensky a salutat mișcarea ca fiind o „decizie istorică”. Din punct de vedere legal, SUA trebuie să aprobe reexportul de echipamente achiziționate de aliați, iar această mișcare va deschide calea pentru ca alte națiuni să trimită Ucrainei stocurile lor existente de F-16.

Până acum, SUA și aliații „s-au concentrat asupra furnizării către Ucraina a sistemelor de armament și a instruirii de care are nevoie pentru a desfășura operațiuni ofensive în această vară”, a declarat dl Sullivan reporterilor de la Hiroshima. „Acum am trecut la discuții despre îmbunătățirea forței aeriene ucrainene ca parte a angajamentului nostru pe termen lung față de autoapărarea Ucrainei, scrie BBC.

„Pe măsură ce antrenamentul se desfășoară în lunile următoare, vom lucra cu aliații noștri pentru a determina când vor fi livrate avioanele, cine le va livra și câte”. Ucraina a făcut în repetate rânduri presiuni asupra aliaților săi occidentali pentru a furniza avioane care să o ajute în lupta sa împotriva Rusiei. Înaintea anunțului oficial de sâmbătă, președintele Zelensky a declarat că avioanele ar „spori foarte mult armata noastră din cer”, adăugând că așteaptă cu nerăbdare să „discute despre punerea în practică” a planului la summitul G7 de la Hiroshima, unde va sosi duminică.

Statele Unite au fost sceptice

Statele Unite au fost sceptice în ceea ce privește furnizarea de avioane de luptă moderne Ucrainei – cel puțin pe termen scurt. În schimb, accentul său a fost pus pe furnizarea de sprijin militar pe uscat. Unele țări membre ale NATO și-au exprimat îngrijorarea că acordarea de avioane de luptă Ucrainei ar fi privită ca o escaladare a războiului, riscând o confruntare directă cu Rusia. Oficiali militari americani de rang înalt care au vorbit cu BBC în trecut au pus la îndoială faptul că avioanele de luptă furnizate de Occident vor modifica dramatic conflictul, în condițiile în care marea forță aeriană a Rusiei încă se luptă să obțină superioritatea aeriană și în condițiile densității ridicate a sistemelor de apărare aeriană la sol.

Iar în februarie, președintele Biden a declarat reporterilor că „exclude deocamdată” trimiterea de avioane de luptă avansate în Ucraina.

Dar dl Sullivan a declarat reporterilor că SUA a furnizat arme Kievului pe măsură ce acestea au fost necesare pe câmpul de luptă, iar decizia de a deschide calea pentru avioanele de vânătoare a indicat că conflictul a intrat într-o nouă fază.

„Acum am livrat tot ceea ce am spus că vom livra, așa că i-am pus pe ucraineni în situația de a face progrese pe câmpul de luptă prin contraofensivă. Am ajuns la un moment în care este timpul să privim în perspectivă și să spunem de ce va avea nevoie Ucraina ca parte a unei viitoare forțe pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești”, a spus el.

De asemenea, dl Sullivan a precizat că orice avioane pe care le va primi Ucraina vor fi folosite doar în scopuri de apărare, adăugând că SUA nu vor permite și nici nu vor susține atacuri pe teritoriul rusesc.

„Uniți, vom reuși”

„Ucrainenii au indicat în mod constant că sunt pregătiți să ducă la îndeplinire acest lucru”, a spus el. În timp ce schimbarea politicii SUA este semnificativă, antrenarea piloților pentru a pilota avioane F-16 va lua timp. În prezent, Ucraina are mai mulți piloți de vânătoare instruiți decât avioane. Dar chiar și instruirea piloților de vânătoare experimentați pe un avion nou ar putea dura până la patru luni.

Iar apoi, națiunile vor trebui să fie de acord să furnizeze avioanele. F-16 este utilizat pe scară largă de o serie de națiuni europene și din Orientul Mijlociu, precum și de SUA, care încă mai fabrică acest avion. Cine este dispus să furnizeze avioanele este următoarea întrebare cheie.

Marea Britanie, Țările de Jos, Belgia și Danemarca au salutat, de asemenea, decizia SUA.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a scris pe Twitter: „Regatul Unit va colabora cu SUA și cu Olanda, Belgia și Danemarca pentru a oferi Ucrainei capacitatea de luptă aeriană de care are nevoie”.

Marea Britanie nu are niciun F-16 în forțele sale aeriene propriu-zise.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.