Infofinanciar > Info > Ce trebuie să știe românii care au panouri fotovoltaice pe casă. Cerințe suplimentare pentru legalitate în România
Info

Ce trebuie să știe românii care au panouri fotovoltaice pe casă. Cerințe suplimentare pentru legalitate în România

Panouri Fotovoltaice Sursa foto Enesa Solar
Sursa foto: Arhiva companiei

În România, peste 100.000 de români au panouri fotovoltaice instalate pe casă. Aceștia vor fi obligați să îndeplinească o nouă reglementare pentru a rămâne în legalitate.

Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), românii vor fi obligați să-și monteze un contor suplimentar. Acest dispozitiv va urmări cu mai multă precizie producția și consumul de energie electrică.

Impactul reglementării ANRE asupra producătorilor

La finalul anului 2023, în România erau aproximativ 110.000 de prosumatori racordați la rețelele de energie electrică. Dintre aceștia, 5.205 erau persoane fizice, iar 15.150 erau persoane juridice. Președintele ANRE, George Niculescu a transmis în martie că numărul prosumatorilor ar putea ajunge până la 200.000 până la finalul acestui an.

Pentru aceștia, statul a impus acum montarea unui contor suplimentar, pe lângă cel deja existent. ANRE a spus că această măsură este necesară pentru a se garanta o monitorizare corectă a energiei produse și consumate. Cu toate acestea, unii oameni au fost nemulțumiți de noua reglementare.

Costurile impuse de noua măsură

Costurile de montare a acestor noi echipamente vor fi suportate de distribuitorii de energie. Ei își vor recupera investiția prin majorarea tarifelor de distribuție de energie ale consumatorilor. Costul pentru o astfel de montare este de 450 de euro. Astfel, pentru cei 110.000 de prosumatori, costurile finale vor fi de 54 de milioane de euro.

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE) consideră această măsură un abuz. „ANRE nu a răspuns oficial care este rostul acestui contor suplimentar. Având în vedere că prin art. 21 Alin.3 din OUG 163 a fost creat cadrul legat pentru taxarea autoconsumului, este simplu de anticipat că acest contor suplimentar va fi folosit pentru impunerea ‘taxei pe soare’,” a declarat APCE într-un comunicat.

APCE a transmis că actualele contoare transmit deja toate datele necesare. De asemenea, aceste noi dispozitive vor duce la scumpirea facturilor de energie pentru toți români, nu doar pentru cei care au panouri fotovoltaice.

Este posibil să fie introdusă „taxa pe soare”

Conform reprezentanților APCE, „taxa pe soare” este o posibilitate legală introdusă prin art. 21 Alin.3 din OUG 163, care permite taxarea energiei electrice produse de prosumatori și consumată direct de aceștia. Cu toate că această taxă a fost abrogată, oamenii se tem că, prin introducerea contorului suplimentar, taxa ar putea fi reintrodusă sub o formă diferită.

Noile reglementări ANRE au generat controverse și nemulțumiri în rândul celor care dețin panouri footovoltaice. Posibila reintroducere a „taxei pe soare” îi sperie pe mulți dintre prosumatori. Este important ca autoritățile să asigure transparență totală și să răspundă cetățenilor care au dubii în ceea ce privește instalarea noului contor, potrivit Playtech.ro