Infofinanciar > Info > Traiul de zi cu zi e din ce în ce mai dificil pentru români. Trei județe au salariul mediu net de 5.000 de lei
Info

Traiul de zi cu zi e din ce în ce mai dificil pentru români. Trei județe au salariul mediu net de 5.000 de lei

Traiul de zi cu zi e din ce în ce mai dificil pentru români
Sursa foto: g4media.ro

În ceea ce privește traiul românilor, observăm o tendință îngrijorătoare de scădere a puterii de cumpărare. Evidențiată de discrepanțele semnificative în salariile percepute în diverse regiuni ale țării.

Conform datelor statistice, doar în trei județe și în București salariul net depășește 5.000 de lei, în timp ce în restul zonelor media abia atinge 3.000 de lei.

Traiul de zi cu zi e din ce în ce mai dificil pentru români

Este demn de menționat că aproximativ 1,8 milioane de români primesc salariul minim, iar costul coșului minim de trai a crescut cu 40% în ultimii 3 ani. În același timp, România se confruntă cu presiunea de a implementa salariul minim european până la jumătatea lunii noiembrie.

În București, angajații beneficiază de un salariu mediu net ce depășește suma de 6.000 de lei lunar, în timp ce cei din Cluj înregistrează câștiguri nete ce depășesc 5.800 de lei lunar. Locuitorii din Timiș se bucură de venituri apropiate de 5.700 de lei net pe lună. Cei din Sibiu au atins salarii medii nete puțin peste 5.000 de lei lunar.

Regiunile Cluj, Timiș, Sibiu și Ilfov se numără printre cele mai dezvoltate din România, caracterizate de o prezență semnificativă a companiilor multinaționale și a sectoarelor industriale robuste. Conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), salariile medii nete în București și în alte trei județe depășesc pragul de 5.000 de lei lunar.

Teleorman înregistrează cele mai mici salarii

„Unul dintre factorii care contribuie la această discrepanţă poate fi legat de dezvoltarea economică şi industrială a acestor regiuni. Cluj, Timiş, Sibiu şi Ilfov sunt printre cele mai dezvoltate regiuni din România, cu o prezenţă semnificativă a companiilor multinaţionale şi a sectoarelor industriale puternice. Acest lucru poate conduce la o creştere a cererii de forţă de muncă calificată în aceste regiuni. Determinând astfel o creştere a salariilor medii”, a spus Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

Teleorman înregistrează cele mai mici salarii, înregistrând un nivel de 3.436 de lei în noiembrie 2023. În creștere cu 13% față de aceeași perioadă a anului precedent. Urmează Vrancea, unde salariile se situează la 3.504 lei net. În creștere cu 16% de la un an la altul. Și Hunedoara, unde salariile de 3.588 de lei reprezintă o creștere de 15% față de noiembrie 2022, conform realitatea.net.

,,Există mai mulţi factori care contribuie la această discrepanţă în venituri între diferitele regiuni ale ţării. Unul dintre aceştia este lipsa investiţiilor în dezvoltarea economică a acestor zone mai puţin dezvoltate. Acest lucru poate duce la lipsa locurilor de muncă bine plătite şi la nevoia de a lucra în condiţii precare, ceea ce afectează veniturile lucrătorilor ”, susţine Sorina Faier.