Infofinanciar > Info > Angajații cu salariul de 4.000 de lei riscă să rămână fără bani. Ce se întâmplă de la 1 iulie
Info

Angajații cu salariul de 4.000 de lei riscă să rămână fără bani. Ce se întâmplă de la 1 iulie

angajați devastați
Sursa foto: Arhiva companiei

Majorarea salariului minim brut poate crea probleme unor angajați. În special celor care se încadrează la plafonul de 4.000 de lei.

Aproximativ 1,5 milioane de români lucrează pe salariul minim pe economie. Odată cu aprobarea unei Hotărâri de Guvern în luna iunie, salariul minim brut s-a majorat începând cu 1 iulie 2024. Acesta a crescut la 3.700 de lei brut, de la 3.300 de lei. Așadar, majorarea a fost de 12,12%. Potrivit legii, 300 de lei nu vor fi taxați, astfel salariul net va fi de 2.363 de lei.

Creșterea salariului minim pe economie este o regulă stabilită de către Uniunea Europeană. Astfel, și România a fost obligată să respecte această decizie.

Angajații cu salariul de 4.000 de lei riscă să rămână fără bani

„Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum.

Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri, etc.)” potrivit notei fundamentale a HG.

În cazul românilor care primesc bonuri de masă, situația se schimbă.

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (CNIPMMR) au precizat deseori că majorarea salariului minim, creșterea la 300 de lei a sumei neimpozitate și menținerea sumei de 4.000 de lei ca și prag salarial pentru acordarea beneficiilor pot reprezenta un risc pentru unii angajați. Aceștia pot încasa salarii mai mici.

„Cu mare drag să dai la angajați bani mai mulți la salarii, dar să ajungă toți în buzunarele lor. În condițiile în care statul nu știe ce să facă să ajunga la ei.

Suntem nemultumiți de această măsura. Salariul minim, dacă l-ar pune până la 5.000 de lei, nu impozitam nimic, chiar ar fi o măsură benefica pentru mediul de afaceri” a precizat Neculai Vițelariu, președinte Patronatul IMM-urilor din Regiunea de Nord-Est.

Guvernul a decis ca bonurile de masă și indemnizația de hrană să fie excluse ca să nu existe aceste tăieri salariale.

Taxele și impozitele îi afectează pe angajatori

„Pentru protejarea puterii de cumpărare a angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie, Guvernul a modificat reglementările referitoare la aplicarea facilităţilor pentru acordarea unor beneficii salariale.

În speţă, pentru acordarea facilităţii fiscale privind neimpozitarea şi neincluderea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii a sumei de 300 de lei pe lună, s-a decis că vor fi excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei contravaloarea tichetelor de masă sau a indemnizaţiei de hrană acordată potrivit legii, pentru perioada iulie – decembrie 2024”, a declarat Constantin la finalul şedinţei de Guvern.

Însă, reprezentanții din mediul privat consideră că această majorare va afecta multe firme. Astfel fiind nevoite să-și reducă activitatea, scrie Newsweek.ro