Infofinanciar > Lumea la zi > „Tragedie” în Federația Rusă. Important distribuitor de vodka interzice exporturile de alcool tare în țara lui Rasputin
Lumea la zi

„Tragedie” în Federația Rusă. Important distribuitor de vodka interzice exporturile de alcool tare în țara lui Rasputin

absolut vodka; sursă foto: lemonde.fr
FOTO: lemonde.fr.

Producătorul suedez de vodka Absolut a sistat din nou exporturile de băuturi alcoolice în Rusia. Se pare că de vină pentru stoparea livrărilor băuturilor bahice ar fi reacția negativă a consumatorilor.

Pernod Ricard SA, de altfel, compania mamă a producătorului de băuturi, a precizat la începutul acestei luni că livrările de produse către Rusia au fost reluate, fapt ce a generat un val de proteste în Suedia din cauza „Operațiunii Speciale de Eliberare” din Ucraina.

Vodka Absolut interzisă pe piața din Federația Rusă

„Reacția din ultimele zile reflectă în mod clar rolul pe care Absolut îl joacă pentru comunitatea sa extinsă din Suedia. Recunoscând, de asemenea, datoria de grijă față de angajații și partenerii noștri, nu îi putem expune la critici masive sub toate formele , a declarat recent, Stephanie Durroux, directorul general al companiei Absolut.

Durroux, în cadrul unei conferințe de presă a subliniat faptușl că societatea pe care o conduce a fost nevoită să-și reducă semnificativ activitățile comerciale începând cu luna martie a anului trecut pentru a se ralia sancțiunilor occidentale și, pentru a-și proteja angajații de în fața răspunderii penale în ceea ce privește falimentul intenționat.

Vânzările companiei Pernod Richard în Federația rusă, însumau, înainte de război, aproximativ 3% din totalul vânzărilor, potrivit Financial Times. În aceste condiții, șeful centrului de cercetare a alcoolului din Rusia a precizat că „ Am fost mult timp o țară a berii, nu o țară a vodcii”, prin urmare rușilor nu le vor lipsi atât de mult brandul Absolut.

Rușii sunt mari consumatori de bere

De asemenea, Ihor Kosarev președintele uniunii producătorilor de produse alcoolice, a declarat pentru agenția de presă Tass, Absolut Vodka constituie doar 100.000 de litri din totalul anul de 800 de milioane de litri de vodcă.

În pofida faptului că vodca este asociată cu Federația Rusă, aparent licoarea bahică preferată de ruși este berea. „Suntem de mult timp o țară a berii, nu o țară a vodcii, deși acest mit continuă”, a precizat pentru Ria, directorul centrului federal și regional de cercetare a piețelor de alcoo Vadim Drobiz. Totodată, acesta a subliniat faptul că producția și implicit, consumul de bere au crescut din 1995 și până în 2007 de peste cinci ori.

Potrivit datelor Kontur.Market, în anul 2023, berea a avut o pondere de peste 50% din totalul alcoolului cumpărat în Federația Rusă spre deosebire de vodcă care a reprezentat doar o cincime din totalul alcoolului vândut. Principalul motiv pentru consumul de bere constă în faptul că, precizează Daria Zhigalina, analist la Kontur. Market, alcoolul mai slab poate fi consumat zilni spre deosebire de licorile mai tari care se consumă cu ocazia zilelor mai speciale. Conform raportului Organizății Mondiale a Sănătății din 2019, consumul de alcool al Rusiei a scăzut cu 43% din 2003 până în 2016, potrivit evz.ro.