Infofinanciar > Info > Totul despre programul Casa Verde Fotovoltaice: Cât costă instalarea unui sistem și în cât timp se amortizează
Info

Totul despre programul Casa Verde Fotovoltaice: Cât costă instalarea unui sistem și în cât timp se amortizează

casa-verde-panouri-fotovoltaice sursa ideipractice.ro
sursa foto ideipractice.ro

În acest an, interesul românilor pentru sistemele de energie solară a înregistrat o creștere rapidă, grație eforturilor de promovare ale programelor guvernamentale precum Casa Verde și ElectricUP, precum și a programelor finanțate de fondurile europene.

Conform informațiilor oficiale, în intervalul 2019-2021 s-au alocat fonduri pentru instalarea a peste 55.000 de sisteme fotovoltaice, cu o capacitate totală de cel puțin 165 MW, prin intermediul programului Casa Verde Fotovoltaice. În comparație, bugetul alocat în 2023 pentru același program poate susține aproximativ 87.500 de proiecte într-un singur an.

Sistemele fotovoltaice scapă românii de facturile la energie

„Partea bună este că tot mai mulți români se gândesc să își instaleze sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, mai ales după ce facturile la energie au crescut anul trecut. Programele cu finanțare guvernamentală au alimentat cererea și au creat așteptări foarte mari în rândul potențialilor beneficiari care așteaptă deschiderea sesiunii și implementarea proiectelor.

Partea mai puțin bună este că programul Casa Verde nu a demarat conform planificării și implementarea proiectelor cu finanțare prin acest program va dura mai mult decât au estimat autoritățile. În același timp, din datele centralizate de noi reiese că tot mai mulți clienți aleg să își finanțeze investiția în sisteme fotovoltaice din surse proprii, pentru a evita întârzierea implementării și pentru a nu mai depinde de finanțarea guvernamentală”, a explicat Sebastian Crișan, CEO interimar al Ensys Renewable Solutions.

Sebastian Crișan a subliniat că întârzierile în implementarea programului Casa Verde 2021, care ar fi trebuit să înceapă în 2022, au creat dificultăți atât pentru furnizori, cât și pentru beneficiari. Acest lucru va duce la suprapunerea termenelor de finalizare a proiectelor contractate în cadrul edițiilor din 2021 și 2023 ale programelor guvernamentale, ceea ce poate genera nemulțumiri în rândul beneficiarilor. Pentru a evita situații neplăcute pentru clienții companiei lor, în 2023 au mărit numărul angajaților și au crescut numărul echipelor de montaj. Astfel, au ajuns în prezent la un total de 200 de angajați, „grupați în echipe distribuite la nivel național”.

Cât costă un proiect de instalare a panourilor solare

Potrivit datelor centralizate în platformă, cei mai mulți clienți care aleg să instaleze sau intenționează să contracteze sisteme fotovoltaice sunt bărbați, în proporție de 77,65%. Acești clienți provin în mare parte din mediul urban, reprezentând 69,92% din total. În ceea ce privește vârsta medie a acestor clienți, aceasta se situează la 51 de ani. Valoarea medie a proiectului pe care doresc să-l implementeze este de 35.000 lei, iar estimările indică o economie medie anuală la energie de 4080 lei/an.

Sebastian Crișan a explicat că „profilul clienților beneficiari ai sistemelor fotovoltaice ne arată cum se adaptează consumatorii în fața instabilității prețurilor la energie. Practic, vorbim despre persoane mature, educate, care înțeleg nevoia de a reduce pe cât posibil dependența energetică și de a consuma energie în mod responsabil și sustenabil. Cei mai mulți clienți vin din mediul urban și zona limitrofă, locuiesc la casă și au o înțelegere deplină asupra modului în care energia fotovoltaică îi poate ajuta să obțină facturi mai mici la energie. Cuplat cu faptul că cei mai mulți dintre clienți își doresc să devină prosumatori, estimăm că economia pe care un beneficiar o poate face într-un an calendaristic este de 2887 lei, cu un orizont de amortizare a investiției de 2-7 ani, în funcție de fluctuația prețului la energie electrică și de adaptarea consumului”, citează Adevărul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.