Infofinanciar > Info > Mai mulți bani pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2023! Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă
Info

Mai mulți bani pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2023! Ce a declarat premierul Nicolae Ciucă

casa-verde-panouri-fotovoltaice sursa ideipractice.ro
sursa foto ideipractice.ro

Bugetul AFM va fi aprobat de Guvern, ceea ce va duce la dublarea fondurilor alocate pentru programele care includ proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice, printre altele.

„În ceea ce priveşte domeniul investiţiilor în energie regenerabilă şi alte programe de mediu, avem astăzi pe masa Guvernului o decizie care, practic, vizează programul Casa Verde Fotovoltaice. Am discutat cu domnul ministru, am asumat ca, la nivelul Guvernului, să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte. Dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde de euro vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în şedinţa de Guvern.

Tanczos Barna a detaliat programele finanţate prin bugetul AFM

Programul finanţat prin bugetul AFM a fost detaliat de către Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a declarat că bugetul se bazează pe veniturile AFM din taxa de mediu și gestionarea fondului, care provine din valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. El a menţionat că programul va include creşterea sumelor alocate pentru Casa Verde Fotovoltaice pentru persoanele fizice. Prin aprobarea bugetului actual şi prin rectificarea bugetară, obiectivul este să se ajungă la cifrele promise în acest an.

Aprobăm acum un buget de peste 2 miliarde de lei pentru a finanţa persoanele fizice care instalează aceste sisteme fotovoltaice, dar venim şi cu o noutate în domeniul asistenţei sociale şi acordăm sprijin pentru acele unităţi de cult şi pentru acele ONG-uri care prestează servicii de asistenţă socială. (…) De asemenea, contractăm acele finanţări care au fost adjudecate prin evaluarea dosarelor anul trecut – aici venim cu o sumă de 300.000 milioane de lei, pentru a duce la îndeplinire programul de anul trecut. Prin programul acesta, în 2021 – 2024, ne vom apropia, într-adevăr, de o finanţare de un miliard de euro, doar pentru panouri fotovoltaice pentru persoanele fizice şi pentru aceste unităţi care oferă asistenţă socială pentru persoane vulnerabile”, a precizat Tanczos Barna

Programul Rabla Local

Ministrul Mediului a făcut referire și la programul Rabla Local, explicând că Noutatea pentru anul acesta este, de asemenea, acel program Rabla Local prin care, în colaborare cu unităţile administrativ-teritoriale, ne propunem să eliminăm din trafic 100.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani, cu o poluare semnificativă şi prin acest program să ne atingem obiectivul din PNRR stabilit pentru 2026 încă din anul acesta, adică 250.000 de mijloace de transport poluante scoase din trafic pe perioada PNRR-ului. Ţinta poate fi atinsă prin programele Rabla Plus, Rabla Clasic şi Rabla Local încă din anul 2023”, citează Adevărul.

Procedurile simplificate de avizare sau aprobare a proiectelor au fost solicitate de premierul către ministrul Mediului, în contextul lansării programelor anunţate. Scopul este de a face aceste programe cât mai uşor accesibile tuturor beneficiarilor.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.