Infofinanciar > Esential > Totul despre politica, populația și economia Macedoniei de Nord. Țara din Europa marcată de contraste balcanice
Esential

Totul despre politica, populația și economia Macedoniei de Nord. Țara din Europa marcată de contraste balcanice

Steagul Macedoniei de Nord (sursa foto: dreamstime.com)
sursa foto: dreamstime.com

Macedonia de Nord este o țară din sudul și centrul Balcanilor. Se învecinează la nord cu Kosovo și Serbia, la est cu Bulgaria, la sud cu Grecia, iar la vest cu Albania. Capitala este Skopje. Cu o populație de 1.820.000 de locuitori, acest stat este o subrepublică unitară pluripartidistă cu un legislativ unicameral.

Parlamentul de la Skopje a votat în 2019 schimbarea numelui țării în ”Republica Macedonia de Nord”. Prin aceasta a îndeplinit condițiile încetării disputelor cu Grecia în ceea ce privește denumirea țării și a pornit parcursul spre aderarea la Uniunea Europeană. Economia Macedoniei de Nord se bazează în special pe agricultură, producția artizanală și comerțul cu amănuntul.

Macedonia de Nord, o țară a contrastelor

Republica Macedonia de Nord este situată în partea de nord a zonei cunoscute în mod tradițional sub numele de Macedonia, o regiune geografică delimitată la sud de Marea Egee și de râul Aliákmon, la vest de lacurile Prespa și Ohrid, de bazinul hidrografic de la vest de râul Crni Drim și de munții Šar, iar la nord de munții Skopska Crna Gora și de bazinul hidrografic dintre râurile Morava și Vardar. Munții Pirin marchează marginea estică a regiunii.

Republica Macedonia de Nord ocupă aproximativ două cincimi din întreaga regiune geografică a Macedoniei. Restul regiunii aparține Greciei și Bulgariei. Cei mai mulți oameni cu identitate macedoneană se referă, de asemenea, la regiunea care constituie Macedonia de Nord ca fiind Macedonia Vardar, la partea greacă a Macedoniei ca Macedonia Egee, iar la partea bulgară a Macedoniei ca Macedonia Pirin. În acest articol, cu excepția cazului în care se indică altfel, denumirea Macedonia se referă la statul actual al Republicii Macedonia de Nord atunci când se discută despre geografia și istoria de după 1913 și la regiunea mai mare, așa cum a fost descrisă mai sus, atunci când este folosită în contexte istorice anterioare.

Lacul Orchid și o fortăreață veche din Macedonia de Nord sursa foto: dreamstime

Lacul Orchid și o fortăreață veche din Macedonia de Nord sursa foto: dreamstime

Regiunea Macedonia nu își datorează importanța nici mărimii, nici populației sale, ci mai degrabă poziției sale la o intersecție majoră de căi de comunicație – în special, marea rută nord-sud de la Dunăre la Marea Egee formată de văile râurilor Morava și Vardar și vechile rute comerciale est-vest care leagă Marea Neagră și Istanbulul de Marea Adriatică. Deși majoritatea locuitorilor republicii sunt de origine slavă și moștenitori ai tradiției creștinismului ortodox răsăritean, cei 500 de ani de încorporare în Imperiul Otoman au lăsat un număr substanțial de alte grupuri etnice, inclusiv albanezi, turci, vlahi (aromâni) și romi (țigani). Prin urmare, Macedonia formează o zonă de frontieră complexă între principalele tradiții culturale din Europa și Asia.

Controlul otoman a luat sfârșit în urma Războaielor Balcanice (1912-13), în urma cărora Macedonia a fost împărțită între Grecia, Bulgaria și Serbia. În urma Primului Război Mondial, segmentul sârbesc a fost încorporat în Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (redenumit Iugoslavia în 1929). După cel de-al Doilea Război Mondial, partea sârbă a Macedoniei a devenit o republică constitutivă în cadrul Republicii Populare Federale Iugoslavia (ulterior Republica Socialistă Federală Iugoslavia). Prăbușirea Iugoslaviei a determinat Republica Macedonia să își declare independența la 17 septembrie 1991.

Cele două probleme majore cu care s-a confruntat noua Republică independentă a Macedoniei au fost asigurarea pentru marea minoritate albaneză a drepturilor de cetățenie deplină și obținerea recunoașterii internaționale sub numele său constituțional și a calității de membru al organizațiilor internaționale, în fața opoziției puternice a Greciei, care pretindea monopolul asupra utilizării termenului Macedonia. (A se vedea Nota cercetătorului: Macedonia: un nume contestat.) După ani de negocieri în mare parte fără succes, mediate de ONU, cu privire la problema numelui, în iunie 2018, premierul macedonean Zoran Zaev și premierul grec Alexis Tsipras au anunțat că s-a ajuns la un acord (cunoscut ulterior sub numele de Acordul de la Prespa) în baza căruia republica macedoneană va fi cunoscută atât pe plan intern, cât și internațional ca Republica Macedonia de Nord (în macedoneană: Severna Makedonija). Până în ianuarie 2019, atât legislativul macedonean, cât și cel grec au aprobat măsurile necesare pentru a deschide calea pentru adoptarea oficială a noii denumiri, care a intrat în vigoare la 12 februarie 2019.

Independența Macedoniei de Nord

Spre deosebire de celelalte republici iugoslave, ale căror eforturi de a se separa de Iugoslavia au provocat campanii de violență naționalistă și epurare etnică la începutul anilor 1990, Republica Macedonia a fost înființată în mod pașnic ca stat suveran și independent la 8 septembrie 1991, prin votul cetățenilor macedoneni. De atunci, Macedonia s-a confruntat cu multe provocări serioase atât pe plan intern, cât și internațional. Conflictul cu minoritatea albaneză și disputa cu Grecia cu privire la numele Macedonia s-au combinat pentru a reprezenta amenințări semnificative la adresa investițiilor străine atât de necesare și a creșterii economice. În plus, în timp ce supravegheau tranziția solicitantă către o economie de piață liberă, o succesiune de guverne macedonene au fost afectate de corupție și obligate să lupte împotriva crimei organizate.

Mai important, însă, guvernul macedonean s-a confruntat cu provocarea de a menține relații pașnice între majoritatea macedoneană creștin-ortodoxă a țării și minoritatea albaneză musulmană, care constituie aproximativ un sfert din populație. O problemă cheie care s-a dovedit a fi dificil de rezolvat a fost echilibrarea angajamentului cetățenilor macedoneni față de păstrarea unui stat macedonean cu cererile albanezilor de a beneficia de drepturi depline de cetățenie.

Conform preambulului original al Constituției din 1991, Republica Macedonia a fost înființată ca „un stat național al poporului macedonean în care se asigură egalitatea deplină ca cetățeni și coexistența permanentă cu poporul macedonean pentru albanezi, turci, vlahi, romi [romi] și alte naționalități”. Ca urmare a nemulțumirilor de lungă durată ale albanezilor cu privire la statutul lor de cetățeni de mâna a doua în republică și a insurecției albaneze din nord-vestul țării care a urmat înfrângerii NATO împotriva Serbiei lui Slobodan Milošević în conflictul din Kosovo, în 2001 preambulul Constituției macedonene a fost reformat pentru a reflecta o perspectivă mai pluralistă, referindu-se la „cetățenii Republicii Macedonia, poporul macedonean, precum și la cetățenii care locuiesc în interiorul granițelor sale și care fac parte din poporul albanez, poporul turc, poporul vlah [aromân], poporul sârb, poporul rom, poporul bosniac. ”

Centrul orașului Skopje, capitala Macedoniei de Nord (sursa foto: dreamstime.com)

Centrul orașului Skopje, capitala Macedoniei de Nord (sursa foto: dreamstime.com)

În cadrul acordului mediat de UE la care s-a ajuns la 1 martie 2013, SDSM a revenit în parlament și a acceptat să participe la alegerile locale în schimbul unor discuții privind posibilele alegeri parlamentare care ar putea avea loc mai târziu în cursul anului și al formării unei comisii parlamentare speciale pentru a investiga evenimentele din 24 decembrie 2012. În acea zi, deputații SDSM au încercat să blocheze literalmente adoptarea bugetului de stat, încercând să înconjoare biroul președintelui parlamentului. După ce au fost scoși cu forța din legislativ, partidul de guvernământ VMRO-DPMNE a adoptat bugetul cu un vot de 64-4, iar SDSM și-a început boicotarea parlamentului.

Ca răspuns la solicitările SDSM, au fost aduse modificări la codul electoral și s-a ajuns la un acord pentru curățarea registrului electoral. Aceste modificări au pregătit terenul pentru alegerile din aprilie 2014, în care Ivanov a fost reales președinte, iar VMRO-DPMNE a menținut controlul asupra parlamentului, obținând 42,2 % din voturi și 61 din cele 123 de locuri ale organismului. Coaliția condusă de SDSM a obținut 24,9% din voturi și 34 de locuri; BDI a terminat pe locul al treilea, cu 13,5% și 19 locuri. Observatorii internaționali au recunoscut administrarea eficientă a alegerilor, dar au criticat ceea ce au considerat a fi lipsa de separare între stat și partidul de guvernământ. Majoritatea deputaților SDSM, care au susținut că au fost comise fraude de către guvern și partidele aflate la putere, au ales din nou să nu-și ocupe locurile în parlament. Cu toate acestea, în iunie, noul guvern al lui Gruevski – format din VMRO-DPMNE, partidele sale mai mici partenere de etnie macedoneană și BDI – a primit un vot de încredere în parlament.

În 1999, în timpul conflictului din Kosovo, peste 350.000 de refugiați albanezi kosovari au fugit în Macedonia, cu consecințe semnificative pentru republică. Nivelul de trai în Macedonia s-a prăbușit, exporturile au scăzut, iar șomajul, care era deja de peste 30% înainte de conflict, a crescut dramatic – până la 40-50%, conform unor estimări. O altă amenințare serioasă la adresa stabilității politice a țării a fost reprezentată de un conflict armat care a izbucnit între un grup militar de etnie albaneză și forțele de securitate macedonene în 2001. Acest conflict a fost încheiat în august 2001 prin semnarea Acordului-cadru de la Ohrid, care conținea promisiunile guvernului de a face din albaneză o limbă oficială, de a spori autonomia zonelor cu populație albaneză numeroasă și de a crește numărul albanezilor care servesc în armată și în poliție, precum și în guvern. Economia macedoneană și-a revenit treptat – cu o creștere lentă, dar constantă a PIB-ului și o inflație minimă – până în 2009, când a început să se confrunte cu dificultăți ca răspuns la recesiunea financiară globală. La începutul anilor 2010, economia și-a revenit din nou încet.

Problema numelui țării

De departe, cea mai mare provocare pentru Republica Macedonia a fost efortul Greciei de a împiedica vecinul său să obțină recunoașterea internațională sub numele său constituțional, alături de blocarea participării Macedoniei la organizațiile internaționale. Încercarea Greciei de a monopoliza numele de Macedonia a împiedicat republica să intre într-o serie de organizații internaționale și să se bucure de stabilitatea economică și politică pe care i-ar fi oferit-o apartenența la astfel de organizații. Când Republica Macedonia și-a declarat independența în 1991, Grecia a obiectat imediat la numele noii republici, insistând că „Macedonia” a fost folosit de greci încă din cele mai vechi timpuri și că „însușirea” sa de către Republica Macedonia constituie o „falsificare a istoriei” și o reluare a pretențiilor teritoriale asupra Macedoniei grecești (Makedonía). La rândul său, Republica Macedonia a susținut că slavii au trăit în zonă timp de 14 secole și au folosit numele Macedonia timp de sute de ani.

Ca răspuns la încercarea Republicii Macedonia de a obține recunoașterea din partea Comunității Europene (CE; mai târziu, Uniunea Europeană), o comisie de arbitraj a CE a concluzionat nu numai că noua țară independentă îndeplinea toate criteriile necesare pentru recunoaștere, ci și că utilizarea de către aceasta a numelui Macedonia nu implica nicio pretenție asupra teritoriului elen, ceea ce era susținut de guvernul grec. Cu toate acestea, Grecia a reușit să împiedice recunoașterea republicii de către CE. Doar prin acceptarea unei denumiri provizorii de „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, Macedonia a fost admisă în 1993 în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Centrul vechi din Skopje, capitala Macedoniei de Nord (sursa foto: dreamstime.com)

Centrul vechi din Skopje, capitala Macedoniei de Nord (sursa foto: dreamstime.com)

Aspirația Macedoniei de Nord de a deveni membră a Uniunii Europene a primit un eșec major în octombrie 2019, când Franța, susținută de Danemarca și Olanda, a împiedicat Consiliul European să ajungă la un acord care ar fi permis Macedoniei de Nord și Albaniei să înceapă discuțiile oficiale privind aderarea lor la UE. În urma deciziei Consiliului, un Zaev profund dezamăgit a cerut alegeri parlamentare anticipate care să permită populației țării sale să se pronunțe asupra viitorului său politic. În conformitate cu un acord din 2015, alegerile generale din această țară urmau să fie precedate de 100 de zile de guvern interimar, instituit pentru a elimina îndoielile cu privire la o eventuală falsificare a scrutinului sau la aplicarea de presiuni politice de către partidul aflat la putere. La începutul lunii ianuarie 2020, înainte de alegerile programate pentru 12 aprilie, Zaev a demisionat din funcția de prim-ministru.

După ce a ghidat cu succes Macedonia de Nord spre aderarea la NATO în martie 2020, Zaev aștepta cu nerăbdare să depășească ultimele obstacole în calea aderării țării la UE. În acest scop, în 2017, guvernul său a semnat un acord bilateral de prietenie cu Bulgaria și a înființat o comisie formată din istorici din ambele țări, care au fost însărcinați să rezolve dezacordurile cu privire la „istoria comună” a celor două țări. Cu toate acestea, pe măsură ce se apropia data începerii negocierilor de aderare la UE, guvernul bulgar a distribuit un document intitulat „Memorandum explicativ privind relația Republicii Bulgaria cu Republica Macedonia de Nord în contextul extinderii UE și al procesului de asociere și stabilizare”, în care provoca Macedonia de Nord să își recunoască presupusele rădăcini istorice bulgare și să își identifice limba ca fiind o formă de bulgară. Întrucât această recunoaștere nu a fost făcută, la mijlocul lunii noiembrie 2020, Bulgaria și-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica începerea negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord.

Caracteristicile fizice ale Macedoniei de Nord

Din punct de vedere geologic, Macedonia de Nord este formată în principal din roci metamorfice antice puternic pliate, care în vest au fost erodate pentru a dezvălui granite mai vechi. În regiunea centrală se găsesc depozite sedimentare de vârstă mai recentă. Traversează țara de la nord la sud o serie de falii active, de-a lungul cărora se produc frecvent cutremure. Cel mai grav dintre acestea din istoria recentă a avut loc la Debar în 1967. Skopje a fost distrus în mare parte de un cutremur în 1963.

Mobilitatea scoarței terestre a creat, de asemenea, două lacuri tectonice, Prespa și Ohrid, în sud-vestul țării și a dus la formarea mai multor izvoare minerale și izvoare termale.

Macedonia de Nord este în mare parte muntoasă, cu multe vârfuri care se ridică deasupra liniei copacilor la 2.000 de metri deasupra nivelului mării. Cea mai mare altitudine este la Muntele Korab (2.752 de metri, sau 9.030 de picioare), la granița cu Albania. În apropierea Munților Šar, în nord-vest, țara este acoperită de păduri. Acolo unde aceasta a fost defrișată (și adesea, în trecut, suprapășunată), solurile subțiri și scheletice au fost supuse unei eroziuni și ravenări dramatice. Există, de asemenea, câteva văi largi și fertile care oferă un bun potențial pentru agricultură.

Cea mai mare parte a Macedoniei de Nord (aproximativ nouă zecimi din suprafața sa) se scurge spre sud-est în Marea Egee prin râul Vardar și afluenții săi. Părți mai mici din acest bazin se varsă în Lacul Doiran (în macedoneană Dojran) și în Marea Egee prin râurile Strumica și Struma. Restul Macedoniei de Nord se scurge spre nord, prin râul Crni Drim, spre Marea Adriatică.

Geologia întortocheată și fracturată a zonei impune multora dintre aceste râuri cursuri neregulate care trec frecvent prin defileuri înguste și uneori spectaculoase. Astfel de formațiuni facilitează barajul râurilor pentru producerea de energie electrică.

Clima, flora și fauna țării

Macedonia de Nord se află la confluența a două zone climatice principale, cea mediteraneană și cea continentală. Periodic, aerul străpunge barierele muntoase la nord și la sud, aducând modele meteorologice dramatic de contrast; un exemplu este vântul rece dinspre nord cunoscut sub numele de vardarec. În general, există o climă continentală moderată: temperaturile medii se situează în jurul valorii de 30 F (aproximativ 0 °C) în ianuarie și cresc până la 60 și 70 F (aproximativ 20-25 °C) în iulie. Precipitațiile anuale sunt relativ slabe, cuprinse între aproximativ 500 și 700 mm (20 și 28 de inci). Precipitațiile de mai puțin de 25,4 mm (1 inch) în cele mai secetoase luni (iulie-august) cresc până la aproape 100 mm (4 inch) în octombrie-noiembrie. Din cauza diferențelor de aspect și relief local, pot exista variații considerabile în ceea ce privește clima, zonele estice având tendința de a avea ierni mai blânde și veri mai calde și mai uscate, iar regiunile vestice (mai muntoase) având ierni mai aspre.

Părțile muntoase din nord-vestul Macedoniei de Nord susțin suprafețe mari de vegetație forestieră. Pe pantele mai joase, aceasta este în principal pădure de foioase, dar coniferele cresc la altitudini de până la 2.000 de metri (6.600 de picioare). Unele zone de pădure au fost defrișate pentru a oferi pășuni de vară accidentate. Pădurile adăpostesc o varietate de animale sălbatice, inclusiv porci sălbatici, lupi, urși și lincși. Verile uscate și calde au ca rezultat o abundență de insecte, cu specii de lăcuste foarte prezente, alături de numeroase șopârle mici.

Poporul din Macedonia de Nord

Populația Republicii Macedonia de Nord este diversă. La începutul secolului XXI, aproape două treimi din populație se identificau drept macedoneni. În general, macedonenii își trag descendența din triburile slave care s-au mutat în regiune între secolele VI și VIII d.Hr. Albanezii sunt cea mai mare și mai importantă minoritate din Republica Macedonia de Nord. Conform recensământului din 2002, aceștia reprezentau aproximativ o pătrime din populație. Albanezii – dintre care majoritatea își trag descendența din vechii ilirieni – sunt concentrați în partea de nord-vest a țării, în apropierea granițelor cu Albania și Kosovo. Albanezii sunt majoritari în aproximativ 16 din cele 80 de municipalități din Macedonia de Nord. Alte minorități, mult mai mici (constituind mai puțin de 5% din populație fiecare), sunt turcii, romii, sârbii, bosniacii și vlahii (aromâni). Minoritatea turcă este răspândită mai ales în centrul și vestul Macedoniei de Nord, o moștenire a celor 500 de ani de dominație a Imperiului Otoman. Majoritatea vlahilor, care vorbesc o limbă foarte apropiată de română, trăiesc în vechiul oraș de munte Kruševo, scrie Britannica.

Limba macedoneană este foarte strâns înrudită cu bulgara și sârbo-croata și se scrie cu alfabet chirilic. Când dominația sârbă a înlocuit-o pe cea a turcilor otomani în 1913, sârbii au negat oficial distincția lingvistică macedoneană și au tratat limba macedoneană ca pe un dialect al sârbo-croatei. Limba macedoneană nu a fost recunoscută oficial până la înființarea Macedoniei ca republică constitutivă a Iugoslaviei comuniste în 1945.

Religie

Apartenența religioasă este un subiect deosebit de important în Macedonia de Nord, deoarece este strâns legată de identitatea etnică și națională. Cu excepția bosniacilor, majoritatea vorbitorilor de limbă slavă care trăiesc în regiunea Macedoniei sunt creștini ortodocși. Cu toate acestea, macedonenii, sârbii și bulgarii și-au înființat propriile biserici ortodoxe autocefale, într-un efort de a afirma legitimitatea identităților lor naționale. Grecii majoritari din regiunea Macedoniei grecești, care se identifică și ei ca macedoneni, sunt de asemenea ortodocși, dar aparțin Bisericii Ortodoxe Grecești. Turcii și marea majoritate atât a albanezilor, cât și a romilor sunt musulmani. În total, aproximativ o treime din populație este de religie islamică.

Mănăstire din Macedonia de Nord (sursa foto: dreamstime.com)

Mănăstire din Macedonia de Nord (sursa foto: dreamstime.com)

Valurile succesive de migrație, precum și modernizarea economică și politică, și-au lăsat amprenta într-o diversitate de modele de așezări. Locuitorii din zonele muntoase sunt în general păstori. În zonele mai fertile, se practică o agricultură de subzistență la scară mică și o agricultură orientată spre piață. Câteva orașe mici de piață sunt de mare vechime. În epoca romană, Bitola era un centru comercial cunoscut sub numele de Heraclea Lyncestis. Ohrid a devenit un important centru administrativ și ecleziastic la începutul Evului Mediu. Venirea turcilor otomani în secolul al XIV-lea a favorizat creșterea Skopje ca centru guvernamental și militar și a creat mari proprietăți agrare, care au fost mai târziu socializate de comuniști și predate culturii mecanizate extinse. Acest din urmă proces a fost responsabil pentru creșterea, începând din 1945, a orașelor Kavardarci și Veles.

Contrastul dintre urban și rural

Industrializarea din a doua jumătate a secolului XX a avut un impact dramatic asupra distribuției populației. Populația din Skopje a crescut până la aproape un sfert din populația republicii, atractivitatea sa ca pol de migrație fiind sporită atât de amplasarea sa pe o rută de transport transcontinentală, cât și de statutul său de capitală a republicii. Acțiunea de contracarare destul de eficientă a atracției exercitate de Skopje este reprezentată de creșterea turismului în jurul orașului Ohrid. La începutul secolului XXI, aproximativ trei cincimi din populația Macedoniei de Nord era urbană.

Din punct de vedere istoric, Balcanii au cunoscut rate ridicate de creștere naturală a populației. Rata a scăzut remarcabil în secolul XX ca răspuns la industrializare și urbanizare. La sfârșitul primului deceniu al secolului XXI, rata de creștere naturală în Macedonia de Nord era cu aproximativ trei cincimi mai mică decât cea de la mijlocul anilor 1990. Rata natalității pentru aceeași perioadă a scăzut relativ constant cu aproximativ o cincime, până la aproximativ trei cincimi din media mondială. Mișcarea dinspre zonele rurale spre zonele urbane în Macedonia de Nord la începutul secolului XXI a fost mult mai frecventă decât invers. Emigrarea în alte părți ale Europei, precum și în America de Nord și Australia, a avut, de asemenea, o influență semnificativă asupra tendințelor demografice din Macedonia de Nord.

Economia Macedoniei de Nord

Împreună cu restul Peninsulei Balcanice, Macedonia a suferit o transformare economică impresionantă după 1945 – în acest caz, în cadrul oferit de sistemul de „autogestiune socialistă” al Iugoslaviei. Chiar și așa, Macedonia a rămas cea mai săracă dintre republicile iugoslave și a fost inclusă pe toată perioada comunistă pe lista regiunilor care meritau ajutor economic din partea părților mai bogate ale federației. Deși acest statut a adus, fără îndoială, multe investiții, mai multe proiecte au fost plasate fără a se acorda atenția cuvenită aprovizionării cu materiale sau accesului la piețe. Un prim exemplu a fost alegerea orașului Skopje ca loc pentru o industrie siderurgică.

Deși producția socializată a dominat viața industrială și comercială după venirea la putere a comuniștilor în 1945, sectorul privat a rămas important în agricultură, în producția artizanală și în comerțul cu amănuntul. Aproximativ 70% din terenurile agricole erau deținute în proprietate privată, ceea ce reprezenta aproximativ 50% din producție. Cu toate acestea, întreprinderile private erau de obicei tradiționaliste în structură și perspectivă și, chiar și după liberalizarea sistemului comunist în 1991, nu au reușit să dezvolte un rol economic dinamic.

După declanșarea războiului civil iugoslav în 1991, poziția economică a Macedoniei a devenit foarte precară. Anterior, republica depindea în mare măsură de piețele iugoslave mai degrabă decât de cele străine, iar participarea sa la exporturile iugoslave era puternic orientată către țările din fostul bloc sovietic, care treceau în același timp prin crize economice. Sancțiunile Națiunilor Unite împotriva fostei Iugoslavii (federația Serbia și Muntenegru) au sporit aceste dificultăți prin blocarea transportului de mărfuri prin Macedonia. De asemenea, o dispută acerbă cu Grecia cu privire la numele republicii a zădărnicit eforturile Macedoniei de recunoaștere internațională, descurajând astfel investițiile străine și întârziind reforma economică. În 2018, această dispută a fost rezolvată, Macedonia devenind oficial Republica Macedonia de Nord.

Cu toate acestea, încă de la mijlocul anilor 1990, Macedonia a început să găsească noi parteneri comerciali, iar economia a început să prospere. Deși produsul intern brut (PIB) a scăzut la începutul secolului XXI, acesta și-a revenit rapid, iar țara a rezistat mai bine decât multe alte țări la recesiunea economică mondială care a început în 2008. Cu toate acestea, șomajul a rămas ridicat, depășind 30 % în mare parte din primul deceniu al secolului XXI.

Agricultura din Macedonia de Nord

La începutul secolului XXI, sectorul agricol a contribuit cu aproximativ o zecime din PIB-ul Macedoniei de Nord și a angajat aproximativ o șesime din forța de muncă a țării. Principalele culturi sunt tutunul, fructele (inclusiv merele și strugurii), legumele, grâul, orezul și porumbul (maia). Viticultura și creșterea laptelui sunt, de asemenea, importante.

Deși în Macedonia de Nord există zăcăminte de zinc, fier, cupru, plumb, crom, mangan, antimoniu, nichel, argint și aur, industria minieră a țării se concentrează pe extracția de lignit (cărbune brun). Mai mult de trei sferturi din energia electrică a Macedoniei de Nord este produsă din combustibili fosili (în principal lignit). Restul provine din energie hidroelectrică.

Industria prelucrătoare a constituit mai puțin de o cincime din PIB-ul Macedoniei de Nord la începutul secolului XXI și a reprezentat între o zecime și o cincime din locurile de muncă. Din cauza prezenței resurselor minerale, cum ar fi nichel, plumb și zinc în Macedonia de Nord, metalurgia feroasă și neferoasă a fost mult timp punctul de sprijin al sectorului manufacturier al țării. Printre principalele produse asociate cu această industrie se numără ferronichelul, tabla de oțel laminată plat și țevile îmbinate. Se produc, de asemenea, piese de schimb pentru automobile, echipamente electrice, aparate de uz casnic și îmbrăcăminte și există industrii de prelucrare a lemnului și a plasticului.

Moneda națională a Macedoniei de Nord este denarul. Banca Națională a Republicii Macedonia de Nord este banca de emisiune, autorizează acordarea de licențe bancare și supraveghează un sistem format din bănci (unele dintre acestea fiind autorizate să desfășoare doar activități interne) și „case de economii”. O mare parte din capitalul din sistemul bancar provine de la investitori străini.

La sfârșitul anilor 2010, principalii parteneri comerciali ai Macedoniei de Nord erau Germania, Regatul Unit, Serbia, Grecia, Italia, China și Bulgaria. Principalele exporturi ale țării au fost fierul și oțelul (în special ferronichelul și produsele laminate plate), îmbrăcăminte și accesorii, precum și produse alimentare. Importurile au inclus mașini, petrol și fier și oțel.

Amplasarea republicii de-a lungul rutei Morava-Vardar, de la Belgrad, Serbia, la Thessalonic, Grecia, a înzestrat-o cu legături rutiere și feroviare rezonabil de moderne pe o axă nord-vest-sud-est. Legătura feroviară istorică a Macedoniei de Nord cu Grecia trece prin Bitola. Dezvoltarea turismului în zona Mavrovo-Ohrid a asigurat construirea de noi drumuri în vest. Aeroporturile de la Skopje și Ohrid deservesc destinații internaționale. În 2010, mai mult de jumătate dintre macedoneni aveau acces la internet, o creștere de 35 de ori într-o perioadă de doar 10 ani.

Guvern și societate

Constituția din 1991 a noii republici independente a stabilit o adunare republicană – numită Sobranie – formată dintr-o singură cameră de 120 de locuri. Există o separare explicită a puterilor între legislativ, judiciar și executiv. Primul ministru și miniștrii cabinetului, de exemplu, nu au locuri în adunare. Executivul, sub conducerea prim-ministrului, este cea mai puternică ramură, legislativul și sistemul judiciar acționând în principal ca mecanisme de control și echilibrare a activității guvernului. Președintele, care este ales pentru un mandat de cinci ani, îndeplinește în principal funcția de șef de stat simbolic și este comandantul suprem al forțelor armate; un președinte nu poate avea mai mult de două mandate. În 2001, constituția a fost modificată pentru a include o serie de dispoziții menite să protejeze drepturile minorității albaneze.

Republica este împărțită în 80 de opštini (municipalități), cărora le sunt delegate multe funcții sociale, judiciare și economice importante.

Sistemul juridic al Macedoniei de Nord se bazează pe dreptul civil. Puterea judecătorească cuprinde instanțele de fond și de apel, Curtea Supremă, Consiliul Judiciar Republican și Curtea Constituțională. Judecătorii Curții Constituționale sunt aleși de către Sobranie.

Procesul politic din Macedonia de Nord

Au drept de vot toți cetățenii cu vârsta de 18 ani și peste. Membrii parlamentului sunt aleși prin vot popular pe bază proporțională, pe liste de partid, în șase districte, fiecare dintre acestea având 20 de locuri. În perioada Iugoslaviei federative, singurul partid politic autorizat în Macedonia a fost Liga comuniștilor din Macedonia. De la independență, zeci de partide au prezentat liste electorale, iar alegerile de la începutul secolului XXI au fost dominate de o pereche de mari coaliții electorale. Condusă de Organizația Revoluționară Macedoneană Internă-Partidul Democrat pentru Unitatea Națională Macedoneană (Vnatrešno-Makedonska Revolucionerna Organizacija-Demokratska Partija za Makedonsko Nacionalno Edinstvo; VMRO-DPMNE), Coaliția pentru o Macedonie mai bună, care a obținut mai mult de jumătate din locurile în alegerile parlamentare din 2008, a luat naștere din coaliția Unității Naționale care a triumfat în alegerile din 2006.

O serie de partide etnice mai mici care s-au alăturat Coaliției pentru o Macedonie mai bună fuseseră anterior membri ai coaliției conduse de Uniunea Social-Democrată din Macedonia (Socijaldemosratski Sojuz na Makedonija; SDSM), descendentă a Ligii comuniștilor. Această coaliție, cunoscută inițial sub numele de Împreună pentru Macedonia, a evoluat în Coaliția Soarelui pentru Europa, care a obținut aproape un sfert din locurile din parlament la alegerile din 2008. Alte partide politice semnificative includ Uniunea Democratică pentru Integrare și Partidul Democrat al Albanezilor. La începutul secolului al XXI-lea, s-a depus un efort concentrat pentru a crește implicarea femeilor în politică și în guvern, iar numărul de reprezentante în Sobranie a crescut de la 8 în 2000 la 38 în 2011.

Serviciul militar în Macedonia de Nord este voluntar. Componenta principală a armatei este armata, completată de aripa aeriană, regimentul de operațiuni speciale și comandamentul de sprijin logistic.

Sănătate și bunăstare

Ministerul Sănătății supraveghează un sistem de sănătate obligatoriu finanțat de stat, care impune angajaților și angajatorilor să plătească contribuții la Fondul de asigurări de sănătate. Sunt disponibile, de asemenea, servicii medicale private și asigurări private de sănătate. Printre principalele priorități în materie de sănătate din Macedonia de Nord identificate de Ministerul Sănătății la începutul secolului XXI se numără depistarea precoce și tratamentul cancerului de sân, imunizarea obligatorie, donarea de sânge, prevenirea tuberculozei și a brucelozei, precum și prevenirea și tratamentul HIV/SIDA.

Educație

Învățământul primar este universal și obligatoriu timp de opt ani, începând cu vârsta de șapte ani. Acesta se poate desfășura și în alte limbi decât macedoneana, acolo unde există majorități locale mari de alte grupuri etnice. Alți patru ani de învățământ secundar sunt disponibili pe bază de voluntariat în școli specializate, care reprezintă adesea punctele forte sau nevoile economice specifice ale unei localități. Învățământul superior este asigurat de colegii și academii pedagogice care oferă cursuri de doi ani, precum și de universități care oferă cursuri de doi până la șase ani într-o serie de discipline. Printre universitățile din Macedonia de Nord se numără Universitatea Sud-Est Europeană din Tetovo, Universitatea pentru Știința și Tehnologia Informației „Sfântul Apostol Pavel” din Ohrid, Universitatea Sfinții Chiril și Metodiu din Skopje, Universitatea de Stat din Tetova și Universitatea „Goce Delcev” din Stip.

S-au depus mari eforturi pentru susținerea limbii și culturii macedonene, nu numai prin educație, ci și prin teatru și alte arte, precum și prin mijloacele de comunicare în masă.

Ca urmare a prezenței îndelungate a turcilor otomani în regiune, bucătăria tradițională a Macedoniei de Nord nu se bazează doar pe mâncăruri balcanice și mediteraneene, ci și pe influențe turcești. Printre mâncărurile de origine turcească ale țării se numără kebapcinja (kebapcinja (kebab de vită la grătar) și burek-ul, o patiserie fulgurantă adesea umplută cu brânză, carne sau spanac. Macedonenii se bucură, de asemenea, de alte alimente care sunt comune în întreaga zonă a Balcanilor, inclusiv taratur (iaurt cu castravete mărunțit) și baklava. Printre specialitățile macedonene se numără ajvar (un sos preparat din ardei roșii dulci), tavce gravce (fasole la cuptor), shopska salata (o salată care combină castraveți, ceapă și roșii feliate cu brânză albă moale) și selsko meso (cotlete de porc și ciuperci în sos brun).

Pe lângă sărbătorile religioase creștin-ortodoxe și islamice, în Macedonia de Nord sunt sărbătorite o serie de sărbători legate de istoria țării, inclusiv Ziua Independenței (8 septembrie), care marchează ziua în care, în 1991, macedonenii au votat pentru independența față de Iugoslavia federată.

Artele

În ciuda refuzului conducătorilor sârbi ai Macedoniei de a recunoaște macedoneana ca limbă, la începutul secolului al XX-lea s-au făcut progrese în direcția fondării unei limbi și literaturi naționale, în special de către Krste P. Misirkov în lucrarea sa Za Makedonskite raboti (1903; „În favoarea operelor literare macedonene”) și în periodicul literar Vardar (înființat în 1905). Aceste eforturi au fost continuate în intervalul dintre Primul și Al Doilea Război Mondial, mai ales de către poetul Kosta Racin. După cel de-al Doilea Război Mondial, Macedonia – liberă să scrie și să publice în propria limbă – a dat naștere unor personalități literare precum poeții Aco Šopov, Slavko Janevski, Blae Koneski și Gane Todorovski. Janevski este, de asemenea, autorul primului roman macedonean, Selo zad sedumte jaseni (1952; „Satul de dincolo de cei șapte frasini”), precum și al unui ciclu de șase romane care tratează istoria Macedoniei. După cel de-al Doilea Război Mondial, teatrul macedonean a fost revigorat de un val de noi dramaturgi, printre care Kole Čašule, Tome Arsovski și Goran Stefanovski. Printre cei mai cunoscuți scriitori de ficțiune în proză se numără Živko Čingo, Vlada Urošević și Jovan Pavlovski. (A se vedea literatura macedoneană).

Cultura populară din Macedonia de Nord este un amestec fascinant de tradiție locală și de influențe importate. Muzica populară și dansurile populare sunt încă populare, iar muzica rock și pop sunt omniprezente. Pictura de icoane și sculptura în lemn au amândouă o istorie îndelungată în Macedonia de Nord. Producția de filme în Macedonia de Nord datează de la eforturile fraților Milton și Janaki Manaki de la începutul secolului al XX-lea și include Before the Rain (1994), care a fost regizat de Milcho Manchevski și a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Mass-media și publicații

Agenția macedoneană de informare (MIA), care furnizează știri și informații publice, a fost inițial înființată de parlament în 1992, dar nu a început să funcționeze decât în 1998. În 2006, guvernul a transformat MIA din întreprindere publică în societate pe acțiuni. Înființată în 1992, Makfax a fost prima agenție de știri privată din regiune. Deși există concurenți privați, principalul furnizor de servicii de radio și televiziune este Radioteleviziunea Macedoniei, operată de guvern, care și-a început activitatea sub numele de Radio Skopje în 1944.

Așa cum este descris în introducerea acestui articol, numele de Macedonia se aplică atât unei regiuni care cuprinde actuala Republică Macedonia de Nord și porțiuni din Bulgaria și Grecia, cât și republicii în sine, ale cărei granițe au fost definite încă din 1913. În discuția care urmează, numele de Macedonia este utilizat în general pentru a descrie regiunea mai mare înainte de 1913 și zona republicii de astăzi după aceea.