Infofinanciar > Esential > Totul despre politica, populația și economia Islandei. Cum s-a dezvoltat de-a lungul anilor Tărâmul Elfilor
Esential

Totul despre politica, populația și economia Islandei. Cum s-a dezvoltat de-a lungul anilor Tărâmul Elfilor

Aurora Boreala, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Islanda este o țară insulară din Europa, ce este situată în Oceanul Atlantic, în partea nordică. Economia Islandei este una mixt, în care se remarcă nivel ridicat al comerțului liber, însă în aceasta își face simțită prezența și intervenția guvernului. De asemenea, economia Islandei nu este atât de puternică încât să fie în topul economiilor mondiale, ea fiind supus unei volatilități ridicate.

De menționat în cazul economiei Islandei este faptul că deși se resimte o intervenție a statului, consumul guvernamental este mai mic decât în țări nordice precum: Suedia, Norvegia, Finlanda.

Cascada Seljalandfoss, Islanda

Cascada Seljalandfoss, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Islanda, tărâmul contrastelor vii

Țara din Europa se află la granița geologică mereu activă dintre America de Nord și Europa. Islanda este un ținut cu contraste vii de climă, geografie și cultură. Ghețari strălucitori, precum ghețarul Vatna (Vatnajökull), cel mai mare din Europa, se întind de-a lungul lanțurilor muntoase ale țării și sunt de o frumusețe aparte. Gheizerele fierbinți abundente asigură căldura pentru multe dintre casele și clădirile țării și permit o agricultură de seră pe tot parcursul anului. Curentul Golfului din largul mării oferă o climă surprinzător de blândă pentru unul dintre cele mai nordice locuri locuite de pe planetă.

Faimoasa lagună albastră de lângă Reykjavik, Islanda

Faimoasa lagună albastră de lângă Reykjavik, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Islanda a fost fondată în urmă cu peste 1.000 de ani, în timpul epocii de explorare a vikingilor și a fost colonizată de o populație mixtă de nordici și celți. Așezarea timpurie, formată în principal din navigatori și aventurieri norvegieni, a favorizat excursii ulterioare în Groenlanda și pe coasta Americii de Nord, pe care nordicii o numeau, în trecut, Vinland.

În ciuda izolării sale fizice, la aproximativ 800 km de Scoția, țară ce face parte din Regatul Unit, cel mai apropiat vecin dintre țările Europei, Islanda a rămas de-a lungul istoriei sale o parte foarte importantă a civilizației europene. Majoritatea textelor islandeze relatează episoade eroice care au avut loc în perioada în care insula a fost colonizată. Acestea sunt considerate printre cele mai bune realizări literare ale Evului Mediu, reflectând o perspectivă europeană, în timp ce comemorează istoria și obiceiurile unui popor îndepărtat de centrele continentale de comerț și cultură.

Cascada emblematică Skogafoss din Islanda

Cascada emblematică Skogafoss din Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Reykjavik, un oraș frumos ca aspect și cosmopolit ca perspectivă

Capitala, Reykjavík, denumit și „Golful Fumului”, este locul unde a fost construită prima fermă de pe insulă. Acesta este un oraș înfloritor, frumos ca aspect și cosmopolit ca perspectivă. Alte centre mari de populație sunt Akureyri, pe coasta central-nordică, Hafnarfjördhur, pe coasta de sud-vest, și Selfoss, în câmpia sudică.

Reykjavik, Islanda

Reykjavik, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Islanda este satul cu cea mai veche democrație din lume, însă modernă din aproape toate punctele de vedere. Spre deosebire de majoritatea țărilor europene, Islanda este omogenă din punct de vedere etnic, atât de mult încât cercetătorii în domeniul geneticii s-au folosit de locuitorii săi pentru a studia tulburările ereditare și a dezvolta leacuri pentru o serie de boli.

Deși se integrează din ce în ce mai mult în curentul european, islandezii au grijă să își păstreze tradițiile, obiceiurile și limba. Mulți islandezi, de exemplu, încă mai cred în elfi, troli și alte figuri din peisajul mitic al trecutului nordic, în timp ce chiar și islandezii care trăiesc în orașe au o viziune despre țara lor ca despre un ținut pastoral, în cuvintele scriitorului laureat al Premiului Nobel Halldór Laxness, cu „crofturi care stau la poalele munților sau se adăpostesc pe versantul sudic al unei creste, fiecare cu un mic pârâu care curge pe terenul de acasă, teren mlăștinos dincolo și un râu care curge lin prin mlaștină”.

Arhitectură religioasă modernă din Reykjavik, Islanda

Arhitectură religioasă modernă din Reykjavik, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Oamenii, printre elfi și troli

Populația Islandei este extrem de omogenă. Locuitorii sunt descendenți ai coloniștilor care au început să sosească în anul 874 d.Hr. și au continuat să vină în număr mare timp de aproximativ 60 de ani după aceea. Istoricii au opinii diferite în ceea ce privește originea exactă și compoziția etnică a coloniștilor, dar sunt de acord că între 60 și 80 la sută dintre ei erau de origine nordică din Norvegia.

Restul, din Scoția și Irlanda, erau în mare parte de origine celtică. Limba dominantă în perioada așezării a fost vechea norvegiană, limba vorbită în Norvegia la acea vreme. De-a lungul secolelor, aceasta a evoluat în islandeză modernă, care este folosită în întreaga țară.

Aurora Boreala, Islanda

Aurora Boreala, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Islandezii moderni încă pot citi fără dificultate textele islandeze în vechea norvegiană. Nu există distincții etnice. Fostele populații nordice și celtice timpurii au fuzionat de mult timp, iar numărul relativ mic de imigranți ulteriori, dintre care cea mai mare parte sunt polonezi, a avut doar un efect limitat asupra structurii populației.

Credința luterană a fost religia dominantă de la mijlocul secolului al XVI-lea. Mai mult de două treimi din populație aparține bisericii evanghelice luterane susținute de stat. Există libertate de religie.

Întindere cu flori lupin, Islanda

Întindere cu flori lupin, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Cum sunt oamenii așezați într-un loc în care e greu să locuiești

Deoarece agricultura a fost principala activitate economică, populația Islandei a fost distribuită în mod egal în toate zonele locuibile ale țării până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Odată cu apariția industriei pescuitului, a comerțului și a serviciilor la începutul secolului al XX-lea, populația s-a concentrat din ce în ce mai mult în orașe și sate. La începutul secolului XXI, peste 90% din populație trăia în comunități de 200 de persoane sau mai mult.

Principalul pilon al majorității orașelor de coastă este pescuitul și prelucrarea peștelui. Cea mai mare concentrare a populației se află în Reykjavík și în împrejurimile sale, cu aproximativ trei cincimi din populația totală a Islandei.

Canionul de bazalt Studlagil, Islanda

Canionul de bazalt Studlagil, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Reykjavík este un centru urban modern și cosmopolit care, pe lângă faptul că este sediul guvernului, este centrul național al comerțului, industriei, învățământului superior și activității culturale. Akureyri, un centru pescăresc și educațional situat pe fiordul Eyja din nord, este al doilea ca importanță.

Reykjanesbaer este un port de pescuit situat în sud-vestul peninsulei, în apropiere de Aeroportul Internațional Keflavík. Insulele Vestmanna (Westman), în largul coastei sudice, au unele dintre cele mai importante operațiuni de pescuit din Islanda. Akranes, situat peste golf de Reykjavík, este un oraș de servicii pentru regiunea sa și are o anumită industrie. Ísafjördhur este un oraș de servicii pentru zona de vest a fiordului.

Vulcanul Bardabunga erupe în Islanda

Vulcanul Bardabunga erupe în Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Seydhisfjördhur și Neskaupstadhur, pe coasta de est, sunt porturi importante pentru pescuitul de hering și capelin. Höfn, pe coasta de sud-est, este, de asemenea, un port de pescuit important. Selfoss se află în câmpia sudică, deservind regiunea agricolă, și este cea mai mare comunitate rurală din interiorul Islandei.

De la 50.000 de persoane la aproape 400.000 în 300 de ani

Primul recensământ complet din Islanda a fost efectuat în 1703, când au fost raportate 50 358 de persoane. Secolul al XVIII-lea a fost marcat de mari greutăți economice, iar până în 1801 populația a scăzut la 47.240 de locuitori. În secolul al XIX-lea a început o creștere lentă, iar până în 1901 populația a ajuns la aproape 80.000 de locuitori.

Orașul istoric Husavik, pe coasta de nord a Islandei

Orașul istoric Husavik, pe coasta de nord a Islandei, Sursa foto: dreamstime.com

Creșterea accelerată a economiei Islandei din primele decenii ale secolului XX a fost însoțită de o majorare rapidă a populației, care în 1950 a depășit 140.000 de locuitori. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și la începutul perioadei postbelice s-a înregistrat o îmbunătățire rapidă a nivelului de trai și o nouă accelerare a ratei de creștere a populației.

Rata anuală de creștere a atins vârful în anii 1950 și a scăzut începând cu 1960, în principal din cauza unei rate de natalitate puternic reduse și a emigrării continue. Pentru o scurtă perioadă, de la sfârșitul anilor 1980 până la mijlocul anilor 1990, rata natalității a crescut din nou, înainte de a-și relua tendința descendentă. La sfârșitul anilor 1980, populația a ajuns la un sfert de milion de locuitori.

Plaja de nisip negru Reynisfjara din Islanda

Plaja de nisip negru Reynisfjara din Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Între 1870 și 1914 a avut loc o emigrare pe scară largă în Canada și Statele Unite din cauza condițiilor nefavorabile din Islanda. În această perioadă, emigranții au depășit numărul imigranților cu echivalentul a aproximativ o cincime din populația din 1901. Din 1901, emigrația a continuat să depășească imigrația, deși, de obicei, cu o marjă mică.

Unde se situează economia Islandei pe scara mondială

Economia Islandei se bazează în mare măsură pe pescuit și pe producția unei largi varietăți de produse din pește, dar include, de asemenea, industria prelucrătoare și servicii. Exporturile reprezintă aproximativ două cincimi din produsul național brut.

În ciuda populației mici a țării, economia Islandei este modernă, iar nivelul de trai este la același nivel cu cel al altor țări europene.

Peșteră în ghețar, Islanda

Peșteră în ghețar, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Cea mai mare parte a producției islandeze se află în mâini private. Proprietatea guvernamentală a scăzut de la începutul anilor 1990, prin privatizarea sporită a întreprinderilor de stat. Statul împarte cu administrațiile locale proprietatea asupra majorității sistemelor de generare a energiei electrice și a preluat controlul asupra unei mari părți a sectorului bancar în 2008, ca urmare a crizei financiare.

După cel de-al Doilea Război Mondial, guvernul a urmărit o rată ridicată de creștere economică și ocuparea deplină a forței de muncă, iar fluctuațiile prețurilor și capturilor de pește au avut o influență importantă asupra economiei Islandei. Chiar și așa, statul din Europa nu se află în topul economiilor mondiale.

Centrala geotermală din Islanda

Centrala geotermală din Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Produsul intern brut (PIB) real al Islandei a crescut în medie cu aproximativ 4 % pe an după război. Cu toate acestea, după 1987, a avut loc o încetinire a creșterii economiei Islanda din cauza limitelor impuse asupra capturilor de pește ca răspuns la epuizarea stocurilor de pește care fuseseră supraexploatate timp de mulți ani. De la sfârșitul anilor 1980 până la sfârșitul anilor 1990, rata anuală de creștere a PIB-ului a fost în medie mai puțin de jumătate față de cât fusese până atunci.

Cu toate acestea, de la sfârșitul anilor 1990 până la jumătatea anilor 2000, a avut loc o reluare puternică a creșterii, în principal ca urmare a îmbunătățirii capturilor de pește și a unui aflux de capital străin. Economia Islandei s-a prăbușit la sfârșitul anului 2008, ca urmare a deprecierii masive a monedei și a falimentului sectorului bancar intern.

Erupția gheizerului Strokkur, Islanda

Erupția gheizerului Strokkur, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Agricultura, punct de sprijin pentru economia Islandei

La fel ca în toate țările nordice, mai puțin de 5 % din populația Islandei este angajată în agricultură, iar acest număr continuă să scadă. Creșterea animalelor, în principal oi, și producția de lapte sunt principalele ocupații. Aproximativ o cincime din terenuri sunt arabile, majoritatea fiind folosite pentru pășunat. Serele sunt frecvente, în special în partea de sud a țării. Islanda este practic autosuficientă în ceea ce privește alimentele proaspete și produsele lactate, dar importă majoritatea celorlalte produse alimentare.

O îmbunătățire constantă a tehnologiei de pescuit din Islanda a dus la creșterea capturilor, în ciuda erodării treptate a ceea ce odinioară erau populații de pește extrem de bogate în largul coastelor țării. La sfârșitul anilor 1980 și la începutul anilor 1990, îngrijorarea legată de declinul stocurilor de pește a determinat guvernul să întărească cotele de captură deja stricte pentru a soarta în continuare a stocurilor de pește erodate, în special codul, cea mai importantă specie.

Pufin, păsări din Islanda

Pufin, păsări din Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Regimul strict al cotelor a dat roade cu o creștere puternică a stocului de cod la sfârșitul anilor 1990. Aceste cote de captură pentru apele naționale au dus la creșterea pescuitului în apele străine, în special în Marea Barents și în largul coastei Newfoundland.

Peștii, o importantă resursă pentru Islanda

Codul și capelinul reprezintă aproximativ două treimi din totalul capturilor, iar speciile de pește alb, cum ar fi codul și eglefinul, sunt exportate în stare proaspătă, congelată, sărată sau uscată. Capturile de capelin și hering sunt, de obicei, reduse la ulei și făină, dar sunt, de asemenea, sărate.

Grup de balene ucigașe lângă coasta montană a Islandei în timpul iernii

Grup de balene ucigașe lângă coasta montană a Islandei în timpul iernii, Sursa foto: dreamstime.com

La jumătatea anilor 1990, captura totală de pește a Islandei era cuprinsă între 1,5 și 2 milioane de tone, din care aproximativ o treime erau specii de pește alb și două treimi capelin și hering. Industriile legate de pescuit, cum ar fi șantierele navale, docurile de reparații și fabricile de plase sunt, de asemenea, importante.

Intrarea Islandei în apele de pescuit îndepărtate a provocat fricțiuni cu alte țări în ceea ce privește drepturile de pescuit. Pescuitul de hering în largul oceanului între Norvegia și Islanda face obiectul unei dezbateri între cele două țări, la fel ca și pescuitul de merlan albastru în Atlanticul de Nord între Islanda, Norvegia și Uniunea Europeană. În plus, Canada a obiectat față de pescuitul de creveți practicat de Islanda în largul coastei Newfoundland.

Laguna Albastră, Islanda

Laguna Albastră, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

O insulă mică, resurse vaste

Resursele energetice ale Islandei sunt vaste. Energia hidroenergetică fezabilă este estimată la aproape șase gigawați, iar energia geotermală la peste 1,5 milioane de gigawați oră pe an. Doar aproximativ o optime din energia hidroelectrică a râurilor din țară a fost exploatată.

Energia geotermală încălzește întregul Reykjavík și alte câteva comunități. Aceasta furnizează abur pentru energia industrială și este utilizată în legumicultura comercială în sere. În ciuda resurselor sale naturale vaste, Islanda produce mai multe emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor decât orice altă țară. Pentru a reduce emisiile și pentru a elimina dependența țării de petrolul importat, la începutul secolului XXI, Islanda a inițiat mici proiecte pilot menite să determine fezabilitatea creării unei societăți bazate pe hidrogen.

Grup de călăreți în Islanda

Grup de călăreți în Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Principala întreprindere de producție pentru export este producția de aluminiu, care utilizează hidroenergia internă pentru a topi aluminiul din alumină importată. Alte produse manufacturate destinate exportului includ ferosiliciul, un agent de aliere pentru producția de oțel; diatomita, un agent de filtrare industrială produs din pământ de diatomee cu abur geotermic; echipamente de prelucrare a peștelui; unelte de pescuit și dispozitive protetice. Există, de asemenea, mici industrii care produc programe de calculator, ciment, îngrășăminte, alimente, îmbrăcăminte și cărți.

Cum sunt finanțele de pe insulă?

Islanda are un număr limitat de bănci comerciale care au sucursale în toată țara și o serie de bănci de economii. Alte instituții financiare includ fonduri de credit de investiții, fonduri de pensii private, companii de asigurări și societăți de valori mobiliare. Sectorul financiar a fost dereglementat treptat în anii 1980.

Ratele dobânzilor au fost lăsate în seama forțelor pieței, s-a dezvoltat o importantă piață bursieră și de obligațiuni, iar politica monetară, anterior destul de inflaționistă, a devenit comparabilă cu cea a altor țări industrializate. Reforma pieței financiare a jucat un rol important în aducerea inflației sub control. Mișcările de capital între Islanda și alte țări au fost aproape complet liberalizate până la mijlocul anilor 1990, ceea ce a declanșat un boom al investițiilor străine la sfârșitul anilor 1990 și în anii 2000.

Casa din estul Islandei

Casa din estul Islandei, Sursa foto: dreamstime.com

Cu toate acestea, fluxul de valută s-a schimbat dramatic în urma „crizei creditelor” din 2008, ceea ce a dus la prăbușirea mai multor bănci, la devalorizarea monedei islandeze, króna, la inflație și la rate ale dobânzilor de aproape 20 %.

UE se bazează pe exporturile Islandei

Mai mult de trei cincimi din exporturile Islandei merg către UE, care este, de asemenea, responsabilă pentru mai mult de jumătate din importurile Islandei. Aproximativ o zecime din importuri provin din Statele Unite. Aproximativ două cincimi din exporturile Islandei sunt reprezentate de pește sau produse din pește. Aluminiul reprezintă aproximativ alte două cincimi din exporturi. Islanda este membră a Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) din 1970. În 1973 a încheiat un acord de reducere a tarifelor cu Comunitatea Economică Europeană (în prezent UE), la fel ca și alte țări AELS. În 1993, Islanda a aderat la crearea Spațiului Economic European.

Mai multe bancnote de 1000 de coroane islandeze pe o masă de lemn. Coroana islandeză este moneda națională a Islandei

Mai multe bancnote de 1000 de coroane islandeze pe o masă de lemn. Coroana islandeză este moneda națională a Islandei, Sursa foto: dreamstime.com

Împreună cu Norvegia și Liechtenstein, a încheiat un acord cu UE pentru a adopta majoritatea reglementărilor comerciale ale acestei organizații și pentru a elimina multe dintre barierele comerciale și administrative rămase între țări.

Cu toate acestea, Islanda nu a depus cerere de aderare la UE din cauza îngrijorării că blocul comunitar european ar putea controla resursele sale de pescuit. Cu toate acestea, în 2009, în ciuda dorinței țării de a-și păstra suveranitatea asupra pescuitului, Islanda a depus o cerere de aderare la UE.

Serviciile și forța de muncă din Islanda

Dispunând de un peisaj natural uluitor, în special izvoare termale, gheizere și vulcani, țara a devenit o destinație turistică importantă. Icelandair (Flugleidir), un important transportator aerian internațional, a contribuit la creșterea importanței turismului pentru economia națională. Turiștii străini sunt peste 300.000 pe an, iar industria turistică este o sursă importantă de câștiguri în valută.

Platou de mâncare islandeză cu rechin fermentat

Platou de mâncare islandeză cu rechin fermentat, Sursa foto: dreamstime.com

Guvernul central primește o mare parte din veniturile sale din taxa pe valoarea adăugată și dintr-un impozit progresiv pe venit, în timp ce guvernele locale își obțin majoritatea veniturilor dintr-un impozit forfetar pe venit și din taxe pe proprietate. Având în vedere angajamentul guvernului de a asigura ocuparea integrală a forței de muncă, șomajul a rămas în general scăzut.

Pescuitul contribuie în mare măsură la economia Islandei. Aproximativ 5 % din populație este angajată direct în domeniul pescuitului, iar peste 5 % este angajată în prelucrarea peștelui.

La fel ca în majoritatea țărilor scandinave, gradul de sindicalizare este foarte ridicat. Aproape șapte optimi dintre angajați fac parte dintr-un sindicat. Cel mai mare sindicat din Islanda, Federația Islandeză a Muncii, a fost înființat în 1916. Sindicatul este format din peste 60.000 de membri, adică aproximativ unul din trei lucrători. Deși grevele au fost frecvente în anii 1970, la începutul secolului XXI, tulburările sindicale au devenit neglijabile.

Reykjavik, Islanda

Reykjavik, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Cum este infrastructura pe insulă?

Izolarea istorică a Islandei, cauzată de mările agitate ale Atlanticului de Nord și de piața și industria mici ale țării, a fost întreruptă atunci când navele cu aburi au început să viziteze țărmurile islandeze la sfârșitul secolului al XIX-lea. Primul cablu telegrafic către Islanda a fost întins în 1906, iar în 1914 a fost înființată Compania de Nave cu Vapoare din Islanda (Eimskip). Înainte de secolul al XX-lea, drumurile erau practic necunoscute, calul fiind mijlocul de transport pe întreaga insulă. Islanda nu are căi ferate.

Majoritatea drumurilor rurale principale ale Islandei sunt asfaltate, la fel ca și majoritatea străzilor din orașe și sate. Cu toate acestea, majoritatea drumurilor rurale minore sunt încă pietruite. În timpul verii se poate circula cu mașina pe câmpiile întinse de nisip din interiorul nelocuit, permițând expediții între ghețari. Hringvegur sau „Drumul de centură” se întinde pe o distanță de aproximativ 1.400 km, formând un cerc în jurul insulei.

Debarcări de cod în Islanda

Debarcări de cod în Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Flota maritimă comercială transportă majoritatea importurilor și exporturilor Islandei. Icelandair, precum și transportatorii locali de servicii aeriene sunt importanți pe plan intern pentru a compensa sistemul rutier limitat. Aeroportul internațional Keflavík, principala poartă de intrare în țară, este situat la aproximativ 48 km la vest de Reykjavík. Air Atlanta Icelandic, o mare companie aeriană charter, este activă la nivel mondial în operațiuni charter, în special în ceea ce privește zborurile pelerinilor musulmani către Mecca din diverse comunități din Africa și Orientul Mijlociu.

Industria telecomunicațiilor a fost dezvoltată pentru a reduce dependența țării de industria pescuitului. Cheltuielile guvernamentale semnificative au făcut ca infrastructura de telecomunicații a Islandei să rivalizeze cu cea a marilor țări industrializate. Deși piața telecomunicațiilor a fost liberalizată în anii 1990, Iceland Telecom a dominat sectorul. Reflectând infrastructura extinsă de telecomunicații a țării, mai mult de jumătate din populație folosea în mod regulat internetul până la sfârșitul anilor 1990.

Guvernul și societatea din Islanda

Constituția Islandei, adoptată în 1944, a stabilit o democrație parlamentară cu un președinte ales direct ca șef de stat. Atribuțiile președintelui sunt similare cu cele ale altor șefi de stat din democrațiile vest-europene. Puterea reală aparține parlamentului format din 63 de membri, Althingi. Una dintre cele mai vechi adunări legislative din lume, este un legislativ unicameral în care membrii au mandate de patru ani, cu excepția cazului în care parlamentul este dizolvat și se convoacă noi alegeri.

Ramura executivă este condusă de un cabinet care trebuie să mențină sprijinul majoritar în parlament sau cel puțin să evite cenzura în caz contrar trebuie să demisioneze. Cetățenilor le sunt garantate drepturile civile obișnuite în democrațiile occidentale.

Statuia lui Leif Erikson din Reykjavik, Islanda. Ericsson a fost un explorator scandinav din Islanda și primul european cunoscut care a descoperit America de Nord continentală

Statuia lui Leif Erikson din Reykjavik, Islanda. Ericsson a fost un explorator scandinav din Islanda și primul european cunoscut care a descoperit America de Nord continentală, Sursa foto: dreamstime.com

În Islanda, administrația locală este responsabilă în principal de învățământul primar, de serviciile municipale și de administrarea programelor sociale. Țara este împărțită în 17 provincii, care sunt la rândul lor subdivizate în mai puțin de 100 de municipalități. Începând cu anii 1970, numărul acestora a scăzut cu aproape jumătate ca urmare a consolidării. Fiecare municipalitate administrează problemele locale prin intermediul unui consiliu ales.

Sistemul judiciar este alcătuit dintr-o instanță supremă și un sistem de instanțe inferioare, dintre care majoritatea audiază atât cauze civile, cât și penale. Cauzele sunt audiate și soluționate de judecători numiți; nu există un sistem de juriu.

Președintele, Althing și consiliile locale sunt aleși o dată la patru ani, dar nu neapărat toți deodată. Pot vota toți cetățenii cu vârsta de 18 ani și peste. Membrii Althing sunt selectați prin reprezentare proporțională în circumscripții plurinominale. De la sfârșitul anilor 1970, Partidul Independenței (1929), cu o viziune politică de centru spre conservatoare, a obținut aproximativ o treime până la două cincimi din voturile populare și a format frecvent guverne de coaliție.

Erupția vulcanică Fagradalsfjall pe timp de noapte în peninsula Reykjanes, la aproximativ 40 de kilometri de Reykjavik, Islanda

Erupția vulcanică Fagradalsfjall pe timp de noapte în peninsula Reykjanes, la aproximativ 40 de kilometri de Reykjavik, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Partidul Progresist (1916), care, în general, a fost al doilea partid de frunte în această perioadă, își trage forța din zonele rurale. În anul 2000, trei partide de centru-stânga, Partidul Social Democrat (1916), Alianța Populară (1956) și Alianța Femeilor (1983), s-au reunit pentru a deveni un alt actor important, Alianța Social Democrată. Partidul Stânga-Verde (1998) a crescut, de asemenea, în importanță. În 1980, Vigdís Finnbogadóttir a devenit prima femeie președinte, funcție pe care a deținut-o timp de patru mandate consecutive până la retragerea sa în 1996. În 2009, Jóhanna Sigurðardóttir a devenit prima femeie prim-ministru al Islandei și primul șef de guvern homosexual deschis din lume.

Un stat fără forțe militare și cu asigurare de sănătate obligatorie

Cu excepția unei mici gărzi de coastă, Islanda nu are forțe militare. Cu toate acestea, în 1949 a devenit membru fondator al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Islanda a aderat la Organizația Națiunilor Unite în 1946, la un an după înființarea acesteia. În perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, și-a bazat politica externă pe cooperarea internațională pașnică și a participat la eforturile comune de apărare occidentale. Statele Unite, care și-au asumat responsabilitatea pentru apărarea Islandei, mențin o stație aeriană navală la Aeroportul Internațional Keflavík sub auspiciile NATO.

Cai în Islanda

Cai în Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Islanda, cu o asigurare de sănătate obligatorie care finanțează majoritatea serviciilor medicale, are un standard ridicat de sănătate publică și una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume. Serviciile de internare în spitale sunt furnizate în întregime gratuit, iar alte servicii medicale la costuri reduse. Îngrijirea dentară este parțial subvenționată pentru copiii până la vârsta de 16 ani și pentru pensionarii cu venituri mici.

Bolile de inimă și cancerul reprezintă împreună aproximativ jumătate din totalul deceselor. Serviciile de asistență socială includ asigurarea de șomaj, pensiile de bătrânețe și de invaliditate, alocațiile familiale și pentru creșterea copilului și indemnizațiile de boală. Sistemele medicale și de asistență socială sunt finanțate prin impozitarea de către guvernul central și local.

Locuințe și educație pe insulă

Mai mult de patru cincimi din locuințe au fost construite de la independența țării, în 1944. Casele sunt relativ mari în comparație cu cele din alte țări, în special pentru că inflația ridicată din punct de vedere istoric a țării încurajează oamenii să investească în locuințe. Penuria de locuințe a fost acută în anii 1960. Cu toate acestea, din cauza unui boom imobiliar care a început în 1970, lipsa locuințelor a fost atenuată în mare parte.

Aproape toate școlile, de la nivelul primar până la cel universitar, sunt gratuite. Educația este obligatorie până la vârsta de 16 ani, iar învățământul secundar și superior este disponibil pe scară largă. Elevii se pot înscrie în colegii academice de patru ani la vârsta de 15 sau 16 ani. Absolvirea unuia dintre aceste colegii îi dă dreptul studentului să fie admis la Universitatea din Islanda, fondată în 1911, la Reykjavík.

Clădirea principală a Universității din Islanda este clădirea centrală a campusului Universității din Islanda din Reykjavik, Islanda. construcția a fost finalizată în 1940. Astăzi, clădirea este unul dintre cele mai vizibile repere din Reykjavik

Clădirea principală a Universității din Islanda este clădirea centrală a campusului Universității din Islanda din Reykjavik, Islanda. construcția a fost finalizată în 1940. Astăzi, clădirea este unul dintre cele mai vizibile repere din Reykjavik, Sursa foto: dreamstime.com

O a doua universitate a fost înființată la Akureyri în 1987. De atunci, mai multe alte școli și-au ridicat programul de studii la nivel universitar și oferă diplome de nivel universitar. Există, de asemenea, o serie de școli tehnice, profesionale și specializate.

Viața pe insulă

Islandezii sunt dovada că o populație mică și omogenă poate dezvolta o viață culturală bogată și variată. Moștenirea literară a țării provine de la scriitorii din secolele XII-XIV, care au consemnat în mod viu sagas din primii 250 de ani ai Islandei. Alte arte tradiționale includ țesutul, prelucrarea argintăriei și sculptura în lemn.

Zona Reykjavík, care găzduiește mai multe teatre profesioniste, o orchestră simfonică, o operă și o serie de galerii de artă, librării, cinematografe și muzee, are un mediu cultural care se compară favorabil cu cel al unor orașe de câteva ori mai mari. De asemenea, organizează un festival internațional de artă bienal.

Reykjavik, Islanda

Reykjavik, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Caracterul Islandei reflectă atât omogenitatea, cât și izolarea sa, iar locuitorii săi au grijă să își păstreze tradițiile și limba, printre altele, folosind termeni nativi pentru obiectele introduse.

Islandezii sunt, în general, rezervați și încrezători și, deși uneori se feresc de străini, sunt gazde prietenoase. Timp de secole, Islanda a fost cunoscută pentru industriile sale tradiționale, care produc tricotaje și alte meșteșuguri ancestrale. La fel ca în majoritatea țărilor scandinave, femeile au ocupat mult timp un loc important în societate, în special în guvern.

Există numeroase festivaluri naționale și locale. Cel mai mare este celebrarea anuală a Zilei Independenței, care marchează independența țării în 1944. Festivalul Sumardargurinn Fyrsti sărbătorește prima zi de vară, iar în fiecare iunie, Sjómannadagurinn aduce un omagiu trecutului maritim al Islandei. Festivalul de artă din Reykjavík atrage multe persoane în oraș.

Bucătăria islandeză se bazează pe industria pescuitului din această țară. Hákarl, rechin putrezit cu grijă, este o mâncare tradițională înțepătoare. Sunt disponibile cod, eglefin, untură de balenă și carne de focă.

Alte mâncăruri tradiționale includ gravlax, somon marinat în sare și mărar, hangikjöt, miel afumat, hrútspungar, testicule de berbec și slátur, un fel de mâncare asemănător cu haggis, preparat din măruntaie de oaie. Skyr-ul, care este preparat din lapte degresat cultivat, este un desert islandez distinctiv, servit vara cu afine proaspete. Cafeaua pare omniprezentă, iar un lichior islandez unic este brennivín, care se prepară din cartofi și chimen.

Bucătărie islandeză de epocă în muzeul Skogar, Islanda

Bucătărie islandeză de epocă în muzeul Skogar, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Artele din Islanda

Arta în Islanda a fost mult timp legată de religie, mai întâi de biserica romano-catolică și mai târziu de biserica luterană. Primii pictori laici profesioniști au apărut în Islanda în secolul al XIX-lea. Înmulțindu-se treptat, acești pictori, cum ar fi Jóhannes Sveinsson Kjarval, renumit pentru portretele sale despre viața satului islandez, au pus în evidență caracterul și frumusețea țării lor. Pictura continuă să prospere în Islanda, unde artiștii au îmbinat influențele străine cu moștenirea locală. Munca sculptorului Ásmundur Sveinsson din secolul al XX-lea este, de asemenea, o sursă de mândrie pentru islandezi. S-au păstrat vechile tradiții de prelucrare a argintului, cea mai caracteristică fiind utilizarea firului de argint pentru ornamentare.

Islandezii sunt un popor foarte alfabetizat care apreciază tradiția remarcabilă a țării lor în materie de proză și poezie. Oameni de toate vârstele studiază vechile sagas islandeze și, în special în zonele rurale ale țării, se bucură de compunerea și interpretarea de rímur, sau sagas versificate. O contribuție unică la literatura occidentală, textul islandez de la sfârșitul secolului al XII-lea până în secolul al XIII-lea include textul Njáls, o relatare în proză a unei răzbunări care a măturat insula cu trei secole mai devreme și care a costat zeci de vieți; este una dintre cele mai lungi și, fără îndoială, cea mai bună saga a insulei. În testul Laxdæla, un triunghi amoros se desfășoară în mod dezastruos, iar povestirile medievale din Edda relatează faptele zeilor și zeițelor din panteonul scandinav antic.

Imagine de la Sun Voyager din Reykjavik, Islanda.

Imagine de la Sun Voyager din Reykjavik, Islanda, Sursa foto: dreamstime.com

Cuprinzând două volume, Edda prozaică și Edda poetică, este cea mai completă și mai detaliată sursă pentru cunoașterea modernă a mitologiei germanice. Islanda a fost adesea scena literaturii europene din secolele XIX și XX.

Vulcanul Snæfellsjökull, de exemplu, apare în popularul roman al lui Jules Verne, Călătorie spre centrul Pământului (1864), iar poeții englezi W.H. Auden și Louis MacNeice s-au inspirat din călătoriile lor în această țară pentru cartea lor Scrisori din Islanda (1937). Mai mulți scriitori islandezi au primit aprecieri internaționale, cum ar fi Halldór Laxness, care a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1955 și al cărui roman Sjálfstætt fólk (1934-35; Oameni independenți) este o piatră de hotar a literaturii islandeze moderne.

Alți scriitori autohtoni, precum Thor Vilhjálmsson, Einar Kárason și Einar Már Gudmundsson, au scris pentru teatru și film, iar operele lor au devenit mai internaționale din punct de vedere al temei și al cadrului.

Muzica s-a bucurat de un avânt extraordinar după cel de-al Doilea Război Mondial. Programele Orchestrei Simfonice a Islandei se bazează pe un repertoriu clasic și pe lucrări ale compozitorilor islandezi moderni, iar în fiecare an sunt prezentate una sau mai multe opere sau musicaluri la Teatrul Național și la Opera Islandeză.

Sala de muzică și centrul de conferințe Harpa este sediul Orchestrei Simfonice din Islanda și al Operei Islandeze. Este o clădire modernă din cadre de oțel și panouri de sticlă cu forme geometrice de diferite culori, situată pe Austurbakki 2, pe malul mării din Reykjavik, în vestul Islandei.

Sala de muzică și centrul de conferințe Harpa este sediul Orchestrei Simfonice din Islanda și al Operei Islandeze. Este o clădire modernă din cadre de oțel și panouri de sticlă cu forme geometrice de diferite culori, situată pe Austurbakki 2, pe malul mării din Reykjavik, în vestul Islandei, Sursa foto: dreamstime.com

Muzica populară a interpreților islandezi, cum ar fi Björk și Sigur Rós, a câștigat succes comercial internațional și a fost apreciată de critici, iar la sfârșitul anilor 1990 Reykjavík devenea un important centru de înregistrare și de interpretare pentru muzicieni populari din întreaga Europă. Finanțată prin subvenții de la guvernul islandez, în anii 1990 a apărut, de asemenea, o industrie cinematografică mică, dar influentă.

Tradițiile populare naționale în arta aplicată au dobândit o nouă popularitate. Modele și forme vechi au fost reînviate, unele modificate pentru a satisface gusturile moderne. Lâna islandeză, tricotată sau țesută, este materialul cel mai des folosit. Este mai săracă în lanolină și constă din două tipuri de fibre – una fină, moale și izolatoare și cealaltă lungă și hidrofugă. Mulți oameni din țară participă la această industrie, creând bunuri de înaltă calitate.

Biblioteca Națională a Islandei (fondată în 1818) și Biblioteca Universității (1940) au fuzionat în 1994. Arhivele Naționale au fost fondate în 1882. Muzeul Național al Islandei, care datează din 1863, are colecții reprezentând cultura islandeză nativă începând cu epoca vikingă. Multe case vechi și ruine din întreaga țară sunt conservate sub auspiciile sale. Institutul Árni Magnússon adăpostește o colecție mare de sagas islandeze. Galeria Națională a Islandei a fost înființată în 1884, iar marea majoritate a lucrărilor sale sunt realizate de artiști islandezi moderni. Muzeul de Istorie Naturală a fost înființat în 1889.

Teatrul Național a început să funcționeze în 1950. Acesta prezintă piese de teatru islandeze, precum și piese clasice și moderne străine, opere, balet și musicaluri. Teatrul Reykjavík este celălalt teatru de repertoriu profesionist cu normă întreagă. Mai multe trupe de teatru prezintă numeroase piese și musicaluri, atât în Reykjavík, cât și în mediul rural.

Sport și recreere, mass-media și publicații

Islandezii sunt pasionați de șah, jocul antic îndrăgit de strămoșii lor vikingi. Țara abundă în cluburi de șah care, de-a lungul anilor, au produs o serie de mari maeștri de talie mondială, printre care Fridrik Ólafsson, Jóhann Hjartarson, Margeir Pétursson și Jón Árnason. Glíma, o formă de lupte care își are originea la vikingi, este încă practicată în Islanda.

Înotul în piscine încălzite în mod natural, călăria și diverse jocuri cu mingea sunt, de asemenea, populare, iar mulți islandezi fac alpinism pe gheață și pe stâncă, una dintre provocările preferate fiind escaladarea cascadelor înghețate și a crevaselor glaciare, precum și urcarea pe Thumall (Degetul Mare), un vârf de 1.270 de metri din Parcul Național Skaftafell. Marile râuri islandeze, cum ar fi Thjórs, atrag pescari și caiaciști din întreaga lume. Handbalul în echipă a devenit sport național în anii 1980, echipa națională a Islandei fiind clasată printre cele mai bune echipe din lume.

Pescuit pe un râu de munte

Pescuit pe un râu de munte, Sursa foto: dreamstime.com

Islanda a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice în 1908, la Londra, unde a fost reprezentată de un singur atlet. A apărut apoi la Jocurile Olimpice din 1912 de la Stockholm, Suedia, dar nu a revenit în arena olimpică până la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin, Germania. Comitetul său olimpic național, organizat în 1921, fusese recunoscut de Comitetul Olimpic Internațional cu un an mai devreme. Deși țara nu a câștigat niciodată o medalie de aur, la Jocurile Olimpice din 1920 de la Antwerp, Belgia, aproape toți jucătorii din echipa canadiană de hochei pe gheață care a câștigat aurul erau de origine islandeză.

Islanda are mai multe cotidiene independente, cele publicate în Reykjavík având cel mai mare tiraj. În plus, sunt publicate și ziare asociate cu principalele partide politice. Serviciul Național de Radiodifuziune Islandez (Ríkisútvarpid), înființat în 1930, este principala instituție de radiodifuziune a țării, oferind programe de radio și televiziune. Mai multe posturi de radio și de televiziune private au fost înființate mai recent, în urma desființării monopolului de stat asupra radioului și televiziunii la mijlocul anilor 1980.

Editarea de cărți este, de asemenea, o tradiție islandeză activă. Peste 1.000 de titluri de cărți sunt publicate în fiecare an. Ziarele zilnice independente includ Morgunbladid „Morning News” și DV, iar țara are numeroase reviste și jurnale. Societatea literară islandeză, fondată în 1816, este specializată în publicarea de lucrări istorice și clasice.