Infofinanciar > Info > Ora de vară 2023. În ce zi din martie trece România la ora de vară. Dormim mai puțin, dar ne bucurăm de lumină mai multă
Info

Ora de vară 2023. În ce zi din martie trece România la ora de vară. Dormim mai puțin, dar ne bucurăm de lumină mai multă

România trece la ora de vară în luna martie
sursa foto: dreamstime.com

Ora de vară din 2023 bate la ușă, după ce s-a aflat în ce zi din luna martie trece România la ora de vară. Acest lucru înseamnă că vom dormi mai puțin, dar ne vom bucura de lumină naturală mai multă și în mod direct de un consum mai redus de energie electrică.

În noaptea de 25 spre 26 martie, România va trece la ora de vară, lucru care înseamnă că vom da ceasurile înainte cu o oră. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de 26 martie va avea cu o oră mai puțin, fiind practic cea mai scurtă din tot anul. Scopul schimbării orei de două ori pe an este acela de a folosi cât mai mult lumina solară, dar experții susțin că această practică poate avea efecte negative asupra stării de sănătate.

Ora de vară respectă un program prestabilit la nivel european

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultima duminică a lunii martie și reprezintă o măsură adoptată la nivel european pentru a economisi energie. Ideea din spatele acestei măsuri este că oamenii vor avea o oră în plus de lumină naturală seara și astfel vor folosi mai puțină energie electrică pentru iluminat. Chiar dacă au existat discuții că această modificare anuală va fi anulată, până acum, nu a fost stabilită vreo măsură concretă în acest sens.

Cu toate acestea, trecerea la ora de vară poate avea un impact negativ asupra organismului uman. Schimbarea bruscă a orei poate perturba ritmul circadian al organismului, ceea ce poate duce la insomnie, oboseală și iritabilitate. De asemenea, schimbarea orei poate avea un impact negativ asupra productivității și siguranței în trafic, mai ales în primele zile după trecerea la ora de vară.

Pe de altă parte, există și argumente care susțin trecerea la ora de vară. De exemplu, mai multă lumină naturală seara poate fi benefică pentru activitățile de recreere și sportive, iar economisirea de energie electrică poate fi un avantaj pentru mediul înconjurător.

Ce s-a întâmplat cu ora de vară din România

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice, dar a fost abolită din nou în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și reintrodusă abia în anul 1979, în perioada comunistă. Din acel moment și până în prezent, România a respectat trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, conform directivei europene aflate în vigoare.

Trecerea la ora de vară nu afectează doar România, ci și alte țări din Europa și din întreaga lume. În fiecare an, această măsură este controversată, cu argumente pro și contra, iar unele țări au ales să renunțe la trecerea la ora de vară, cum ar fi Belarus, Islanda și Rusia, scrie euronews.ro. Această schimbare poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Schimbările prin care trece organismul la modificarea orei

De asemenea trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului.

În concluzie, trecerea la ora de vară este o măsură care are avantaje și dezavantaje, iar impactul acesteia poate varia de la persoană la persoană. Este important să fim conștienți de această schimbare și să ne adaptăm la noul program, pentru a evita eventualele probleme de sănătate sau de siguranță. Pe lângă toate acestea, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, propunere susţinută în primul rând de Germania. Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne- ora standard sau ora de vară.

România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit, izbucnirea pandemiei și a războiului din Ucraina a oprit însă complet acest proces.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.