Infofinanciar > Esential > Totul despre economia Irlandei. Cum se menține statul pe primele locuri în lume în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor
Esential

Totul despre economia Irlandei. Cum se menține statul pe primele locuri în lume în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor

Panorama aeriană a stâncilor pitorești Cliffs of Moher din Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Irlandei este axată pe servicii din domeniul IT, științe umane, servicii financiare și agroindustriale, inclusiv agroalimentare. Aceasta este una dintre țările Europe care nu se bucur de resurse nenumărate, dar care încearcă să se mențină cât mai sus în clasamentul economiilor mondiale.

Economia Irlandei este una deschisă, mai Ales că se află pe locul 3 în Indexul of Economic Freedom și ocupă primul loc în ceea ce privește fluxurile de investiții străine directe (ISD) de mare valoare. În clasamentul global al PIB-ului pe cap de locuitor, Irlanda ocupă locul 3 din 192 în clasamentul FMI și locul 4 din 187 în clasamentul Băncii Mondiale.

Creștere pentru aproape 20 de ani

După o perioadă de creștere continuă la nivel anual din 1984 până în 2007,criza financiară de după 2008 a afectat grav economia Irlandei, agravând și mai mult problemele economice interne legate de prăbușirea bulei imobiliare irlandeze. Irlanda s-a confruntat mai întâi cu o scurtă recesiune tehnică în perioada trimestrului doi și trei din 2007, urmată de o recesiune în perioada 2008 –  2009.

PIB-ul real al Irlandei a crescut cu 2,3% în trimestrul al treilea din 2022, mult mai puternic decât se anticipa. Investițiile au crescut cu 92% de la un trimestru la altul, impulsionate de investițiile corporațiilor multinaționale în proprietate intelectuală, însoțite de un impact negativ corespunzător al importurilor asupra PIB-ului. Exporturile atât de bunuri, cât și de servicii au continuat să se extindă solid, iar consumul privat a crescut, în pofida unui sentiment negativ al consumatorilor. Estimarea rapidă indică faptul că PIB-ul real a înregistrat o expansiune rapidă în trimestrul al patrulea din 2022, cu 3,5% de la un trimestru la altul, ceea ce duce la o creștere anuală estimată de 12,2% în 2022.

Monedă cu harpă irlandeză, Sursa foto dreamstime.com

Monedă cu harpă irlandeză, Sursa foto dreamstime.com

În continuare, indicatorii de sentiment indică o îmbunătățire a perspectivelor, parțial determinată de scăderea inflației spre sfârșitul anului. Piața irlandeză a muncii continuă să funcționeze foarte bine, rata șomajului fiind de 4,3% în decembrie. În ciuda veștilor privind unele companii „mari din domeniul tehnologiei” care și-au redus personalul la nivel mondial în toamnă, fără a exista încă un impact negativ vizibil în Irlanda, unde sectorul multinațional a crescut cu 9% numărul de angajați în 2022. Așteptările privind ocuparea forței de muncă s-au îmbunătățit și în decembrie.

Forța de muncă, punct important în economia Irlandei

O piață a forței de muncă puternică, împreună cu economiile foarte ridicate ale gospodăriilor, susțin continuarea creșterii consumului privat. Investițiile străine în prima jumătate a anului 2023 vor fi puternice, după cum a semnalat Autoritatea pentru dezvoltare industrială a Irlandei, în timp ce perspectivele globale ușor mai bune vor sprijini exporturile. Creșterea reală a PIB-ului pentru 2023 este revizuită în creștere la 4,9% față de toamnă, iar ulterior se preconizează o expansiune de 4,1% în 2024.

Oi la apus, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Oi la apus, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Inflația IAPC a atins un nivel maxim în octombrie 2022 și de atunci a scăzut. Energia rămâne principalul motor al inflației, deși aceasta a început să se tempereze. În schimb, creșterea prețurilor la alimente a atins valori de două cifre în ultimul trimestru din 2022. Presiunile inflaționiste în cazul bunurilor și serviciilor industriale non-energetice, deși ridicate în comparație cu anii precedenți, s-au temperat în ultimele luni. Inflația a ajuns la 8,1% în 2022 în ansamblu. Se preconizează că aceasta va rămâne ridicată la începutul acestui an și că se va diminua treptat după aceea, până la 4,4% în 2023 pe ansamblu și la 2,1% în 2024.

Cum a rezistat economia Irlandei în perioada pandemică și de război

Economia Irlandei a rezistat pandemiei COVID-19 și face față cu bine repercusiunilor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În timp ce poziția fiscală este în prezent solidă, o serie de presiuni care decurg din îmbătrânirea populației, locuințe, sănătate și schimbări climatice creează riscuri fiscale pe termen lung.

Investițiile în curs și planificate pentru a stimula oferta de locuințe și accesibilitatea acestora și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să fie însoțite de reforme pentru a reduce obstacolele de reglementare și juridice, incertitudinea și costurile ridicate ale tranzacțiilor. Guvernul a lansat o reformă majoră a sectorului sănătății, Sláintecare.

O priveliște a Casei Bantry și a golfului Bantry din spatele ei în County Cork, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

O priveliște a Casei Bantry și a golfului Bantry din spatele ei în County Cork, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Sporirea eficienței cheltuielilor, reducerea timpilor de așteptare și simplificarea interacțiunii dintre diferitele părți ale sistemului sunt esențiale pentru îmbunătățirea performanțelor și a sustenabilității sectorului sănătății. Trecerea la un sistem mai integrat de îngrijire primară, comunitară și spitalicească ar trebui să fie prioritară pentru a crește eficiența cheltuielilor și capacitatea de a face față provocărilor viitoare. Îmbunătățirea disponibilității datelor și a guvernanței, precum și a raportării și a gestionării financiare pot contribui la urmărirea cheltuielilor și la punerea în aplicare a reformei.

Perspectivele economice ale Irlandei sunt în continuare supuse incertitudinii din cauza evoluțiilor comerciale legate de punerea în aplicare a Protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord. În plus, performanțele companiilor multinaționale ar putea balansa creșterea în ambele direcții.

Economia Irlandei a depășit economia Marii Britanii

PIB-ul pe cap de locuitor al Irlandei și cel al Regatului Unit s-au urmărit îndeaproape până în jurul anului 2001, cu un avans constant al Regatului Unit și mult mai pronunțat între 1980 și 2000.

Irlanda a preluat conducerea, însă, începând din 2001, dar diferența a rămas relativ constantă până în 2015. PIB-ul pe cap de locuitor al ambelor țări a fost afectat de criza financiară până în jurul anului 2015.

Semnul de intrare și ușa de la Bank of Ireland din Dublin, Sursa foto: dreamstime.com

Semnul de intrare și ușa de la Bank of Ireland din Dublin, Sursa foto: dreamstime.com

Din acel moment dar PIB-ul pe cap de locuitor al Regatului Unit a stagnat, în cel mai bun caz, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor al Irlandei a crescut de mai mult de două ori.

În general, produsul intern brut al Irlandei în 2020 a crescut de la 399,32 miliarde de dolari la 425,85 miliarde de dolari. Cu siguranță, au existat schimbări în numeroase sectoare ale economiei Irlandei, dar o creștere de 6,6% a fost destul de neobișnuită în nul respectiv.

În timp ce majoritatea țărilor au suferit pierderi semnificative, Irlanda a rezistat cu siguranță. Numai sectorul turismului s-a prăbușit cu aproximativ 72%. Rata șomajului a crescut de la 4,9 la 5,6%. Datoria brută a țării a crescut cu 9,0%. Rata inflației a scăzut de la 0,9 % anterior la -0,3% până la sfârșitul anului 2020.

Pe ce se construiește economia Irlandei

Principala resursă economică a Irlandei este reprezentată de marile sale pășuni fertile, în special în regiunile din centru și din sud. În 2004, Irlanda a exportat produse agroalimentare și băuturi în valoare de aproximativ 7,15 miliarde de euro, în principal sub formă de bovine, carne de vită și produse lactate, în special în Regatul Unit. Pe măsură ce politica agricolă comună a Uniunii Europene intră în vigoare, se preconizează că industria agricolă irlandeză va scădea în importanță.

În 2005, după ani de programe naționale de împădurire, aproximativ 9% din Irlanda a devenit împădurită. Aceasta este una dintre țările Europei cu cele mai reduse procente de împădurire din Uniunea Europeană și se bazează în mare măsură pe lemnul importat. Litoralul său, cândva abundent în pește, în special în cod, a suferit de pescuit excesiv.

Din 1995, industria pescuitului s-a concentrat mai mult pe acvacultură. Stocurile de somon și păstrăv de apă dulce din cursurile de apă ale Irlandei au fost, de asemenea, epuizate, dar sunt, în momentul actual, gestionate mai bine.

Portul Kinsale din Cork, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Portul Kinsale din Cork, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

În 2017, s-a estimat că agricultura a contribuit cu aproximativ 1% din PIB. În cursul anului 2019, Irlanda a produs (pe lângă producții mai mici de alte produse agricole), 1,4 milioane de tone de orz, 595 de mii de tone de grâu, 382 de mii de tone de cartofi și 193 de mii de tone de ovăz.

În același an, Irlanda a produs 8,2 miliarde de litri de lapte de vacă, ceea ce o face să fie al 20-lea cel mai mare producător din lume, 304 mii de tone de carne de porc, 141 de mii de tone de carne de pui și 66 de mii de tone de carne de miel.

Irlanda, un punct important pentru economia mondială

Irlanda este un exportator important de zinc către UE, iar industria minieră produce, de asemenea, cantități semnificative de plumb și alumină. În afară de acestea, țara are depozite semnificative de gips, calcar și cantități mai mici de cupru, argint, aur, barit și dolomită. Extracția de turbă a fost importantă din punct de vedere istoric, în special din mlaștinile din Midland, însă utilizarea unor combustibili mai eficienți și protecția mediului a redus importanța turbei în economie. Extracția de gaze naturale are loc în câmpul de gaze Kinsale și în câmpul de gaze Corrib din comitatele sudice și vestice, unde există 19,82 miliarde de metri cubi de rezerve dovedite.

Sectorul terțiar este, de departe, cel mai important motor al creșterii economice irlandeze moderne. Acesta este alcătuit din mai multe industrii, cum ar fi contabilitatea, serviciile juridice, centrele de apeluri și operațiunile de servicii pentru clienți, finanțele și brokerajul, cateringul și turismul.

Clădiri colorate și bărci vechi cu catedrala în fundal în portul din Cobh, Cork, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Clădiri colorate și bărci vechi cu catedrala în fundal în portul din Cobh, Cork, Irlanda, Sursa foto: dreamstime.com

Multe firme americane, cum ar fi IBM și Apple Computer, și-au localizat operațiunile europene de servicii pentru clienți în Irlanda, datorită disponibilității unei forțe de muncă tinere, cu un nivel de educație ridicat și vorbitoare de limba engleză. Industria turismului irlandez atrage anual peste cinci milioane de vizitatori și are peste 100.000 de angajați. Irlanda este un punct important în cadrul economiilor mondiale.

IFSC din Dublin a creat aproximativ 14.000 de locuri de muncă în anii 1990, toate în sectoarele financiare și juridice de mare valoare. Sectoarele ospitalității și comerțului cu amănuntul sunt destul de mari – în Irlanda există sute de firme de comerț cu amănuntul naționale și străine, cum ar fi Next și Argos, iar majoritatea firmelor de cafenele și restaurante operează în Irlanda, cum ar fi McDonalds, Starbucks, Burger King și Subway.