Infofinanciar > Esential > Totul despre economia Germaniei. Statul din Europa dominat de servicii a ajuns unul dintre cele mai puternice la nivel mondial  
Esential

Totul despre economia Germaniei. Statul din Europa dominat de servicii a ajuns unul dintre cele mai puternice la nivel mondial  

Munich, Germania Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Germaniei este cea mai mare din Europa. De asemenea, aceasta se clasează pe cea de-a patra poziție în rândul economiilor mondiale în ceea ce privește produsul intern brut. În ceea ce privește produsul intern brut pe cap de locuitor, Germania s-a clasat pe locul 13 în Europa și pe locul 15 în lume în 2021. Conform Indicelui de competitivitate globală al Forumului Economic Mondial, Germania s-a clasat pe locul șapte din 141 de țări în rândul celor mai competitive țări din lume în 2019. În Indicele de libertate economică, Germania s-a clasat pe locul 29 din 180 de țări în 2021.

Economia Germaniei este o economie de servicii, mai ales că acestea reprezint un procent de 69%, cu un sector industrial relativ puternic, 24%, în comparație cu alte economii mondiale de top. 

Cum s-a clasat Germania în topul economiilor mondiale?

Industria auto, a vehiculelor comerciale, electrotehnică, mecanică și chimică sunt considerate cele mai competitive sectoare industriale la nivel mondial. În sectorul serviciilor, 55 % din exporturile din 2016 au fost reprezentate de industria calculatoarelor, a IT și a comunicațiilor. 

Frankfurt, Germania Sursa foto: dreamstime.com

Frankfurt, Germania Sursa foto: dreamstime.com

Software-ul de afaceri și industria asigurărilor sunt considerate importante la nivel internațional. Extracția de materii prime are o importanță economică redusă. Cea mai mare parte a comerțului exterior al Germaniei se realizează cu alte țări industrializate, generând un excedent considerabil al comerțului exterior. 

Germania este considerată cel mai important loc de desfășurare a târgurilor comerciale din lume. Congresele, expozițiile, muzeele și evenimentele de importanță internațională reprezintă o importantă bază pentru turismul din statul european, acesta având o participație destul de mare la economia Germaniei

Care este situația actuală a economiei Germaniei?

Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% în al patrulea trimestru din 2022, comparativ cu trimestrul anterior. Sentimentul în economia Germaniei s-a înviorat din nou recent, indicând o ușoară încetinire economică în timpul iernii și o îmbunătățire în cursul anului.

Linia orizontului orașului Koblenz din Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Linia orizontului orașului Koblenz din Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Numărul șomerilor din Germania a crescut la 2,62 milioane în luna ianuarie a acestui an. Este vorba de 162.000 de persoane fără un loc de muncă în plus față de decembrie și cu 154.000 mai multe decât în ianuarie 2022. Astfel, rata șomajului a urcat cu 0,3 puncte procentuale față de luna precedentă, ajungând la 5,7%.

Anul 2022 a strâmtorat economia Germaniei?

Economia Germaniei a înregistrat performanțe bune în 2022, în ciuda crizei energetice și a problemelor legate de lanțul de aprovizionare. Produsul intern brut a crescut cu 1,9%, potrivit calculelor inițiale ale Oficiului Federal de Statistică. Cel mai important pilon a fost consumul privat. Măsurile de ajutorare ale guvernului federal au ajutat și ele. Referindu-se la creșterea economică neașteptat de robustă, ministrul federal al economiei, Robert Habeck, a declarat: „Am reușit să gestionăm criza prin măsuri decisive în ultimul an. Am pus la punct pachete legislative într-un timp scurt, am mobilizat sume mari de bani pentru a sprijini economia și am ușurat povara asupra consumatorilor”.

Robert Habeck, ministrul Economiei din Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Robert Habeck, ministrul Economiei din Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Conform acestuia, inflația încă este ridicată, dar în ultima vreme s-a atenuat simțitor. Potrivit celor mai recente date, evoluția economiei Germaniei din semestrul de iarnă pare, de asemenea, mai pozitivă decât se aștepta. 

„Această țară arată ce poate face. Vom continua să mergem mai departe cu această determinare în acest an, astfel încât să rămânem o locație puternică și competitivă”, a declarat Habeck.

Consumul privat susține economia Germaniei 

Consumul privat a crescut puternic, cu o rată de creștere de 4,6%. Consumatorii au cheltuit aproape la fel de mult ca în perioada de dinaintea perioadei pandemice. Oamenii au compensat ceea ce nu a fost posibil în timpul pandemiei: călătoriile, vizitele la restaurante, cultura, sărbătorile și târgurile comerciale. Acest lucru a permis economiei Germaniei să crească în ciuda războiului din Ucraina, a blocajelor din lanțul de aprovizionare și a crizei prețurilor la energie.

Festivalul Oktoberfest, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Festivalul Oktoberfest, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Măsurile de ajutorare ale guvernului federal, care au intrat deja în vigoare anul trecut, și piața robustă a forței de muncă au contribuit la acest lucru. Producția economică în 2022 a fost generată de o medie de 45,6 milioane de persoane angajate cu locul de muncă în Germania.

În decembrie s-a observat o încetinire clară a tendinței de creștere a prețurilor de consum. Rata inflației, adică creșterea prețurilor, a scăzut probabil cu 1,4%, ajungând la 8,6%. Ajutorul de urgență acordat în decembrie de guvernul federal a jucat probabil un rol semnificativ în acest sens. Guvernul federal a preluat în decembrie reducerile lunare pentru gaz și căldură. Ca urmare, prețurile la energie au scăzut puternic față de luna precedentă.

Odată cu intrarea în vigoare în ianuarie a frânelor de preț la gaze și electricitate, maximele de anul trecut, cu rate ale inflației de peste 10%, ar trebui să fie depășite. Totuși, de menționat este faptul că nici celelalte economii mondiale nu au înregistrat scăderi masive în anul în care a izbucnit războiul din Ucraina. 

Nave de marfă pe râul Rin, Germania, Brey și Rhens în fundal, Sursa foto: dreamstime.com

Nave de marfă pe râul Rin, Germania, Brey și Rhens în fundal, Sursa foto: dreamstime.com

Economia Germaniei în perioada pandemică 

Apoi, în 2020, după o perioadă de zece ani de creștere, economia Germaniei a fost lovită din nou de o recesiune severă. Izbucnirea pandemiei de Covid-19 a dus la o scădere de 3,7 % a PIB-ului ajustat la preț. Evoluția economică în 2021 a fost, de asemenea, puternic influențată de pandemie.

Pentru a limita răspândirea virusului Corona în Germania, în martie 2020 au fost impuse restricții de amploare asupra activităților economice. Această închidere a economiei Germaniei ca urmare a crizei Corona a afectat o mare parte a companiilor și a lucrătorilor independenți din statul european. Multe companii, inclusiv o serie de întreprinderi mici și mijlocii, au fost nevoite să își înceteze complet sau parțial activitățile comerciale din cauza virusului. Unii dintre marii producători de automobile au oprit complet producția, ceea ce, bineînțeles, a pus o presiune puternică asupra întregii industrii de furnizori de automobile.

Birouri de check-in goale cu memento-uri de siguranță Corona în terminalul aeroportului Stuttgart, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Birouri de check-in goale cu memento-uri de siguranță Corona în terminalul aeroportului Stuttgart, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Magazinele de vânzare cu amănuntul au rămas închise în multe locuri, cu excepția cazului în care deserveau nevoi de bază. În unele state federale, toate barurile, cluburile și restaurantele au fost, de asemenea, închise prin ordin. Evenimentele de amploare, precum târgurile comerciale sau concertele, au fost, de asemenea, interzise, iar operațiunile ligilor au fost suspendate în toate sporturile. În principiu, companiile au fost încurajate să își trimită angajații să lucreze de acasă, dacă era posibil.

În aprilie 2020, aceste restricții stricte au fost relaxate pentru prima dată , deși au existat în mod cert diferențe în ceea ce privește concepția specifică în fiecare stat federal în parte. Magazinele cu o suprafață de până la 800 de metri pătrați au fost autorizate să se redeschidă, la fel ca și alte magazine, cum ar fi librăriile, dealerii de mașini și biciclete. Cu toate acestea, în magazine se aplicau cerințe stricte de igienă pentru a proteja angajații și clienții. În principiu, companiilor li s-a cerut în continuare să își trimită angajații să lucreze de acasă pe cât posibil. Școlile au fost deschise din nou pentru o parte dintre elevi de la începutul lunii mai, iar centrele de zi au fost redeschise și ele la o dată ulterioară.

Cercuri albe pictate pe o pajiște de pe malul râului Neckar pentru a se asigura că oamenii păstrează distanța în timpul pandemiei, Heidelberg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Cercuri albe pictate pe o pajiște de pe malul râului Neckar pentru a se asigura că oamenii păstrează distanța în timpul pandemiei, Heidelberg, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

În noiembrie, a fost decisă o altă închidere din cauza creșterii puternice a numărului de infecții, care a fost prelungită și chiar înăsprită la începutul anului 2021 .

Oprirea activității a afectat puternic economia statului din Europa. Aceasta a fost afectată de o recesiune severă, comparabilă cu criza economică și financiară din 2008-2009. În al doilea trimestru al anului 2020, produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 10% față de trimestrul precedent. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, aceasta a fost cea mai puternică scădere de când au început calculele trimestriale ale PIB-ului, în 1970. În trimestrul al patrulea din 2020, produsul intern brut a crescut din nou față de trimestrul anterior, la fel ca în trimestrul al treilea.

Producția economică a Germaniei a scăzut pe tot parcursul anului 2020 4,6% față de anul precedent. În anul următor, 2021, efectele de recuperare a decalajelor și un excedent statistic au permis ca PIB-ul să crească din nou cu 2,9 la sută. Într-o prognoză publicată în martie 2022, Institutul ifo se așteaptă, de asemenea, la o nouă creștere pentru anul în curs.

Dusseldorf, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Dusseldorf, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Anul 2020 a înregistrat doar scăderi

Producția în industria prelucrătoare a scăzut cu 18,4% în aprilie 2020 față de luna precedentă, iar în martie producția a scăzut cu 8,7%. Potrivit Biroului Federal de Statistică, aceasta a fost cea mai accentuată scădere de la începutul seriei de timp, în ianuarie 1991. Producția și-a revenit în lunile care au urmat, înainte de a scădea din nou timp de cinci din primele șase luni ale anului 2021. De asemenea, comenzile primite în sectorul manufacturier scăzut brusc cu 27,7% în aprilie 2020, comparativ cu luna precedentă, martie -15,4%. În lunile care au urmat, volumul comenzilor intrate în sectorul manufacturier a crescut din nou în comparație cu luna precedentă. 

În decembrie 2020 s-a înregistrat o nouă scădere a intrărilor de comenzi. Au existat valori record similare în comerțul exterior. În aprilie 2020, valoarea exporturilor a scăzut cu 23,7% față de luna precedentă, după ajustarea sezonieră și calendaristică, conform Oficiului Federal de Statistică. Aceasta a fost cea mai mare scădere din luna martie a anului 1990, înainte ca valoarea să crească din nou. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, 2019, exporturile au scăzut în aprilie 2020 chiar și cu 31%, aceasta fiind cea mai mare scădere într-o lună. În lunile de până în februarie 2021, cu o singură excepție decembrie, a existat întotdeauna o scădere a exporturilor în comparație cu luna respectivă a anului precedent pentru a înregistra.

Tramvai în Dresden, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Tramvai în Dresden, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Indicatori economici pentru Germania

Desigur, efectele crizei Corona și ale închiderii au fost clar vizibile pe baza unor indicatori economici importanți. Indicele ifo privind climatul de afaceri a scăzut la un minim istoric în aprilie 2020. Niciodată nu s-a înregistrat o scădere mai mare decât în luna martie a anului pandemic. În lunile următoare, însă, indicele a crescut din nou.

În martie 2021, indicele a crescut la cel mai ridicat nivel din iunie 2019 și, după o ușoară scădere în aprilie, a crescut chiar și mai mult în mai și iunie. Acest lucru a arătat că starea de spirit din economia Germaniei s-a îmbunătățit semnificativ. Întreprinderile au fost mai mulțumite de situația actuală de la acea vreme și au fost mai optimiste în ceea ce privește viitorul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.