Infofinanciar > Esential > Totul despre economia daneză! De ce locuitorii țării sunt cei mai fericiți și cei mai egali dintre europeni
Esential

Totul despre economia daneză! De ce locuitorii țării sunt cei mai fericiți și cei mai egali dintre europeni

economia daneza, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Danemarca este una dintre cele mai bogate țări din lume după produsul intern brut pe cap de locuitor, chiar dacă PIB-ul a fost de aproape 400 miliarde de dolari în 2021, specific pentru țările mici și dezvoltate. Cu toate acestea, danezii, în număr de 5,85 milioane de locuitori, sunt considerați a fi printre cele mai fericite națiuni de pe glob, alături de vecinii lor scandinavi. De ce arată atât de bine traiul în Danemarca?

Scorul libertății economice a Danemarcei este de 77,6, ceea ce face ca economia daneză să fie a 9-a cea mai liberă din Indicele Libertății Economice 2023. Scorul său este cu 0,4 puncte mai mic decât anul trecut. Danemarca se află pe locul 6 din 44 de țări din regiunea Europei, iar scorul său general rămâne cu mult peste media mondială și regională, transmite organizația Heritage.

Sistemul judiciar independent și lipsit de corupție asigură o protecție solidă a drepturilor de proprietate. Deși rata impozitului pe profit este competitivă, povara fiscală globală rămâne grea. Cheltuielile guvernamentale reprezintă mai mult de jumătate din PIB. Având o economie deschisă comerțului și investițiilor la nivel mondial, Danemarca beneficiază de un grad ridicat de libertate a afacerilor, având printre cele mai bune scoruri în rândul țărilor din Europa.

Economie bazată pe export

Danemarca este membră a Uniunii Europene din 1973. Mette Frederiksen, membră a Partidului Social-Democrat de centru-stânga, este cel mai tânăr prim-ministru al țării și conduce un guvern minoritar unipartit care se bazează pe sprijinul a trei partide de stânga pentru a adopta legislația. Publicul danez a sprijinit guvernele consecutive care au continuat să înăsprească politica de imigrație, punând accentul pe asimilare. Guvernul a introdus obiective ambițioase privind emisiile de gaze cu efect de seră și o taxă pe emisiile de dioxid de carbon pentru întreprinderi. Economia, puternic dependentă de comerțul exterior și bine integrată pe piața mondială, are un sector privat robust, care include firme farmaceutice, de transport maritim și de produse alimentare procesate de top la nivel mondial.

În general, statul de drept este foarte bine respectat în Danemarca. Punctajul privind drepturile de proprietate al țării este peste media mondială; punctajul privind eficiența judiciară este peste media mondială; iar punctajul privind integritatea guvernului este peste media mondială.

Datoria publică este de doar 36,6% din PIB

Ratele maxime ale impozitului pe persoană fizică și pe profit sunt de 56% și, respectiv, 22%. Povara fiscală este de 46,5% din PIB. Mediile pe trei ani ale cheltuielilor guvernamentale și ale echilibrului bugetar sunt de 51,3 % și, respectiv, 2,3 % din PIB. Datoria publică este egală cu 36,6% din PIB.

Mediul general de reglementare rămâne unul dintre cele mai transparente și eficiente din lume, încurajând activitatea antreprenorială. Reglementările flexibile și moderne privind ocuparea forței de muncă susțin piața muncii. Stabilitatea monetară este bine stabilită, iar cea mai recentă rată a inflației disponibilă este de 7,7 la sută, în luna ianuarie 2023.

Rata tarifară medie ponderată în funcție de comerț (comună membrilor UE) este de 3,2 %; sunt în vigoare peste 600 de măsuri netarifare impuse de UE și 15 bariere netarifare specifice fiecărei țări. Deschiderea față de investițiile străine este bine instituționalizată. Sistemul financiar general rămâne stabil.

Performanța economică esențială a unei țări este reflectată de produsul intern brut, adică de totalul tuturor bunurilor și serviciilor vândute. La nivel mondial, produsul intern brut s-a situat în 2021 la aproximativ 12.230 USD pe cap de locuitor. Pe de altă parte, în Danemarca, PIB-ul a ajuns la 68.008 USD pe cap de locuitor, adică 398,30 miliarde USD pentru întreaga țară. Prin urmare, Danemarca se află în prezent pe locul 35 în topul economiilor la nivel mondial. Dacă se calculează pe cap de locuitor, ținând cont de paritatea puterii de cumpărare, atunci Danemarca ocupă locul 14 în topul celor mai bogate țări.

Germania și Suedia, principalii parteneri economici

Economia daneză este o economie relativ mică, deschisă și foarte orientată spre comerțul cu alte țări. Moneda națională a Danemarcei este coroana daneză, iar cele mai importante piețe de export sunt Germania și Suedia. Aceste două țări, împreună cu Olanda, sunt, de asemenea, principalii parteneri de import ai Danemarcei. În afara Europei, SUA și Japonia sunt cei mai importanți parteneri comerciali danezi.

Unele dintre cele mai mari sectoare industriale din Danemarca sunt energia, serviciile și agricultura. Danemarca este al treilea mare producător de petrol din Europa de Vest și unul dintre cei mai mari producători mondiali de turbine eoliene. Aproximativ 80% din turbinele eoliene offshore din lume sunt fie produse în Danemarca, fie au fundații și componente dezvoltate în Danemarca. În 2012, mai mult de 20 % din turbinele eoliene din lume au fost furnizate de companii cu sediul în Danemarca. Agricultura daneză produce suficiente alimente pentru aproximativ 15 milioane de persoane – de trei ori mai mult decât populația Danemarcei. Alimentele daneze sunt cunoscute în întreaga lume pentru calitatea și siguranța lor ridicată. În ceea ce privește științele vieții, Danemarca s-a clasat pe locul al doilea, după SUA, în raportul The Worldview Report and Bio-Innovation Scorecard din 2013. Unele dintre cele mai importante companii de biotehnologie și centre de cercetare farmaceutică din lume își au reședința în Danemarca.

Egalitatea socială

Datorită prestațiilor sociale guvernamentale extinse și a unei distribuții echitabile a veniturilor, Danemarca este una dintre țările din lume cu cea mai mare egalitate socială. Spre deosebire de piețele muncii din majoritatea celorlalte țări europene, piața daneză a muncii se bazează în principal pe acorduri între organizațiile de angajatori și angajați. Acestea cuprind domenii de bază precum salariul minim, dreptul la grevă și orele de lucru.

Atunci când criza financiară a lovit lumea în 2008, rata șomajului din Danemarca, istoric scăzută, a crescut brusc, iar în ultimii doi ani a rămas constantă la 6 %, două treimi din media șomajului din UE. În pofida dificultăților financiare mondiale, poziția fiscală a Danemarcei rămâne printre cele mai solide din UE.

De ce sunt danezii cei mai fericiți din Europa?

Sondajele internaționale clasifică de obicei Danemarca printre cele mai fericite țări din lume. Dar ce îi face pe danezi atât de fericiți?

Atunci când sondajele internaționale îi întreabă pe cetățenii din întreaga lume cât de mulțumiți sunt de viața lor de zi cu zi și de circumstanțele personale, Danemarca se află întotdeauna printre primele trei cele mai fericite țări din lume. Dar ce îi face pe danezi atât de fericiți?  Este vorba de accesul gratuit la educație de înaltă calitate sau de asistența medicală publică fără taxe? Este vorba de lipsa relativă a infracționalității și a corupției sau pur și simplu de „hygge-ul” danez?

Potrivit Raportului mondial al fericirii, fericirea este strâns legată de egalitatea socială și de spiritul comunitar – iar Danemarca se descurcă bine în ambele cazuri. Danemarca are un nivel ridicat de egalitate și un puternic simț al responsabilității comune pentru bunăstarea socială. Chiar dacă în Danemarca există nouă partide politice majore, niciunul dintre ele nu susține în mod serios desființarea statului social danez, informează Denmark.dk.

„Sunt fericit să plătesc taxe”

Persoanele care trăiesc în Danemarca plătesc unele dintre cele mai mari impozite din lume – până la jumătate din veniturile lor. În plus, danezii plătesc o taxă pe valoarea adăugată de 25 % pentru majoritatea articolelor și o taxă de până la 150 % pentru mașinile noi.

Dar majoritatea danezilor vă vor spune că sunt fericiți să plătească taxe pentru că văd ce primesc în schimb. Majoritatea serviciilor medicale din Danemarca sunt furnizate fără nicio taxă pentru pacient. Studenții universitari nu plătesc taxe de școlarizare și primesc o bursă pentru a acoperi cheltuielile în timpul studiilor. Îngrijirea copiilor este subvenționată. Iar persoanele în vârstă primesc pensii și au la dispoziție asistenți care îi vizitează la domiciliu.

Majoritatea danezilor consideră că este responsabilitatea fiecăruia să muncească, dacă poate, și să plătească impozite pentru a susține binele comun. Dacă fiecare își plătește partea sa echitabilă, o plasă de siguranță socială poate rămâne în vigoare pentru a-i sprijini pe cei foarte tineri, pe cei foarte bătrâni și pe cei bolnavi. Plasa de siguranță socială sprijină, de asemenea, persoanele care își pierd locul de muncă pentru o perioadă de până la doi ani, timp în care își caută un nou loc de muncă, deși există un sistem pentru a se asigura că acestea își caută în mod activ un loc de muncă.

Încredere și siguranță

Încrederea este o valoare esențială în cultura și societatea daneză și un factor semnificativ în fericirea danezilor. În Danemarca, în mod implicit, încrederea reciprocă este obligatorie atunci când este vorba de afaceri, guvern sau relații personale. Onestitatea este așteptată, iar corupția în afaceri sau în rândul funcționarilor publici este foarte rară.

Nivelul relativ ridicat de siguranță din Danemarca, în comparație cu multe alte țări, înseamnă că copiii danezi se bucură de mult mai multă libertate și independență decât omologii lor din alte părți ale lumii. Este obișnuit să vezi copii care călătoresc singuri în mijloacele de transport în comun încă de la vârsta de 8 sau 9 ani – ceilalți pasageri sunt cu ochii pe ei. De asemenea, este o practică obișnuită ca părinții să își lase copiii afară în cărucior pentru a trage un pui de somn, chiar și în timpul iernii daneze friguroase.

Și, de obicei, este sigur să mergi pe jos sau cu bicicleta în Danemarca la orice oră din zi sau din noapte.

Ce este hygge-ul danez?

Conceptul danez de hygge este greu de tradus, dar, în general, înseamnă să îți iei timp de la graba zilnică pentru a te bucura de lucrurile bune din viață. Hygge are loc deseori cu familia și prietenii, dar poți să faci hygge (verbul) și singur, poate cu o carte bună sau cu serialul tău preferat.

În timpul iernilor lungi din Danemarca, hygge are loc mai ales în interior – jucând jocuri de societate sau discutând cu prietenii la o băutură caldă. Dar poate fi, de asemenea, hyggeligt (adjectiv) să faci o plimbare de iarnă în natură și să observi modul în care plantele și animalele fac față vremii reci.

În timpul verilor scurte și deseori nesigure din Danemarca, hygge se concentrează în jurul caselor de vară daneze – case mici și simple, unde danezii îngrijesc grădinile și organizează mese de prânz sau cine mari, cu căpșuni delicioase cultivate local.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.